Verhalen van hoop... De Brug | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken
Parochie De Goede Herder in Beveren-Kruibeke-Zwijndrecht

Parochie De Goede Herder in Beveren-Kruibeke-Zwijndrecht

  • Startpagina
  • Contacten
  • Kerken & vieringen
  • Zoeken
  • Meer
    • Kerken & vieringen
    • Zoeken
    • Plan Secretariaat Jubeljaar Pastoriebibliotheek Kerken en vieringen
      EucharistievieringenMisintenties aanvragenMisintenties raadplegenVrijdagavondOpen kerkenLiturgische kalenderBijzondere collectes
      Kapel van Gaverland
      Algemene InfoPraktische InfoAanvraag Groepsbedevaart
      Livestream Doopsel Eerste Communie Vormsel Vonk Huwelijk Uitvaart
      Overzicht uitvaartenGedachtenisviering
      Parochiemedia
      ParochiebladFacebookpaginaInstagramNieuwsbrief
      Even bezinnen Activiteiten en Initiatieven
      Diaconale initiatievenAanbevolen activiteitenVormingsinitiatieven
      Dekenaat Sint-Niklaas Bisdom Gent Privacyverklaring

Verhalen van hoop... De Brug

icon-icon-artikel
Gepubliceerd op dinsdag 8 juli 2025 - 22:12

“De Brug” een baken van hoop

Spes non confundit – De hoop stelt niet teleur (Rom 5, 5)

Met deze krachtige woorden kondigde wijlen paus Franciscus het jubeljaar aan. Volgens een eeuwenoude traditie roept de Kerk om de 25 jaar een jubeljaar uit, een periode van verdieping, herstel en verzoening. Paus Franciscus benadrukte dat we als christenen af en toe sterke momenten nodig hebben om onze hoop te voeden en te versterken. Daarom riep hij ons op om tijdens dit jubeljaar onze identiteit als pelgrims van hoop te herontdekken. In het kader van het jubeljaar vond op 22 juni jongstleden een opendeurdag plaats bij “de Brug” gelegen in de Pareinlaan 1 te Beveren.

De Brug, kruidenier tegen armoede van B-asiel, een baken van hoop

In een tijd waarin steeds meer mensen moeite hebben om de eindjes aan elkaar te knopen, groeit het belang van lokale initiatieven die armoede proberen te verzachten. Tussen de grijze gevels van een drukke gemeente, waar sociale ongelijkheid voelbaar is in elke straat, staat een winkel gelegen in de Sociale Campus. Geen glimmende etalages of groot reclamebord — maar wel een warm welkom met rekken vol goederen voor mensen die het moeilijk hebben om de eindjes aan elkaar te knopen. Dit is de kruidenier tegen armoede, een baken van hoop in moeilijke tijden.

Meer dan een winkel

De Brug is geen gewone buurtsuper. Het is een plek waar mensen met een beperkt inkomen via een puntensysteem basisproducten kunnen kopen: o.a. rijst, pasta, conserven, hygiëneproducten en verse groenten en fruit. Maar het is ook veel meer dan dat. Bij de cliënt staat geen verkoper die snel de boodschappen scant, maar iemand die tijd maakt voor een praatje. Iemand die je bij naam kent, die ziet wanneer je het moeilijk hebt, en die doorverwijst naar andere hulpdiensten als dat nodig is.

Een netwerk van solidariteit

De kruidenier tegen armoede is ontstaan vanuit uit lokale solidariteit. Hij draait op vrijwilligers, buurtbewoners en cliënten die zich inzetten voor hun medemens. De producten worden deels aangekocht, deels geschonken door bedrijven, supermarkten, Europa, voedselbanken en de groenteveiling. Wat hier wordt verkocht, is niet alleen voedsel — het is waardigheid. Mensen hoeven geen voedselpakket op te halen in stilte of schaamte; ze kunnen zélf kiezen wat ze nodig hebben, en zo hun zelfstandigheid behouden.

Persoonlijke verhalen

X, alleenstaande moeder met 3 kinderen, komt 2x per maand langs bij de Brug. “Ik heb jarenlang de supermarkt vermeden omdat ik wist dat ik het niet kon betalen,” zegt ze. “Hier voel ik me geen last, maar een mens. Het is een plek waar ik me gehoord voel.”
Ook voor vrijwilligers betekent de winkel veel. “Ik geef niet alleen iets terug aan de samenleving, ik krijg er ook ontzettend veel voor terug. Er ontstaat hier echte verbondenheid.”

Meer dan noodhulp

Hoewel de Brug in eerste instantie ontstond als noodhulpmiddel, groeide het uit tot een duurzaam antwoord op structurele armoede. Door mensen opnieuw regie te geven over hun leven, versterkt het hun zelfvertrouwen. Door hen te omringen met een netwerk, haalt het hen uit isolement. En door samen te werken met sociale diensten, verenigingen en lokale overheden, biedt het een opstap naar bredere hulpverlening.

Hoop in de rekken

In de rekken van onze winkel ligt geen luxe. Geen chocoladefonteinen of dure kazen. Wat er ligt, is eenvoud. Maar tussen de pakken spaghetti en flessen olie ligt ook hoop. Hoop op een menswaardiger bestaan. Hoop op een samenleving waarin niemand vergeten wordt. En precies daarom is de kruidenier tegen armoede zoveel meer dan een winkel. Het is een plek van menselijke warmte. Een baken van hoop.

Diaken Marc Van Raemdonck
Voorzitter B-asiel

 

Verhaal van Hoop: De Brug © MVR
Verhaal van Hoop: De Brug © MVR
Verhaal van Hoop: De Brug © MVR
Vorige Volgende

Gepubliceerd door

Parochie De Goede Herder in Beveren-Kruibeke-Zwijndrecht

Meer

Artikel

Deel dit artikel

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2025 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook