EEN NAAM VOOR DE NIEUWE PAROCHIE IN HEEL ONZE STAD : DE H.MARIA MAGDALENAPAROCHIE
HAAR FEESTDAG VALT OP 22 JULI
EEN PAROCHIAAL SAMENWERKINGSVERBAND VOOR HEEL ONZE STAD: DE ‘NIEUWE PAROCHIE’
Bij bisschoppelijk decreet van 15 augustus 2016 werd de indeling van het bisdom Gent in dekenaten gewijzigd door de oprichting van tien nieuwe dekenaten.
Op 1 september 2016 werd voor elk van deze dekenaten vastgesteld hoe de bestaande parochies worden opgenomen in een samenwerkingsverband dat ‘nieuwe parochie’ wordt genoemd.
De invoering van de nieuwe structuur van pastorale samenwerking werd ruim en via verschillende kanalen gecommuniceerd.
Het dekenaat Deinze bestaat sinds 2016 uit de ‘nieuwe parochies’ in Aalter, Deinze-Nevele, De Pinte – Latem, Gavere – Nazareth en Zulte.
De vroegere parochies van de vroegere stad Deinze vormden reeds sinds enkele jaren een parochiaal samenwerkingsverband. Maar in 2018 kwamen daar de lokale kerkplekken van de vroegere gemeente Nevele bij.
De nieuwe parochie in Deinze, voor héél onze Stad dus, bestaat sinds mei 2018 uit de vroegere parochies Astene Sint-Amandus, Bachte Sint-Petrus en Sint-Paulus, Deinze Onze-Lieve-Vrouw, Deinze-Petegem Sint-Martinus en Sint-Antonius Abt, Gottem Sint Martinus en Sint-Eutropius, Grammene Sint-Jan Baptist, Hansbeke Sint-Petrus en Sint-Paulus, Landegem Sint-Blasius en Sint-Margriet, Meigem Sint-Niklaas, Merendree Sint-Radegundis, Nevele Heilige Mauritius en gezellen, Petegem/Leie Sint-Paulus, Poesele Sint-Laurentius, Sint-Maria-Leerne Onze-Lieve-Vrouw en Sint-Jan, Sint-Martens-Leerne Sint-Martinus, Vinkt Sint-Bartholomeus, Vosselare Sint-Eligius, Wontergem Sint-Agnes, Zeveren Sint-Amandus.
DE OPDRACHT OM EEN NAAM TE ZOEKEN VOOR DE NIEUWE PAROCHIE
Als nieuwe Parochie in Deinze(-Nevele) kregen wij o.a. de opdracht om aan de bisschop een naam voor te stellen voor onze nieuwe parochie. Dat moest de naam van een erkende heilige zijn.
Bisschop Lode aanvaardde ons voorstel in het officiële bisschoppelijke decreet waardoor de parochie voor héél onze Stad de naam HEILIGE MARIA MAGDALENAPAROCHIE krijgt.
WAAROM DE HEILIGE MARIA MAGDALENA?
Over de heilige Maria van Magdala of Maria Magdalena is veel te zeggen. Al heeft men soms in één persoon eigenschappen samen gebracht die in oorsprong aan verschillende personen toebehoorden. (Zo heeft pas in 1969 de wereldwijde Kerkgemeenschap officieel haar bijnaam ‘de boetvaardige zondares’ als niet kloppend met het Evangelie verklaard.)
INSPIRATIEBRON VOOR EEN EVANGELISERENDE KERK
In de allereerste plaats staat Maria Magdalena voor een getuigende Kerk, een Kerk die het Evangelie van de levende Heer bij mensen brengt.
Zij was één van de eerste, zo niet dé eerste getuige van de verrijzenis. Zij mocht in ieder geval als één van de eersten Jezus als de (na zijn kruisdood) lévende Heer ontmoeten.
In de verkondiging van de eerste Kerk had Maria van Magdala een leidinggevende plaats.
Daar zij de boodschap van de verrijzenis bij de apostelen bracht, wordt zij terecht genoemd: de ‘apostel van de apostelen’.
In deze tijd waarin de opdracht van getuigenis en evangelisatie centraal staat in ons christen zijn en ons Kerk zijn, kan Maria Magdalena ons inspireren en bemoedigen.
EEN VROUW DIE DEELDE
Maria van Magdala was ook één van de vrouwen die uit eigen middelen de Heer en zijn apostelen onderhielden. Daarin staat zij beeld voor de vele mensen die onze Kerk met hun vriendschap en liefde, met hun dienstbaarheid en inzet, met hun gebed en ook met financiële middelen steunen.
AANWEZIG BIJ DE LIJDENDE MENS
Met Moeder Maria en Johannes was zij aanwezig onder het kruis.
Maria van Magdala was dus ook een sterke gelovige vrouw.
Hierin staat zij ook beeld voor de vele vrouwen (en mannen) die (vaak zonder op te vallen) aanwezig zijn en blijven bij de lijdende mens.
EEN BEWUSTE KEUZE VOOR EEN VROUWELIJKE PATROON
Tenslotte is het zeer zinvol dat wij in déze tijd ook kozen voor een vroùw als patroonheilige en naam voor onze nieuwe grote parochie.
Veel vrouwen dragen vandaag de Kerk op vele vlakken en nemen – ook in onze plaatselijke Kerk – belangrijke taken op zich.
Onze keuze voor Maria van Magdala is dan ook een uitdrukking van onze eerbied en dankbaarheid tegenover deze geëngageerde gelovige vrouwen, die verantwoordelijkheid opnemen in onze Kerkgemeenschap.
Meteen is het ook een bescheiden oproep aan de wereldwijde Kerk om ook in hààr structuren én in haar ambten meer ruimte te maken voor dames.
In 2016 tenslotte, verhief paus Franciscus de gedachtenis van de Heilige Maria Magdalena op 22 juli tot een jaarlijks feest voor heel de wereldwijde Kerk.
GEBED OM DE VOORSPRAAK VAN DE H. MARIA MAGDALENA
Maria van Magdala, zo dicht hebt gij bij Jezus mogen zijn, sterk én zorgzaam.
Uit eigen middelen hebt gij voor Hem en zijn leerlingen gezorgd.
Gij zijt bij Hem gebleven tot onder het kruis, met zijn moeder en met die andere leerling die Hij zo lief had.
Gij waart de eerste die Hem mocht ontmoeten na zijn dood en verrijzenis.
Zo rakend, zoals Hij u aansprak van hart tot hart: ‘Maria’…
Heilige Maria Magdalena, apostel van de apostelen, bid voor ons tot uw en onze Heer,
dat ook wij Jezus van dichtbij mogen volgen en Hem in eerbied mogen liefhebben.
Bid voor ons dat wij met de middelen waarover wij beschikken ten dienste mogen staan en mensen gelukkiger maken;
dat ook wij mensen die een kruis te dragen hebben, nabij mogen zijn;
dat ook wij in ons leven getuigen zijn van het Evangelie.
en ons gezonden weten om vandaag en morgen Jezus’ gemeenschap te zijn, verbonden met de traditie en open op de toekomst.
Heilige Maria Magdalena, patrones van onze nieuwe Parochie in Deinze, bid voor ons.