Ter gelegenheid van de 400ste verjaardag van de vinding van het Mariabeeldje, in 1911, wou men dat het beeldje gekroond zou worden. Paus Pius X gaf de toelating. Dit gebeurde uiteindelijk op zondag 4 augustus 1912. Het werd een plechtigheid die duizenden pelgrims naar Gaverland deed stromen. Dit gebeuren vormde twee redenen om 2011 en 2012 uit te roepen tot jubileumjaren, het bedevaartsoord bestond 500 jaar en de kroning van het beeldje gebeurde 100 jaar geleden.
Het jubileumjaar werd geopend op maandag 15 augustus 2011 met een eucharistieviering in de parochiale kerk van Melsele en werd afgesloten op woensdag 15 augustus 2012 op de bedevaartsweide van Gaverland. Andere activiteiten waren een concert van het orgelcomité, een fakkeltocht, een kaarsjesprocessie, een aardbeienzegening (*), een jubileumviering voorgegaan door de bisschop (zie foto), een tentoonstelling en een fietszoektocht (**).
(*) Aardbeifeesten
In 1954 wilde pastoor Ivens de aardbeiteelt in Melsele propageren. Hij deed dat met een tentoonstelling van aardbeien en een stoet die eindigde in Gaverland waarbij elke kweker een kistje aardbeien offerde. De stoet vond echter maar drie maal plaats door geldgebrek. Dit is dan ook de bakermat van de gekende aardbeifeesten. In het jubileumjaar werd deze stoet opnieuw georganiseerd. Deze keer startte de stoet aan de kapel van Gaverland, voorafgegaan door de aarbeizegen door diaken Marc Van Raemdonck (zie foto). De stoet eindigde aan de parochiekerk van Melsele en de tent van de aarbeifeesten. Verschillende jubilerende organisaties deden eraan mee en het beeld van Maria werd meegedragen.
(**) Fietszoektocht
De fietszoektocht kende een groot succes. Groot en klein kon genieten van de mooiste stukjes natuur in en rond Melsele. De tocht verbond de vijftien staties van de oude beeweg met elkaar. Deze staan nu verspreid op het grondgebied van Melsele. Soms was het wel eens zoeken, want door de weelderige plantengroei waren een aantal staties verstoppertje aan het spelen.