Naar de 20e eeuw: geschiedenis tot aan Vaticanum II (1967) | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken
Zusters Bernardinnen

Zusters Bernardinnen

  • Startpagina
  • Contacten
  • Zoeken
  • Meer
    • Zoeken
    • Wie zijn we Spiritualiteit Roeping en religieus leven
      Een getuigenisIets voor jou?Vorming voor het religieuze leven
      Gemeenschap Gent: Rabboeni Voor jongeren en jongvolwassenen Over de grenzen: Afrika
      Projecten in AfrikaRwandaTsjaad Burkina Faso
      Acht eeuwen geschiedenis
      BronvermeldingVan het begin tot de 19e eeuwEen nieuwe tijd: naar de twintigste eeuwVernieuwing na Vat IITot op vandaag
      Liturgie
      Liturgie als fundamentGebedstijden en gebedsintentiesLezingen voor de komende zondag
      Contact
Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail
Wie zijn we Spiritualiteit Roeping en religieus leven
Een getuigenisIets voor jou?Vorming voor het religieuze leven
Gemeenschap Gent: Rabboeni Voor jongeren en jongvolwassenen Over de grenzen: Afrika
Projecten in AfrikaRwandaTsjaad Burkina Faso
Acht eeuwen geschiedenis
BronvermeldingVan het begin tot de 19e eeuwEen nieuwe tijd: naar de twintigste eeuwVernieuwing na Vat IITot op vandaag
Liturgie
Liturgie als fundamentGebedstijden en gebedsintentiesLezingen voor de komende zondag
Contact

Naar de 20e eeuw: geschiedenis tot aan Vaticanum II (1967)

Laatste aanpassing op maandag 2 december 2019 - 10:57
Afdrukken

Lees hier wat voorafging

Een tijd van verademing (1867 – 1912)

Met de Franse Revolutie werden alle goederen van het Onze-Lieve-Vrouwehospitaal in Oudenaarde verbeurd verklaard. Van dan af zijn de zusters in alles afhankelijk van de Commissie van Burgerlijke Godshuizen, zowel wat de functionering van het hospitaal betreft als wat de zustergemeenschap zelf aangaat. Gedurende 80 jaar ondervinden de zusters vele moeilijkheden. Eén ervan is de beperking, zelfs weigering door de Commissie om nieuwe kandidaten aan te nemen. In de 2de helft van de 19de eeuw komt hierin verandering Er is meer begrip en soepelheid vanwege de Commissie, zodat de zustergemeenschap kan uitbreiden.  Nu de zusters met meer zijn in het hospitaal kunnen zij ook hun zorg uitbreiden. Naast de arme zieken, verzorgen zij ook bejaarden, zowel alleenstaanden als echtparen, en zieke krankzinnigen. Vanaf 1886 komt er nog een andere uitbreiding nl. die van betalende zieken, ofschoon zich dat in het begin beperkt tot twee kamers. 

Ook de gemeenschap in Bassevelde kent groei en verandering. Drie jaar na de plechtige viering van het vijftigjarig bestaan van het klooster (1897) stuurt priorin M.J. Braet vanuit Bassevelde twee zusters naar 's Gravenjansdijk (Kaprijke) om daar een school te beginnen.  De zusters zullen er blijven tot 1971. 

Op de drempel van de moderne tijd (1912-1967)

De eerste wereldoorlog laat zich voelen in het hospitaal te Oudenaarde. Hevige bombardementen richten heel wat schade aan aan de gebouwen. Daar bovenop breekt in 1916 een tyfusepidemie uit.  Om het grote aantal zieken te kunnen verzorgen worden er drie barakken gebouwd. Op 11 juni 1917 geven de Duitsers het bevel het hospitaal te ontruimen en plaats te maken voor de Duitse soldaten. De zusters en hun zieken moeten uitwijken naar de ‘Woeker’, een gebouw verderop in de stad.  De schrale middelen waarover zij beschikken en het plaatsgebrek verplichten de zusters over te gaan tot een minimumbezetting, wat niet belet dat zij achteraf geloofd worden om hun ijver en toewijding.

Na de moeilijke oorlogsjaren komt er een tijd van heropbouw, in velerlei opzichten. In dertig jaar tijd (1912-1942) verdubbelt de zustergemeenschap in aantal. Er ontstaat een nieuwe dynamiek die zich vertaalt in een nieuwe regel (1930), in een spirituele verbondenheid en in nieuwe apostolaatswerken. Het is priorin Quintin die de zustergemeenschap doorheen deze tijd vol verandering loodst. Zij doet dit met een openheid van geest en met zin voor diepgang: twee waarden die in de komende jaren kenmerkend zullen zijn voor de congregatie.

  • Tijdens het Interbellum is de zustergemeenschap spiritueel in volle beweging . Begin 1936 zet priorin Quintin de eerste stappen voor een ‘spirituele affiliatie’. 
     (lees meer…)
  • In de gemeenschap van Bassevelde wordt een nieuwe impuls gegeven aan de opvang van kinderen in moeilijkheden. Hieruit groeit de vernieuwde instelling voor bijzondere jeugdzorg ‘Blij Leven’. In Oudenaarde starten de zusters met middelbaar onderwijs voor meisjes. 
    (lees meer...)
  • De openheid van de zusters is niet enkel op Vlaanderen gericht. Zij horen ook de roep van Afrika. In 1932 vertrekt een eerste groep missionarissen naar Rwanda. In 1936 staat een tweede groep zusters klaar om hun land te verlaten.
    (lees meer...)

eerstemissei.jpg

De eerste missionarissen op de boot, 28 september 1932 © Archief zusters Bernardinnen

Op 7 oktober 1942, in volle oorlogstijd, volgt Thérèse Provoyeur priorin Quintin op, met wie zij 14 jaar als assistente had samengewerkt. Gedurende vijfendertig jaar neemt zij de leiding over de gemeenschap van de zusters bernardinnen. Het is een tijd van bloei, zowel wat betreft de vermeerdering van het aantal leden als wat betreft de uitbreiding van de apostolaatswerken. Wanneer dame Thérèse aantreedt als priorin telt de gemeenschap 100 leden. Op het ogenblik dat zij haar ambt neerlegt in 1967, zijn er 203 zusters.

Tijdens het prioraat van Dame Thérèse doen zich een aantal opvallende wijzigingen voor in het leven van de zusters. De algemene maatschappelijke verschuivingen ten gevolge van de democratiseringsbeweging, de toenemende industrialisering, de opkomst van radio, TV, telefoon, dat alles heeft er ongetwijfeld toe bijgedragen dat ook de wereld van de religieuzen in beweging komt. Zij worden geconfronteerd met een samenleving in volle verandering die hun levenswijze en gewoonten in vraag stelt. Een oproep tot verandering komt eveneens vanuit Rome. In een toespraak tot algemeen oversten in 1952 pleit paus Pius XII voor een actualisering van het op de 19de eeuw geschoeide kloosterleven. Hij nodigt hen uit hun levenswijze en gebruiken te herzien.

Het wordt het begin van een lange weg van aanpassing en vernieuwing, ook bij de zusters bernardinnen. Vele zaken worden vereenvoudigd en versoepeld. Er is niet langer sprake van ‘dame’, maar van ‘zuster’ (1958) . Vanaf 1965 wordt er bij de professie niet meer van naam veranderd. De toelatingen voor familiebezoek worden vermeerderd en verruimd vanaf 1956. In 1966 verwisselen de zusters hun lang habijt voor een gewoon mantelpak, hun kap voor een eenvoudige zwarte sluier.

De periode na het Tweede Vaticaanse Concilie brengt nog meer verandering. 
Lees hier verder. 

Zusters op de binnnkoer van het hospitaal bij een bezoek van koningin Elisabeth aan Oudenaarde op 19 juni 1951.  © Archief zusters bernardinnen
Groepsfoto ter gelegenheid van het gouden jubileum van priorin Provoyeur (1966). Het lange habijt werd vervangen door een gewoon mantelpak met eenvoudige zwarte sluier.
Vorige Volgende

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2025 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook