Een vriend-priester stelde een opmerkelijke vraag aan de redactie van het christelijk maandblad Tertio. Hij stuurde z’n vraag ook naar ondergetekende door. De moeite om ze met jullie te delen …
Pastoor Patrick
**
Beste redactie
met een zekere nieuwsgierigheid heb ik de nieuwe Tertio, voortaan maandblad, doorbladerd. Veel succes ermee. Maar laat mij toe een vraag te stellen, ik zal ze verduidelijken.
Zegt de naam Jezus van Nazareth, ook wel de Christus genaamd, jullie nog iets?
Het is een zaak die me al langer opvalt, niet enkel bij jullie, maar ook in Kerk&leven, en in mijn eigen bisdom, in het Kerkplein. Mocht men zich afvragen waarover de bijdragen gaan, en de kernwoorden volgens aantal keren dat ze voorkomen in grootte weergeven, ik weet zelfs niet of Jezus erin zou voorkomen.
Toch vreemd. Hoogstens heeft men het nog over 'het christendom' of 'het geloof'. Ikzelf ben nog geschoold in een tijd waarin de christologie hoogtij vierde, met Schillebeeckx, Moltmann, enz... Tegenwoordig spreekt men rechtstreeks over en tot God (als men er al over of tot spreekt), maar nog nauwelijks via de unieke man over wie ik het hier heb. Zelfs in het gebed van de aartsbisschop ter voorbereiding van het pausbezoek lees ik op het eind over Maria als middelaar, zelfs met bijgevoegde titels. Misschien wel zeer kerkelijk, maar weinig bijbels. Maar Jezus komt nog enkel ter sprake aan het eind als voorbeeld. Ik meende deze week dezelfde bezorgdheid te ervaren bij Rik Torfs toen hij samen met Devillé te gast was in de Afspraak op Canvas. Hij probeerde (tevergeefs) te hameren op het belang van de inhoud van het geloof en noemde ook de unieke mens Jezus van Nazareth bij naam.
Sta me toe te zeggen dat me dit zorgen baart, zeker omdat men voortdurend spreekt over kerk- en geloofscrisis, het herontdekken van het geloof in een nieuwe context, interreligieuze dialoog, enz... Iemand die zijn eigen identiteit verloren heeft, mag nog zoveel over dialoog met anderen spreken, veel zal het niet te betekenen hebben.
Dank voor de aandacht.
Johan Balcaen, priester