Schilderwerken kerk Verrebroek beëindigd | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken
Parochie De Goede Herder in Beveren-Kruibeke-Zwijndrecht

Parochie De Goede Herder in Beveren-Kruibeke-Zwijndrecht

  • Startpagina
  • Contacten
  • Kerken & vieringen
  • Zoeken
  • Meer
    • Kerken & vieringen
    • Zoeken
    • Plan Secretariaat Jubeljaar Pastoriebibliotheek Kerken en vieringen
      EucharistievieringenMisintenties aanvragenMisintenties raadplegenVrijdagavondOpen kerkenLiturgische kalenderBijzondere collectes
      Kapel van Gaverland
      Algemene InfoPraktische InfoAanvraag Groepsbedevaart
      Livestream Doopsel Eerste Communie Vormsel Vonk Huwelijk Uitvaart
      Overzicht uitvaartenGedachtenisviering
      Parochiemedia
      ParochiebladFacebookpaginaInstagramNieuwsbrief
      Even bezinnen Activiteiten en Initiatieven
      Diaconale initiatievenAanbevolen activiteitenVormingsinitiatieven
      Dekenaat Sint-Niklaas Bisdom Gent Privacyverklaring

Schilderwerken kerk Verrebroek beëindigd

icon-icon-artikel
Gepubliceerd op donderdag 5 mei 2022 - 19:36
Afdrukken
De schilderwerken van het interieur van de Sint-Laurentiuskerk in Verrebroek zijn beëindigd.

Na ongeveer 28 jaar en ook als gevolg van opstijgend grondvocht besloot de kerkraad in overleg met de betrokken hogere instanties de Sint-Laurentiuskerk opnieuw te laten schilderen en het vochtprobleem aan te pakken. Op 19 augustus 2021 gaf het agentschap Onroerend Erfgoed van de Vlaamse Gemeenschap toestemming en later subsidie voor die werken. Op 10 januari 2022 gaf ook het Beverse gemeentebestuur haar zegen. De werkzaamheden aan het interieur startten op 22 februari. De bestrijding van het optrekkend grondvocht in de kerkmuren en de zuilen gebeurde door injectie door de firma AVW BV uit Keerbergen.
 

In het kerkportaal is onder meer in de torenzuilen (noord) onder het wijwatervat en ter hoogte van de vloer vochtbestrijding aangebracht. © AbVB

De firma CBS Schilderwerken - Cosas Bonitas uit Westerlo, in onderaanneming van de firma Algemene Restauratiewerken Van Loy uit Herselt, schilderde het kerkinterieur. Om ochtend- en avondspits te vermijden werkten de schilders elke werkdag vanaf zes uur ’s morgens. Vroege vogels die Antwerpse Kempenaars!

Bij deze renovatie is het kerkmeubilair niet opgenomen, dat komt later aan de beurt. Nu reeds kregen wel al twee reliekhouders in de kasten ter hoogte van de communiebank - links de H. Marculfus (ca.1600) en rechts de H. Laurentius (1718) - een memelbehandeling bij Anoxiekamer Erfgoeddepot Ename Oost-Vlaanderen. Dit was noodzakelijk voor het behoud van de houders.
 

Zicht naar het hoogaltaar, foto genomen op 7 maart 2022 tijdens de werkzaamheden. © AbVB

De schilderwerken verliepen vlot en waren afgewerkt binnen de voorziene tijd. De kerk opende terug voor de erediensten op 1 mei na een grondige poetsbeurt door vrijwilligers. Gewezen parochiepastoor Daniël Vande Velde ging op die dag de plechtige eucharistieviering voor. Pastoor Patrick De Baets verontschuldigde zich omwille van een eerstecommunieviering in Beveren. Het Sint-Laurentiuskoor o.l.v. dirigent Johan Cerpentier en met Gustaaf Moerman aan het koororgel zorgden voor feestelijke muzikale klanken. Na de kerkdienst werden de aanwezigen door de kerkraad uitgenodigd voor een drankje achteraan in de kerk. 

We maken hier van de gelegenheid gebruik om een zeer beknopte blik in de lange geschiedenis van de Sint-Laurentiuskerk te werpen met nadruk op de  vermeldingen van enkele (ver)bouw-, renovatie- en schilderwerken.

Reeds in de 12de eeuw (1141) was er sprake van een bidplaats in Verrebroek. Twee eeuwen later kende de parochie door moerontginning en turfwinning een zodanige grote bloei, dat de abt van de Norbertijnen abdij in Drongen besloot de oude Romaanse kapel te laten vervangen door een grote kerk met drie beuken. Begin van de 15de eeuw werden de bouw van de toren (westzijde) en het hoogkoor (oostzijde) los van elkaar aangevat.

Vele stormvloeden en strategische overstromingen in functie van de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648), teisterden de regio. De moerontginning ging ten onder en daarmee ook de economische bloei van Verrebroek. Het beschikbare geld van onder meer de tiendheffers werd besteed aan het bouwen en herstellen van de dijken met het opbergen van de groots opgezette kerkplannen als gevolg. 

Na de Vrede van Munster in 1648 - het geboortejaar van Philip Verheyen - kwam de heropbloei van het dorp en grepen er aan de kerk in verschillende fasen grote verbouwingen en uitbreidingen plaats. Hierdoor kreeg het gebouw eind 17de eeuw nagenoeg het definitief uitzicht, maar toen wel met een hoge torenspits. Deze werd in 1804 door de Fransen gehalveerd om er een semafoor of seintoestel op te plaatsen dat bestemd was voor de Franse marinelijn langs de Schelde. Met een kleine aanpassing nadien kreeg de toren zijn huidige karakteristieke vorm waarin sommigen “hoe durven ze” een peperbus menen te zien.

Ook het kerkgebouw had te lijden onder de Franse Revolutie met in 1797 de verkoop van de kerkmeubelen die nadien terug gekocht zijn. Tijdens WO II haalden de Duitsers de klokken uit de toren om te versmelten tot oorlogstuigen.
 

Oude prentkaart met zicht op het interieur omstreeks 1935. © Archief AbVB

Op 4 september 1944 werd de kerk voorlopig beschermd als monument. Nog in diezelfde maand kreeg het gebouw, maar vooral de glasramen, zwaar te lijden onder de beschieting van het dorp en later door het vallen van een V1-bom in de boomgaard van de familie Reyns. De herstelwerken aan de kerk gebeurden in 1950. De nieuwe brandglasramen dateren van 1967 en een nieuwe torenklok van 1968.

Bij decreet van 3 maart 1976, vlak voor de fusies van de gemeenten, werd de Sint-Laurentiuskerk definitief als beschermd monument erkend. 

Begin augustus 1978, het jaar van het dorp, kwam een ingrijpende grote restauratie op gang die in twee fasen verliep met een tussenruimte van ongeveer 10 jaar. Een eerste van 1978 tot 1982 met de restauratie van de toren, het middendeel van de kerk  en met de plaatsing van een nieuwe haan op het torenkruis. Een tweede van 1993 tot 1994 met de restauratie van het hoogkoor en de schildering van het volledige interieur. Op zondag 27 november 1994 organiseerden de kerkraad en de parochieploeg een bescheiden feestelijkheid met een plechtige eredienst in de kerk en een viering met toespraken in de zaal van de Vrije School.

In september 1998 was ook het unieke Pieter Van Peteghem orgel gerestaureerd en in zijn oorspronkelijke staat gebracht. Kamiel D’Hooghe (°1929-+2021), in zijn jonge jaren kosterorganist in de Sint-Laurentiuskerk, bespeelde het gerestaureerd orgel en bracht een mooi orgelconcert.

We besluiten het schilderverhaal van de ‘poldertempel van de Heer’ met het bewieroken van het fraaie resultaat met een vers uit een gedichtje van Jonas Martens. Hij schreef en verwoordde het in 1994 als jonge leerling van de basisschool op het feest als volgt: 

Onze kerk is echt om fier op te zijn
Ook al is ze soms wat klein
Toch met een toren zo hoog
’t Is Verrebroek waardig, dat hoeft geen betoog.

Laat het nu net het kruis op de toren zijn dat door de hevige storm Eunice van 19 februari 2022 scheef kwam te staan. Helaas, een uitzonderlijke gebeurtenis die we omwille van het ‘historisch karakter’ ook niet mogen vergeten te melden. 

 

Abdon Van Bogaert
 

Het kruis op de toren… slachtoffer van de opwarming van de aarde?  © AbVB

Gepubliceerd door

Parochie De Goede Herder in Beveren-Kruibeke-Zwijndrecht

Meer

Artikel

Deel dit artikel

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2025 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook