Het parochiekerkenplan en onze kerk | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken
Parochie Onze-Lieve-Vrouw Middelares en Heilige Lodewijk - Berchem

Parochie Onze-Lieve-Vrouw Middelares en Heilige Lodewijk - Berchem

  • Startpagina
  • Contacten
  • Kerken & vieringen
  • Zoeken
  • Meer
    • Kerken & vieringen
    • Zoeken
    • Alle contactgegevens Parochiekalender 2025 Lief en leed delen: familienieuws We gedenken in het bijzonder Onze orgels en piano Pianiste-organist-componiste Nicole De Paepe Cd's en optredens van Nicole De Paepe Doopsel, 1ste communie, vormsel, huwelijk, verzoening Uitvaarten, ziekenzalving, communie thuis Parochiefeesten Ontmoetingscentrum Bergheem Voor mensen zorgen: Sint-Vincentius & Brody Parochieblad Pastorie & parochiesecretariaat De kerkraad KSA Striideburgh Onze kerk: beschrijving, bereikbaarheid en parochiekerkenplan Geschiedenis parochie en kerk in een notendop Onze patroonheiligen: Maria Middelares en H. Lodewijk Het grondgebied van onze parochie De parochieraad (1969-2018) Terugblik op de jubelviering 90-80 in 2016 We maken deel uit van de Pastorale Eenheid Heilige Damiaan Liturgische vieringen in de pastorale eenheid Damiaan Onze buurparochies Ter verdieping Bisdom Antwerpen

Het parochiekerkenplan en onze kerk

icon-icon-artikel
Gepubliceerd op maandag 14 november 2016 - 11:14
Afdrukken
In de media hebt u al gehoord over het Parochiekerkenplan Antwerpen en misschien hebt u zich – terecht – afgevraagd wat dat voor onze kerk betekent.

De achtergrond

Vlaanderen is vele kerken rijk, sommige met een lange historische staat van dienst, andere van recentere datum. In sommige gebouwen ligt de bezetting hoog. Andere kerken zijn vandaag voor het dagelijkse gebruik te groot geworden en de kosten swingen de pan uit.

Sommige gebouwen werden daarom al overgedragen aan andere christengemeenschappen (in Antwerpen bv. Sint-Jozef op de Loosplaats).

Andere gebouwen krijgen een mede- of nevenbestemming. Medebestemming betekent dat een andere gemeenschap mee gebruik maakt van de ruimte, zoals de Poolse gemeenschap dat doet in Sint-Theresia.

Bij nevenbestemming  blijft  het  kerkgebouw  minstens  gedeeltelijk  gebouw  van  de  eredienst, maar neemt het daarnaast (deels) andere functies op die dus niet onder eredienst vallen, zoals concerten, conferenties, lezingen, tentoonstellingen, theater- en filmvoorstellingen, activiteiten en/of functies voor onderwijs (lokale scholen) …

Ook herbestemming kan een duurzame oplossing bieden. Internationaal en ook in eigen land zijn er al heel wat projecten gerealiseerd waarbij men respect opbrengt voor de architectuur en de eigenheid van het gebouw en waarbij men kijkt hoe het gebouw een nieuwe invulling kan krijgen ten bate van de buurt. Klik hier voor een aantal praktijkvoorbeelden.

Soms wordt een kerk ook gesloopt en kan daardoor een ander project (zoals een school uitbreiden) en komt er meer groen vrij. Dat gebeurt bij voorbeeld in Hoboken met de H. Hartkerk.

Er beweegt heel wat op dat vlak. Er zijn ook pilootprojecten in onze buurt gestart: er zijn studies lopend voor Sint-Hubertus en het Heilig Sacrament.

In november 2012 publiceerden de Vlaamse bisschoppen een beleidsdocument met bindende richtlijnen voor het gebruik, de valorisatie, het medegebruik, het gedeeld gebruik, de nevenbestemming en het hergebruik van parochiekerken.

In Antwerpen gingen bisdom en stad stevig in gesprek. Op 11 oktober 2016 stelden bisschop Johan Bonny en Philip Heylen, Antwerps schepen voor erediensten, samen het parochiekerkenplan voor de stad Antwerpen voor. De voorgestelde toekomstvisie is het resultaat van twee jaar overleg tussen bisdom, stad, 69 lokale kerkbesturen en tien centrale kerkbesturen (afkorting = CKB). Het beleidsdocument van de bisschoppen uit 2012 werd mee ‘verrekend’ in het huidige parochiekerkenplan.

Onze parochiekerk

In dit Parochiekerkenplan 2016 staan onze kerk en de andere kerken van Berchem op de bladzijden 60-63.

Voor onze kerk staat op bladzijde 61 het volgende te lezen:

57 OLV Middelares en H Lodewijk - CKB Berchem
De OLV Middelares en Heilige Lodewijkkerk is een niet beschermde interbellumkerk in het Pulhof.
Erfgoedstatuut: Vastgestelde inventaris
Visie stad en bisdom: Het voorkeurscenario is mede- en nevengebruik.
Het kerkgebouw is te groot, behalve bij grote gebeurtenissen.
Eventueel toekomstig nevengebruik kan bijdragen tot het terugdringen van de grote exploitatietekorten.
Actueel gebruik volgens kerkbestuur: De kerk is in gebruik als parochiekerk. De nabijgelegen school maakt af en toe gebruik van het gebouw. De Chaldeeuwse gemeenschap gebruikt de kerk regelmatig voor begrafenissen aangezien zij volgens hun ritus te voet naar de begraafplaats gaan.

Er zal nog wel wat water door de zee vloeien en er zullen nog wat denkwerk en contacten aan te pas komen vooraleer alles duidelijk is.

Lees intussen:

  • Toelichting bij de achtergrond van het Parochiekerkenplan.
  • Beschouwingen van onze bisschop hierbij.

Gepubliceerd door

Parochie Onze-Lieve-Vrouw Middelares en Heilige Lodewijk - Berchem

Meer

Artikel

Deel dit artikel

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail

Lees meer

Hoe ondersteun je dementerenden? © Freepik
Lees meer

Ethiek van euthanasie bij vergevorderde dementie

icon-icon-evenement
Belgische jongeren - WJD Portugal 2023 © Don Bosco
readmore

Jaarrapport van de katholieke Kerk in België 2024

icon-icon-persbericht
Een gedeelde missie voor alle gedoopten
readmore

Gebedsintentie paus oktober 2024: voor een gedeelde missie

icon-icon-inspiratie

Reacties

Om reacties te zien en te reageren op dit artikel moet je je eerst even aanmelden via het menu bovenaan. Tot gauw. 

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2025 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook