Paus Franciscus roept op tot "ecologische opvoeding". Ecokerk wil samen met jong en oud nadenken over ecologisch bewustzijn en een nieuwe levensstijl.
Zorg voor de Schepping is een thema dat jongeren nauw aan het hart ligt. Het is immers hun toekomst die op het spel staat. Ecokerk geeft gehoor aan de bekommernissen van deze jonge generatie en wil met hen in gesprek gaan over duurzaamheid, klimaat en rechtvaardigheid. Charlotte Braeckeveldt, Ecokerk coördinator van het Bisdom Gent, werkte een catechese-activiteit uit voor jongens en meisjes die zich voorbereiden op het Vormsel.
Laten we tijdens het voorbereidingstraject op het Vormsel stil staan bij onze drievoudige relatie met God, met de Schepping en met elkaar.
U vindt deze catechese-activiteit op de Ecokerk-website. Neem dus zeker een kijkje en download de Ecokerk-catechesebundel! Een echte aanrader voor alle vormselcatechisten! In de catechesebundel vindt men naast een gedetailleerd uitgewerkte activiteit ook bronmateriaal en tal van verwijzingen naar wat er allemaal bestaat om met jongeren rond geloof en ecologie aan de slag te gaan.
Het catecheseaanbod van 2022 is nog steeds het (her)bekijken waard. Het omvat eveneens een uitgewerkte activiteit, alsook inspirerende boekentips, een lijst Godly Play-verhalen die passen bij de Ecokerk-thema’s en een aantal suggesties om met vormelingen te werken rond het thema van de Schepping. U vindt het aanbod op de Ecokerk-website onder de rubriek Downloads -> Aanbod Scheppingsperiode 2023 -> Voor catechese. U kan het pdf-bestand ook rechtstreeks hier downloaden.
In onderstaande video vertelt catechiste Nicole Goffin hoe zorg voor de Schepping en zorg voor de medemens in Ramskapelle een plaats krijgen in de voorbereiding op het Vormsel.
(De tekst gaat verder onder de video)
Voor het correct weergeven van deze inhoud dien je (sociale) content cookies te aanvaarden.
Ecologische opvoeding
Ecokerk wil haar steentje bijdragen aan het aanmoedigen van ecologisch bewustzijn in onze jonge generaties. Er zijn de vormselactiviteiten en er wordt ook samengewerkt met diverse partners.
Op die manier streeft Ecokerk naar “ecologische opvoeding”
Ecologische opvoeding is één van de 7 Laudato Si’ doelen voor een integrale ecologie. Dit omvat o.a. het herontwerpen van leerplannen, het hervormen van onderwijsinstellingen, het creëren van ecologisch bewustzijn en het bevorderen van ecologische keuzes van jongeren, leerkrachten en pedagogen. Studio Globo ontwikkelde een praktijkgericht vormingsaanbod voor leerkrachten van het basis- en secundair onderwijs en leerkrachten in opleiding. Veel van dit educatief aanbod sluit inhoudelijk aan bij één of meerdere van de 7 Laudato Si’ doelen . De Ecokerk-website biedt een overzicht van het aanbod van Studio Globo.
Er is ook een aanbod voor jeugd- en jongerenbewegingen. Die bewegingen hebben een lange traditie van aandacht voor natuur en milieu. De voorbije jaren zetten ze in hun werking, hun aanbod en hun jaarthema's nadrukkelijk het klimaatthema en duurzaamheid in de kijker. Zo bedacht Spoor ZeS het spannende spel ‘Donut Grow’ voor de campagne van Broederlijk Delen. Een overzicht van Ecokerk-tips voor jeugd- en jongerenbewegingen, vindt u op de Ecokerk-website.
(De tekst gaat verder onder de afbeelding)
Naar een nieuwe levensstijl
Ecologische opvoeding beperkt zich echter niet tot jongeren. We mogen hen niet opzadelen met de verantwoordelijkheid om onze planeet te redden. Die verantwoordelijkheid dienen we allemaal te delen. Ecokerk wil iedereen oproepen om zich te engageren voor een duurzame en rechtvaardige wereld. Alleen een fundamentele verandering, wereldwijd en in alle geledingen van de maatschappij, kan nog tot een ommekeer leiden.
Streven naar een duurzame en rechtvaardige toekomst vereist een verandering in onze levensstijl en in onze kijk op de wereld
In zijn encycliek Laudato Si’ benadrukt paus Franciscus dat we ons dienen bewust te worden van onze wederzijdse afhankelijkheid van elkaar en van het leefmilieu. We hebben elkaar nodig, want we hebben een gemeenschappelijke oorsprong en een gedeelde toekomst. Dit fundamenteel bewustzijn moet het ontstaan van nieuwe levenshoudingen mogelijk maken (LS 202).
We dienen onze consumptiegerichte levensstijl in te ruilen voor een ecologisch burgerschap en een ethiek van het genoeg
Alleen zo zullen wij het ecologisch evenwicht op de verschillende niveaus herstellen: het innerlijk evenwicht met onszelf, het solidair evenwicht met de ander, het natuurlijk evenwicht met alle levende wezens en het geestelijk evenwicht met God (LS 210). Als we er in slagen die evenwichten te herstellen, dan zal onze tijd de geschiedenis ingaan als het tijdperk van de omslag naar een nieuwe eerbied voor het leven (LS 207).
Dit artikel maakt deel uit van het Ecokerk aanbod van de Dienst Diaconie voor de Scheppingsperiode van 2023. Klik hier om naar het overzicht te gaan.