De heilige Sylvana
Silvana is een heilige uit de Romeinse catacomben in de tweede of derde eeuw. Als jong meisje geraakt zij in de ban van het christendom, dat toen een verboden godsdienst was. Zonder medeweten van haar vader, een vooraanstaande Romein, maar met de stilzwijgende goedkeuring van haar moeder, bekeert Silvana zich tot de nieuwe godsdienst. Haar vader heeft voor haar een aanstaande echtgenoot gevonden die van haar stand is, maar Silvana weigert te trouwen en wil als maagd haar leven helemaal aan Jezus Christus wijden. Haar vader probeert zijn dochter te overtuigen om deze gevaarlijke ‘secte’ te verlaten, maar hij slaagt niet in zijn opzet. Hij moet zijn onmacht erkennen en levert zijn dochter over aan de Romeinse overheden die haar opsluiten, folteren en voor de leeuwen gooien, maar Silvana geeft niet toe. Haar enige steun en troost is het heilig sacrament. Ten einde raad snijden de Romeinen haar de keel over. De christenen begraven haar in de catacomben nadat ze haar bloed in een flesje hebben opgevangen. Haar naam wordt op haar graf gebeiteld. Silvana wordt de heilige Silvana, maagd en martelares.
Tussen 1805 en 1831 wordt het lichaam van Silvana ontgraven. Tot in 1922 worden de beenderen en het flesje bloed bewaard in het klooster van de Arme Claren van San Severino. Het is daar dat de pater passionist Marino de Gesù de relikwieën komt halen om ze voorlopig, gedurende enkele jaren, in zijn klooster, te bewaren.
In 1925 schenkt pater Silvio, Algemeen Overste van de passionisten, de relikwieën aan het Tieltse klooster. De officiële feestdag van de heilige Silvana is 9 juni, de dag waarop haar bloed in Tielt is aangekomen. Op 1 oktober 1926 bekrachtigde de bisschop van Brugge die datum. Sinds die datum wordt de heilige in Tielt vereerd en gebeurden er ook genezingen. In 1987 werd de ‘simulata’ (of pop die de relikwieën bevat) helemaal gerestaureerd.