We willen meewerken aan een zorgzame buurt waar aandacht is voor levenskwaliteit, waar mensen elkaar kennen en helpen.
Meewerken aan zorgzame buurten
Vanuit haar DNA heeft de Kerk een zorgende taak te vervullen zoals ze dat al van oudsher doet op allerlei vlakken. Ook vandaag dient ze oog te hebben voor de kwetsbare mens aan de rand van de samenleving, herhaalt Paus Franciscus voortdurend. In de huidige samenleving waar het sociale weefstel van weleer verbrokkeld is of zelfs niet meer bestaat, ligt een hele uitdaging.
We willen meewerken aan een zorgzame buurt waar aandacht is voor levenskwaliteit, waar mensen elkaar kennen en helpen. Een buurt waarin buren een sociaal netwerk vormen, waar mensen in grote en kleine noden ondersteuning vinden. Een samenwerking tussen welzijn- en (pastorale/spirituele) zorgverleners en de parochies of pastorale eenheden kan hierin een grote ondersteuning betekenen. Het is goed dat de handen in elkaar geslagen worden en er verbindingen worden gelegd tussen zorg- en vrijwilligersorganisaties en plaatselijke geloofskernen. Op die manier helpen we elkaar om de weg te vinden naar zowel formele als informele zorg. Het gaat echt om zaken zoals een ziekenbezoek thuis na bijvoorbeeld een opname of een verjaardag bezoekje bij een 83 jarige, hulp bij administratieve zaken en het digitaal maken of hulp om naar een winkel te gaan en even wat eten binnen te brengen.
De essentie is dat we terug de kleine dingen opnemen die vroeger mensen spontaner voor elkaar deden omdat ze tijdens een praatje op de bank voor hun huizen van elkaar hoorden waar ze mee zaten. Buurtzorg waar “buurten met elkaar’ de kern vormt om dan op maat te kunnen zorgen voor elkaar.