De antwoorden uit deze rubriek zijn gebaseerd op de middenkatern van het magazine Opnieuw geboren. Je kind laten dopen?, een uitgave van Halewijn. Deze uitgave werd in 2010 grondig herwerkt en geactualiseerd en kreeg als titel 'Nieuw leven'.
Kan een kindje worden gedoopt als de ouders niet gedoopt zijn? Kan een kindje worden gedoopt als de ouders niet regelmatig naar de kerk gaan?
Ja. Ieder kind heeft het recht om gedoopt te worden, ook als één van de ouders of beide ouders niet gedoopt zijn. Ouders die hun kind laten dopen, nemen echter wel de verantwoordelijkheid op om hun kind de kans te bieden voor het geloof te kiezen. Daarom is het zinvol dat ouders bij de doop van hun kind goed nadenken over hun eigen band met de geloofsgemeenschap. Ook wordt van de ouders verwacht dat zij op zoek gaan naar een gelovige en gedoopte meter of peter die de taak van de geloofsopvoeding (mee) kan opnemen.
Kan een kindje worden gedoopt als de ouders niet kerkelijk zijn getrouwd?
Ja, maar ook hier geldt de voorwaarde dat de ouders zich tot taak stellen om het kind alle mogelijkheden tot geloofsopvoeding te bieden. Het doopsel van hun kind kan voor de ouders een gelegenheid zijn om te overwegen of zij niet christelijk willen huwen.
Kan een kind gedoopt worden als één van de ouders dit niet wenst? Wat als er - na een scheiding of relatiebreuk - geen contact meer is met één van de ouders?
Het doopsel is een belangrijke beslissing in de opvoeding van een kind. Daarom is de instemming van beide ouders nodig. Als er onenigheid bestaat tussen de ouders kan de doopviering niet zonder meer plaatsvinden. Het komt er eerst op aan een consensus te vinden. In het geval van blijvend conflict moet de doop uitgesteld worden.
Kunnen grootouders hun kleinkind laten dopen?
De ouders, of zij die wettelijk het ouderlijk gezag uitoefenen, zijn de enige verantwoordelijken voor de aanvraag van de doop. Grootouders kunnen natuurlijk met hun kleinkinderen over God en Jezus praten, met hen bidden en hen meenemen naar de kerk. Maar hoe graag ze soms ook zouden willen dat hun kleinkind wordt gedoopt, ze mogen dat niet in de plaats van de ouders beslissen, tenzij ze voogd zijn.
Als een kindje wordt gedoopt, kunnen dan ook een ouder of beide ouders gedoopt worden?
Ja, maar de voorbereiding verloopt anders. Alvorens een volwassene wordt gedoopt, vindt er een langere voorbereidingstijd plaats (ook wel catechumenaat genoemd).
Moet een kind dat werd gedoopt in een andere christelijke kerk opnieuw worden gedoopt?
Het doopsel kan maar één keer plaatsvinden. Indien het doopsel plaatsvond in een christelijke kerk waarmee de Rooms-katholieke kerk een wederzijdse dooperkenning afsloot, kan het kind niet opnieuw gedoopt worden. Dit kind moet echter wel opgenomen worden in de volledige gemeenschap van de Rooms-katholieke kerk alvorens het kind binnen de Rooms-katholieke kerk andere sacramenten (bv. eucharistie/eerste communie, vormsel) kan ontvangen. Bij deze opname wordt de persoon ook ingeschreven in het doopregister van de parochie.
Indien het doopsel echter plaatsvond in een andere gemeenschap, organisatie of ritenbureau dient eerst onderzocht te worden of het doopsel geldig werd toegediend. Indien het doopsel geldig is, zal enkel nog een ritueel volgen om het kind of de volwassene op te nemen in de volledige gemeenschap van de Rooms-katholieke Kerk. Hierbij wordt de persoon ook ingeschreven in het doopregister van de parochie.
Wat als een kind de eerste communie wil ontvangen, maar nog niet is gedoopt?
Als een kind de eerste communie wil ontvangen, maar nog niet is gedoopt, dan moet dat eerst gebeuren. Op die leeftijd (meestal rond 6 à 7 jaar) krijgen kinderen een eigen voorbereiding. Het is voor de ouders ook een kans om met hun kind het geloof te herontdekken. Omdat er meer en meer kinderen in die situatie verkeren, wordt er veelal een voorbereiding in groep aangeboden.
Wie kan de taak van peter of meter opnemen?
Er zijn weinig beperkingen bij het kiezen van een peter of een meter: ze moeten minimaal 16 jaar zijn en katholiek gedoopt en gevormd. Het is noodzakelijk iemand te vragen die betrokken is bij het geloof en het kind ook wil ondersteunen in zijn/haar geloofsweg. Overigens hoeft men geen peter én meter te nemen, één peter of meter volstaat. Iemand die zelf niet gedoopt is, kan als vanzelfsprekend geen doopmeter of -peter zijn. Uiteraard dienen de gekozen peter(s)/meter(s) bij het doopsel aanwezig te zijn.
Kan men een nieuwe peter of meter voor een kind aanduiden?
Wanneer de peter of meter van een kind overleden is of wanneer het contact met de peter of meter verbroken is, dan kan aan het kind een nieuwe peter of meter toegewezen worden, wanneer de ouders dat nodig achten voor hun kind. De peter of meter die bij het doopsel aanwezig was, kan evenwel niet geschrapt worden als peter of meter in het doopregister. Hij of zij was namelijk peter of meter op het moment van het doopsel. Het is wel mogelijk om in de marge van het doopregister te laten vermelden dat vanaf een bepaalde datum persoon X (voornaam, naam) als peter of meter beschouwd wordt. Deze 'nieuwe' peter of meter dient eveneens katholiek gedoopt en gevormd te zijn en minstens 16 jaar oud. Wie dit in de marge van het doopregister wil laten opnemen, dient deze vraag voor te leggen aan de verantwoordelijke(n) van de parochie waar het kind gedoopt werd.
Waar kan het doopsel plaatsvinden? Mag een kindje thuis of in de tuin gedoopt worden?
Het doopsel is een opname in de gelovige gemeenschap. Om die reden vindt elk doopsel plaats in een kerkgebouw waar de gelovige gemeenschap van gedoopten regelmatig samenkomt. Elk doopsel wordt ingeschreven in het doopregister van het kerkgebouw waar het doopsel plaatsvond. Doopsels in private huizen, tuinen, publieke of private zalen of parken, … zijn niet toegestaan.
Kan een kindje in het buitenland gedoopt worden? Wordt het doopsel dan in België erkend?
Een doopsel, toegediend volgens de normen van de Rooms-katholieke Kerk, wordt wereldwijd erkend in de katholieke Kerk, ongeacht waar het toegediend wordt. Bij een doopsel in het buitenland vragen de ouders best ‘een bewijs van doopsel’, zodat zij weten in welke buitenlandse parochie het kind gedoopt werd en ingeschreven in het doopregister.
Reacties
Om reacties te zien en te reageren op dit artikel moet je je eerst even aanmelden via het menu bovenaan. Tot gauw.