De heilige Communie aan huis
De zorg voor de zieke mens vindt, voor de christenen, haar fundament op de Heilige Schrift:
‘…Ik was ziek en jullie hebben naar mij omgezien…’ (Mt 25, 36): deze zijn woorden van de Heer Jezus zelf.
Ook Paulus, in zijn brief naar de Romeinen, benadrukt het belang van verbonden te blijven met wie ziek is. Hij schrijft dat een geloofsgemeenschap, die op Christus gefundeerd is, als een lichaam is waar alle delen verbonden zijn met elkaar en met het hoofd.
In een lichaam heeft ieder deel zijn functie: zien, horen, voelen, stappen….en ieder deel is met elkaar en met het hoofd verbonden en op elkaar gestemd. Als een deel niet goed of niet meer werkt, zijn er gevolgen voor het hele lichaam.
Zo is het ook met de Kerk: ieder heeft zijn talenten, taken en functies en de mensen werken samen. Wij zijn, (wij worden) één in Christus die het hoofd is (dit gebeurt uitdrukkelijk in de Eucharistie) en als iemand van onze broeders of zussen lijdt, of ziek is, worden wij ook ten diepste geraakt.
Daarom is elke christen geroepen om de zieke mens bij te staan en een stukje mee te gaan op zijn lijdensweg.
Al in de vroege Kerk was de zorg voor zieken belangrijk en werden, vanuit de ‘maaltijd van de Heer’ diakens gezonden om het gedeelde brood thuis bij de zieken te brengen.
Wie ziek is of ouder en thuis gebonden, staat niet los van de gemeenschap en hij of ze vindt het fijn dat er mensen zijn die op bezoek komen en die naar hem of haar luisteren.
Met een eenvoudig bezoek en ons gebed kunnen wij Gods nabijheid en liefde aan de zieken laten ervaren, maar de communie brengen bij een zieke of oudere medemens thuis is met de Heer zelf op bezoek gaan!
De communie aan huis, is hét uitdrukkelijk teken dat de zieke of oudere medegelovige die moeilijk uit huis kan, verbonden blijft met de hele geloofsgemeenschap.
In onze parochie in Deinze zijn er een aantal toegewijde vrijwilligers die in naam van de Kerkgemeenschap, de Communie bij de zieken thuis brengen. Dit gebeurt rond de hoogdagen: Pasen, Pinksteren, Tenhemelopneming van Maria, Allerheiligen, Kerstmis. Op Aswoensdag kan een kort bezoekje met een askruisje gebracht worden.
Vanuit de eucharistieviering brengt de communiedrager de heilige hostie, het Lichaam van Christus, in een pyxis (mooi ‘communiedoosje’ dat alleen daarvoor gebruikt wordt) naar de zieke die dat wenst. Er heeft een kort en intiem gebedsmoment plaats. De aanwezige huisgenoten of familieleden op bezoek mogen gerust meebidden.
Zo wordt er echt gemeenschap rond de Heer gevormd, in verbondenheid met de plaatselijke geloofsgemeenschap en de wereldwijde Kerk.
De communiedragers zijn mensen die door hun diep geloof en een warm hart voor zieken, Gods liefde uitdragen. In de ontmoeting met de zieke of de oudere mens krijgen ze ook de kans om Jezus zelf te ontmoeten. Deze mensen komen ook elk jaar samen in de namiddag van Sacramentsdag (in 2020 is dit op 11/6) en in de laatste week van het kerkelijk jaar (week na Christus Koning). Na een moment van gebed en aanbidding is er vorming en uitwisseling voorzien.
Wij zijn de communiedragers HEEL ERG DANKBAAR voor hun mooie en zinvolle engagement!
Ook familieleden mogen de communie aan hun zieke familielid brengen. Om dat respectvol te laten gebeuren hebben ze wel een pyxis nodig: deze mogen aangekocht of uitgeleend worden via het parochiaal secretariaat of de pastoraal werkster Marina Botta. Er staan daarvoor ook gebedskaartjes ter beschikking: wie graag zo een kaart wenst gelieve zich tot Marina te wenden.
Wens je de communie thuis te ontvangen of voel je je geroepen om de communie bij de zieken te brengen, neem dan contact op met de lokale contactpersoon, het parochiaal secretariaat (09/386 16 21 parochieindeinze@gmail.com) of met de pastoraal werkster Marina Botta (0474/480830 marinabotta@outlook.be).