Pastorale eenheden die zich willen engageren voor het realiseren van het Betlehemproject 2020 weten soms niet goed hoe hier aan te beginnen. We reiken daarom een mogelijk stappenplan aan dat u op weg kan helpen en dat u een houvast kan bieden bij het initiële nadenken over de verwezenlijking van de dubbele doelstelling van het Betlehemproject 2020:
Het voorzien van betaalbare huisvesting en zorgzame begeleiding voor onze kwetsbare naasten.
Vorm een kerngroepje
Wenst u het Betlehemproject 2020 in uw pastorale eenheid te realiseren, zoek dan alvast een (aanvankelijk beperkt) aantal medestanders die dit project mee willen trekken. Dit kunnen mensen uit het team van de pastorale eenheid zijn, een parochie-assistent, de pastoor, de diaken, een geëngageerde parochiaan of een vrijwilliger.
In deze fase hoeft de groep allerminst omvangrijk te zijn. Twee, drie of vier mensen is al een mooie start.
U kan in deze fase ook reeds contact opnemen met de coördinator van het Betlehemproject 2020 in het Bisdom Brugge, Mattias Lelie. Hij staat u graag bij en begeleidt u met veel plezier doorheen het volledige traject.
De zoektocht naar een geschikte woning
De campagnes van Welzijnszorg hebben de voorbije jaren nogmaals onder de aandacht gebracht hoe precair de situatie op de (sociale) huur- en woningmarkt is. Het vinden van een betaalbare woning is voor mensen met een laag inkomen een enorme uitdaging. Het Betlehemproject 2020 wil een steentje bijdragen aan het zoeken naar een oplossing. De eerste belangrijke stap in de concrete realisatie van het Betlehemproject 2020 is daarom het zoeken naar een geschikte woning. De Dienst Diaconie schuift volgende opties naar voor:
- VZW van de Pastorale Eenheid: De vzw’s van pastorale eenheden mogen (voorlopig) geen eigen patrimonium verwerven. Maar misschien zijn er nog ‘historische’ bezittingen die kunnen ingezet worden voor het Betlehemproject 2020.
- Decanale vzw: Decanale vzw’s hebben wel eigen patrimonium en mogen dit ook verwerven. U kan met uw deken bespreken of er woningen beschikbaar zijn of eventueel aangekocht kunnen worden.
- Kerkfabriek: Contact opnemen met de kerkfabrieken is een essentiële stap. We raden u aan navraag te doen of er patrimonium (bv. een pastorie) beschikbaar is of in de nabije toekomst vrij zal komen. Het loont ook de moeite om te informeren of er voldoende financiële slagkracht is om een woning aan te kopen die kan aangewend worden voor een sociaal huisvestingsproject. Op meerdere plaatsen in ons bisdom kochten kerkfabrieken reeds woningen aan met de uitdrukkelijke bedoeling het Betlehemproject 2020 te realiseren.
- Oproep: U kan ook een oproep doen in de kerk, op sociale media of in de lokale pers om te vragen of er mensen zijn die een woning willen verhuren tegen een sociaal tarief.
Indien de vzw van de pastorale eenheid, de decanale vzw of de kerkfabriek een woning ter beschikking stelt of aankoopt en er dienen nog renovatiewerken uitgevoerd te worden, dan kan er beroep gedaan worden op financiële ondersteuning van het Betlehemfonds.
Het Betlehemfonds wordt beheerd door de Koning Boudewijnstichting en is specifiek bedoeld voor de renovatie van woningen die ingezet worden voor het Betlehemproject 2020.
Voor meer informatie, zie rubriek Betlehemfonds op deze website en/of contacteer Mattias Lelie.
Het kiezen van een doelgroep
Eenmaal u een woning gevonden heeft (of terwijl u nog aan het zoeken bent naar een woning), kan u nadenken over de doelgroep die u als team wil opvangen en begeleiden. De ruime doelgroep van het Betlehemproject 2020 is ‘kwetsbare naasten’. Dit omvat o.a. dak- en thuislozen, ex-gedetineerden, alleenstaande moeders, mensen met een migratie-achtergrond die hier reeds verblijven en vluchtelingen die zich nog in kampen in het Midden-Oosten en Afrika bevinden.
Het kiezen van een doelgroep kan mede bepaald worden door de beschikbare woning.
Een alleenstaande ex-gedetineerde kan opgevangen worden in een relatief klein appartement, terwijl een vluchtelingengezin doorgaans meer ruimte nodig heeft. Ook de samenstelling en draagkracht van de begeleidende groep omarmers kan de keuze van de doelgroep mee sturen. Misschien zijn er in de groep mensen die ervaring hebben met de opvang van daklozen of is men in het bijzonder begaan met het lof van vluchtelingen. Er is geen foute keuze voor een doelgroep, maar het is wel belangrijk de uitdagingen goed te overwegen.
Van een kerngroep naar een breder gedragen initiatief
Het initiële kerngroepje van voortrekkers tekent dus de grote lijnen uit en zet de eerste stappen. Vervolgens is het belangrijk op zoek te gaan naar vrijwilligers die het project mee willen helpen ondersteunen en verder uitbouwen. Opnieuw kunnen via algemene oproepen in de kerk, op sociale media of in de lokale pers vrijwilligers gezocht worden.
Nog beter is het echter gericht mensen aan te spreken met de vraag of ze hun talenten en sociale vaardigheden willen inzetten voor ons diaconaal project.
U kan hierbij beroep doen op de gecombineerde kennissen- en vriendenkring van uw team. Misschien kent u wel een leerkracht Nederlands of wiskunde die af en toe bijles wil geven. Of misschien is er iemand met goede contacten bij de stadsdiensten of het OCMW. Hoewel het Betlehemproject 2020 uitgaat van de pastorale eenheid, moedigen we zeker de betrokkenheid van niet-kerkgaande vrijwilligers aan.
Met het Betlehemproject 2020 willen we de diaconale rol van de Kerk vervullen en zoeken we de samenwerking op met mensen die doorgaans niet Kerkbetrokken zijn. Een breed maatschappelijk draagvlak en een divers team zorgen voor een groter aantal schouders om het project te dragen en er ook op lange termijn een succes van te blijven maken.
Een duidelijke taakverdeling onder de vrijwilligers is daarbij van cruciaal belang.
Indien de pastorale eenheid zich wil toeleggen op het begeleiden van vluchtelingen is het een goed idee contact te zoeken met mensen die uit hetzelfde land afkomstig zijn en die reeds enige tijd in België verblijven. Vooral in de beginfase – wanneer de nieuwkomers onze taal nog niet machtig zijn en de nieuwe omgeving overweldigend zal overkomen – kan het een geruststellend effect hebben af en toe te kunnen communiceren met iemand die de eigen taal spreekt en die hetzelfde aanpassings- en integratietraject doorlopen heeft.
Samenwerking met stadsdiensten en sociale organisaties
Het Betlehemproject 2020 wil onderdak en begeleiding bieden aan sociaal kwetsbare bevolkingsgroepen. Deze mensen worden doorgaans reeds in meer of mindere mate geholpen door of kunnen beroep doen op sociale diensten, zoals OCMW’s, CAW’s en LOI’s.
Het is aan te bevelen contact op te nemen met deze diensten en vertegenwoordigers ervan te betrekken bij de opstart van het Betlehemproject 2020.
Deze diensten kunnen ons in contact brengen met onze beoogde doelgroep (bv. daklozen in de nachtopvang of vluchtelingfamilies in een lokaal opvangcentrum) en kunnen meer uitleg verschaffen over de administratieve procedures die gevolgd dienen te worden of over de steun waar onze doelgroep recht op heeft.
Veelgestelde vragen
We maakten een pagina aan waar we trachten een aantal veelgestelde vragen i.v.m. het Betlehemproject 2020 te beantwoorden. Neem gerust een kijkje! Indien u zelf nog vragen heeft, aarzel dan niet contact op te nemen met Mattias Lelie, coördinator van het Betlehemproject 2020 in het Bisdom Brugge.