Op 1 september begint de Scheppingsperiode. Ecokerk roept op om stil te staan bij de campagne ‘Genees de Aarde en alles wat ademt en leeft'.
Op 1 september begint niet alleen het nieuwe schooljaar; het is ook de start van de Scheppingsperiode. Deze periode loopt van de Wereldgebedsdag voor de zorg voor de Schepping (1 september) tot de feestdag van de heilige Franciscus van Assisi (4 oktober). De Dienst Diaconie nodigt pastorale eenheden, gezinnen en scholen uit om tijdens deze overgangsweken van zomer naar herfst stil te staan bij de campagne van Ecokerk.
In 2023 voert Ecokerk campagne onder de slogan ‘Genees de Aarde en alles wat ademt en leeft’. Met die slogan wil Ecokerk de rijke, maar fragiele biodiversiteit van onze wereld belichten. De onvoorstelbare rijkdom aan planten, dieren en micro-organismen die onze blauwe planeet zo uniek maakt, wordt bedreigd door de destructieve omgang van de mens met zijn natuurlijke leefomgeving.
Herstel de relatie met alles wat ademt en leeft
Het verlies aan biodiversiteit is één van de grote crisisthema’s van onze tijd, samen met de klimaatverandering. Het VN-biodiversiteitsrapport van 2019 is al even alarmerend als de klimaatrapporten. Het stelt dat we “de fundamenten aan het aantasten zijn van onze economieën, ons levensonderhoud, de voedselveiligheid, onze gezondheid en de levenskwaliteit in de hele wereld.” Van de acht miljoen dier- en plantensoorten op Aarde zijn er de komende decennia zowat een miljoen met uitsterven bedreigd. Het besluit is duidelijk:
"Alleen een fundamentele verandering, wereldwijd en in alle geledingen van de maatschappij, kan nog tot een ommekeer leiden."
Iedereen kan een steentje bijdragen aan die verandering. Eerst en vooral door ons bewust te worden van de ernst van de situatie. We dienen te beseffen dat we niet boven of buiten de natuur staan, maar er deel van uitmaken. Alles is met elkaar verbonden. De onderlinge afhankelijkheid van levende wezens voor elkaars voortbestaan, geldt ook voor ons, mensen. We zijn toe aan een dringend herstel van onze relatie met de Aarde en de levende wezens. Dat maakt deel uit van de ‘ecologische bekering’ waartoe paus Franciscus oproept in zijn encycliek Laudato Si’.
Kerk in actie voor alles wat ademt en leeft
De Dienst Diaconie wil die oproep van de paus tijdens de Scheppingsperiode luid laten weerklinken. Iedere vrijdag zullen we in de nieuwsbrief van het Bisdom een deelaspect van de werking van Ecokerk belichten. Een overzicht vindt u hier. We focussen op ecologische opvoeding, bieden concrete tips om bewuster te leven en besteden ook aandacht aan het Ecokerk project dat kerkelijk vastgoed duurzamer wil maken. Tevens is er een liturgie-aanbod, waarin u voor elke zondag van de Scheppingsperiode gebeden, bezinningsteksten en homilie-suggesties kan terugvinden. Klik hier voor meer informatie.
Breng een bezoek aan de Volkssterrenwacht!
Samen met Tau-West organiseren we op donderdag 28 september om 19u30 een bezoek aan Volkssterrenwacht Beisbroek (Zeeweg 96, 8200 Brugge). We laten er ons overweldigen door de pracht van de Schepping, de uitgestrektheid van het heelal en de uniciteit van de Aarde! Voor meer informatie en inschrijvingen, klik hier.
Alvorens we enthousiast in actie schieten, willen we de Scheppingsperiode beginnen met een moment van stilte, inkeer en bezinning. We bieden onderstaand YouTube filmpje aan, waarin Jannica de Prenter – predikante van de Protestantse Kerk in Brugge – het beklijvende ‘Aarde Deze’ van Huub Oosterhuis voorleest. Laat u even inspireren door de poëtische woorden, de mooie natuurbeelden en de rustgevende muziek.
Voor het correct weergeven van deze inhoud dien je (sociale) content cookies te aanvaarden.
Deze video werd in coronatijd gemaakt in het kader van het ‘Bijbelleerhuis over schepping, klimaat en profetische kritiek’, georganiseerd door Jean Bastiaens en Jannica de Prenter. De volledige afspeellijst, vindt u hier. De handouts en teksten van het Bijbelleerhuis zijn beschikbaar via de website van de VPKB.