Campagne Broederlijk Delen ‘Samen oogsten we succes
Hoe zou jij het vinden mocht je minder goede gezondheidszorgen krijgen dan je buurman of buurvrouw? Je kan het je wellicht niet echt voorstellen, maar toch bestaat die dubbele standaard. Zo is het gebruik van hormoonverstorende en kankerverwekkende pesticiden in Europa verboden, maar mogen ze vrijuit geëxporteerd worden naar landen buiten de Europese Unie. De gezondheid van de ene is blijkbaar meer waard dan die van de andere. Dat druist in tegen elk gevoel van rechtvaardigheid.
Het verhaal van pesticiden is niet uniek. Overal waar de winsten en groeimogelijkheden van grote bedrijven primeren, worden mensenrechten geschonden. Om een duurzame samenleving zonder ongelijkheid mogelijk te maken, zullen deze bedrijven moeten opereren binnen een kader dat respect afdwingt voor mens en natuur. Een systeemverandering dus!
We beseffen ten volle dat zo’n systeemverandering een werk van lange adem is. Op dit moment zijn we alvast trots op het Belgische verbod op de export van pesticiden dat er maar kwam na aanhoudende maatschappelijke druk van onder meer Broederlijk Delen. Het werk is nog niet af. Nu willen we streven naar een Europees verbod op de export van bij ons verboden pesticiden.
Werken aan beleidsverandering is hard nodig maar er moet evenzeer gezocht worden naar alternatieven. Samen met partnerorganisaties zet Broederlijk Delen sterk in op agro-ecologie. Agro-ecologische landbouw met mengteelten en biologische gewasbescherming is gebaseerd op generatielange kennis en ervaring en verrijkt met moderne inzichten en is hét alternatief voor het huidige dominante voedselsysteem.
Broederlijk Delen nodigt jou uit om mee campagne te voeren en deel te worden van de 25%-revolutie. Een minderheid volstaat immers om het systeem te veranderen. Samen bouwen we aan een duurzame samenleving zonder ongelijkheid waar delen en herverdelen centraal staan. Samen oogsten we succes.
Internationale solidariteit is een investering in een meer duurzame, vreedzame én veilige wereld.
Lees alles over Broederlijk Delen op hun website.