UITVAARTLITURGIE IN DE PAROCHIE IN DEINZE: VISIETEKST
NABIJ ZIJN IN VERDRIET, MAAR MEER DAN DAT…
WAT IS DE BETEKENIS VAN EEN KERKELIJKE UITVAARTDIENST?
In een kerkelijke uitvaartdienst wil de geloofsgemeenschap mensen in rouw nabij zijn, eerbied betonen aan de overledene en tegelijk getuigenis afleggen dat de liefde sterker is dan de dood. We vertrouwen onze overledene toe aan Gods liefde en bidden dat onze dierbare mag thuiskomen bij God, onze Vader.
Ook vragen we Gods liefdevolle zorg voor allen die rouwen.
We willen trachten elkaar tot steun te zijn.
WAAR GEBEURT EEN KERKELIJKE UITVAARTDIENST?
Een kerkelijke uitvaartdienst vindt (enkel) plaats in een kerk (of in een gelijkgestelde kapel).
Ook een uitvaartdienst in private kring, of in intimiteit kan in een kerk gebeuren. Kleinere kerken en kapellen lenen zich hier zeer goed voor.
Wie zich liever niet tot de geloofsgemeenschap wendt, kan een uitvaart laten verzorgen in een crematorium, funerarium, aula, zaal of private ruimte. De uitvaartverzorger kan u dan helpen.
HOE WORDT EEN KERKELIJKE UITVAARTDIENST AANGEVRAAGD?
Bij een overlijden neemt u best eerst contact op met een uitvaartverzorger. Die zal u helpen en de parochie contacteren voor de kerkelijke uitvaartdienst.
Indien u meer inlichtingen wenst, kan u contact opnemen met het secretariaat van de Parochie in Deinze.
De persoon die de dienst voorgaat, zal op rouwbezoek komen.
HOE VERLOOPT EEN KERKELIJKE UITVAARTDIENST?
Een kerkelijke uitvaartdienst is bij voorkeur een dienst van woord en gebed.
In een dienst van woord en gebed is meer ruimte voor teksten en muziek, voor eigen inbrengen. Het is zeker en vast een waardige en mooie vorm van uitvaartdienst en meer aangepast aan de eigenheid van onze tijd, waarin de meeste mensen niet vertrouwd zijn met de diepe betekenis van de eucharistieviering. In een dienst van woord en gebed is er geen ‘Laatste Avondmaal’, geen bereiding van de gaven, tafelgebed-consecratie en communie.
Een dienst van woord en gebed biedt meer ruimte voor een persoonlijke inbreng (o.a. afscheidswoorden en muziek).
Een dienst van woord en gebed kan worden voorgegaan door een priester, door een diaken, of door een door de bisschop gemandateerde (leken)voorganger. In onze Parochie in Deinze volgden vier mensen de opleiding en de stage en werden vorig jaar door de bisschop gemandateerd om ook als niet gewijde (maar toegewijde) gelovige te kunnen voorgaan in een uitvaartdienst.
Vanaf 1 januari 2018 zal de vorm van dienst en woord en gebed de ‘gewone’ manier zijn om in onze Parochie in Deinze de uitvaartdienst vorm te geven.
Wie toch een uitvaartdienst in een eucharistieviering wenst, moet dit uitdrukkelijk melden aan het parochiaal secretariaat. Dan gaan onze mensen op zoek naar een priester-voorganger. In dat geval dient de structuur en de eigenheid van de eucharistie ook ten volle gerespecteerd te worden.
WELKE MUZIEK KAN ER GESPEELD WORDEN TIJDENS DE KERKELIJKE UITVAARTDIENST?
Vaak is er in de kerk waar de uitvaartdienst plaatsvindt, een koor en organist. U kan samen met de voorganger en in overleg met het koor gepaste muziek kiezen. U kan ook eigen muzikanten of zangers voorstellen.
Als een bepaald lied of muziekstuk voor de overledene veel betekend heeft, kan dit voorgelegd worden aan de voorganger.
IS ER EEN NAMIS?
Elke vierde zaterdag van de maand is er om 17.30u. in de Onze-Lieve-Vrouwkerk (Markt) een ‘namis’ voor alle overledenen die de maand voordien in een van de kerken van Deinze hun uitvaartdienst hadden. Uiteraard kan de familie nog een bijkomende namis aanvragen op een ander moment.
KAN U NA DE UITVAARTDIENST NOG ERGENS TERECHT?
Wij kunnen uw verdriet niet wegnemen, maar in de mate van het mogelijke willen we trachten u nabij te zijn.
In onze geloofsgemeenschap zijn er mensen beschikbaar die op een respectvolle manier en op een moment, wanneer u dit wenst, er willen zijn voor u.
Vanuit onze geloofsgemeenschap wensen we de mensen die een groot verdriet moeten dragen, steun in het verdriet dat hen treft en bidden we om troost