Het Betlehemproject kan terugblikken op meer dan 10 succesvolle jaren in het Bisdom Brugge. Talloze vrijwilligers zetten zich op onbaatzuchtige wijze in voor de begeleiding van kwetsbare mensen. We verzamelden enkele getuigenissen. Mogen ze dienen als inspiratie. Pastorale teams die hun ervaringen willen delen, kunnen contact opnemen met Mattias Lelie.
Zomerconcert Solidair Wonen Oostende - 17 juni
De vzw Solidair Wonen nodigt u graag uit op haar zomerconcert op zaterdag 17 juni, van 18u tot 19u30 in de H. Hartkerk te Oostende. Het koor 'De Colores', onder leiding van Geertrui Verdonck, brengt geëngageerde liederen over stilte en schoonheid, verzet en verzoening, verdriet en veerkracht, wonen en vredevol samenleven. Lees de aankondiging hier.
Crisiswoningen feestelijk geopend in Roeselare
Op zaterdag 17 september 2022 bezocht bisschop Lode de opening van zes nieuwe crisiswoningen in Roeselare. De woningen zijn een realisatie van het Roeselaars decanaal armoedeproject De Kerit en hebben de naam ‘Sarepta’ gekregen. Ze werden - mede dankzij steun van het Betlehemfonds - gebouwd in de tuin van de site van De Bremstruik. Lees meer over deze heuglijke gelegenheid en over het bezoek van de bisschop.
Theologisch-Pastorale Studiedag Voorjaar 2021
In 2021 stonden de jaarlijkse Theologisch-Pastorale Studiedagen in het Bisdom Brugge in het teken van diaconie. Omwille van de pandemie, konden de studiedagen in het voorjaar niet ter plaatse in de decanaten georganiseerd worden. De Dienst Diaconie bood een digitaal alternatief aan. In zes filmpjes werd het Betlehemproject 2020 voorgesteld aan de hand van vier werkwoorden die paus Franciscus in 2018 naar voren had geschoven in zijn boodschap voor de Werelddag van de Migrant en de Vluchteling: onthalen, beschermen, bevorderen en integreren. We kunnen u de video's en de bijbehorende tekst warm aanbevelen!
Van Afghanistan tot Knokke-Heist: het verhaal van de Ashrafi’s
Bisschop Lode bezocht in augustus 2021 een Afghaans vluchtelingengezin dat na drie jaar succesvolle integratie klaar is om op eigen benen te staan.
Oudste zoon Habibullah (21) blikt met de bisschop en omarmster Linda terug op de gevaarlijke tocht naar ons land, de hereniging van het gezin van acht en het verblijf in het huis van het Bisdom Brugge in Knokke-Heist. Lees de getuigenis hier.
Voor het correct weergeven van deze inhoud dien je (sociale) content cookies te aanvaarden.
Omarmers in Ieper: het Syrische gezin Halabi
Eind 2018 arriveerde het gezin Halabi – ouders en drie grote kinderen – met wat koffers met kleren in Ieper. Diaken Bart Lefever nam het voortouw. Hij zorgde voor de eerste voorlopige huisvesting en verzamelde een groep omarmers om zich heen. Zij hielpen met het verkrijgen van identiteitskaarten, de scholing van de kinderen, de inburgeringscursus voor de ouders, etc. De tomeloze inzet van de vrijwilligers en de bewonderenswaardige inspanningen van alle gezinsleden maakten het mogelijk voor de familie om snel financieel zelfbedruipend te worden en om na een jaar zelf een huurhuis te betrekken. Lees de getuigenis van omarmer Jef Coulembier hier.
Begeleiding van dak- en thuisloze mensen in Oostende
De decanale vzw van het decanaat Oostende-Blankenberge renoveerde een woning in het Westerkwartier om onderdak te bieden aan dak- en thuisloze mensen. De woning werd – met financiële steun van het Betlehemfonds – omgebouwd tot twee bescheiden wooneenheden, waar ondertussen twee kwetsbare vrouwen verblijven die op straat dreigden te belanden. Diaken Jan Steel gaf eind 2021 een getuigenis over de werking van dit project, dat de naam ‘Solidair Wonen Oostende’ kreeg.
Omarmers in Hooglede: de familie Kommery
In juni 2018 kwam de familie Kommery via de humanitaire corridor in België aan. Diaken Filip Carpentier ging het gezin ophalen in Zaventem: vader, moeder en twee volwassen zonen van 26 en 28 jaar. Vol verwachting kookten de omarmers van de pastorale eenheid een uitgebreide welkomstmaaltijd. De eerste kennismaking was een schot in de roos. Ook hier mogen we spreken van een succesvolle integratie. Gedurende meer dan twee jaar verbleef de familie in een woning van het bisdom in Hooglede. In mei 2021 verhuisde het gezin naar Houthulst, waar ze nu in hun eigen huurhuis wonen. Parochie-assistente Hilde Omez schreef een verslagje.
Omarmers in Huis Tabor in Tielt
In maart 2021 werd Huis Tabor – het dienstencentrum van de Katholieke Charismatische Vernieuwing in Tielt – gecontacteerd door de Dienst Diaconie van het Bisdom Brugge en door Caritas International België. Er werd gevraagd een Afghaans gezin met zes kinderen op te vangen en hen te begeleiden tijdens hun eerste maanden in ons land. Dankzij de inzet van een aantal enorm gedreven vrijwilligers kon het gezin tot rust komen en de eerste stappen in hun nieuw leven zetten. Na zes maanden van warme ontvangst en begeleiding, verhuisde de familie naar een woning van het bisdom in Knokke, waar ze nu verder ondersteund worden door het team van de pastorale eenheid. Diaken Robert Lammertijn schreef zijn ervaringen neer.