KERKRADEN EN CENTRAAL KERKBESTUUR
De kerkraad
Voorlopig heeft elke kerkplek in onze parochie nog altijd een kerkraad.
De Kerkraad is een wettelijke instelling die als uitvoerend orgaan van de Kerkfabriek de kerkgoederen beheert. Oorspronkelijk werd de werking ervan vastgelegd in een decreet van 30 december 1809 ten tijde van Napoleon en op 7 mei 2004 gewijzigd en aangevuld met het decreet van het Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap betreffende de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten.
De Kerkraad wordt van rechtswege verkozen en bestaat uit vijf leden plus de door de bisschop aangestelde parochieverantwoordelijke (meestal de pastoor of pastor). Om de drie jaar wordt de raad gedeeltelijk vernieuwd door (her)verkiezing na kandidaatstelling.
De Kerkraad moet het materieel mogelijk maken dat in het kerkgebouw op een passende wijze liturgische vieringen plaats kunnen vinden. De raad is ook belast met het onderhoud en de bewaring van de parochiekerk en met het beheer van de goederen en gelden die eigendom zijn van de Kerkraad of die bestemd zijn voor de uitoefening van de eredienst in de parochie. Deze opdracht houdt een brede waaier van taken in: zorgen voor het onderhoud van het gebouw, de verwarmingsinstallatie, de klokken, het meubilair, de gewaden, de geluidsinstallatie; tijdig aankopen doen: hosties, wijn, wierook, kaarsen, stookolie; indien nodig zorgen voor vernieuwing van bepaalde goederen, enz.
Het Centraal Kerkbestuur
In onze parochie is er een Centraal Kerkbestuur. Op de foto ziet u het Centrale Kerkbestuur voor onze stad samen met de schepen bevoegd voor de Kerkfabrieken.
Zittend van links naar rechts: Pascal Debbaut (secretaris), Marleen Vanlerberghe (schepen bevoegd o.a. voor de kerkfabrieken, geen lid van het centraal kerkbestuur, wel aanspreekpunt binnen het stadsbestuur), Rudy Van Acker (pastoor-deken, vertegenwoordiger van de bisschop), Johan De Jaeger (voorzitter).
Staande van links naar rechts: Marc Willems, Jean Dobbelaere, Marijke Van Quickelberghe (expert), Willem Van Damme, Willy De Ketelaere.
De taak van het Centraal Kerkbestuur:
Het Centraal Kerkbestuur (CKB) is in de eerste plaats een overlegorgaan: enerzijds voor overleg tussen de diverse kerkraden (zie rubriek Kerkraad) op het grondgebied van de gemeente, anderzijds voor overleg met het gemeentebestuur. Zo heeft het Centraal Kerkbestuur een coördinerende functie bij het indienen van het meerjarenplan, van het budget, van de budgetwijzigingen en van de jaarrekeningen. Verder verleent het administratieve, technische en juridische ondersteuning bij de werking van de kerkraden, en treedt het op bij het overleg met de gemeenteoverheid.
De bevoegdheden van het Centraal Kerkbestuur:
Het Centraal Kerkbestuur vergadert zo dikwijls het nodig is en ten minste eenmaal per kwartaal. De besluiten worden bij volstrekte meerderheid van stemmen genomen. Bij staking van stemmen is het voorstel verworpen. Het Centraal Kerkbestuur is bevoegd voor volgende aangelegenheden:
- Het gecoördineerd indienen bij de gemeenteoverheid, het bisdom en het Vlaams Gewest, van het meerjarenplan van de kerkfabrieken en de wijzigingen van het plan;
- Het gecoördineerd indienen bij de gemeenteoverheid van het budget van de kerkraden en de budgetwijzigingen;
- Het gezamenlijk indienen van de jaarrekeningen van de kerkraden;
- Het vaststellen van de bijdrage in de werkingskosten van het Centraal Kerkbestuur ten laste van de kerkraden;
- Het aanwerven van personeel voor het Centraal Kerkbestuur;
- Het verlenen van administratieve, technische en juridische ondersteuning bij de werking van de kerkraden;
- De indeplaatsstelling van een in gebreke blijvende kerkraad voor het indienen van het meerjarenplan, het budget en de budgetwijzigingen.
Op verzoek van het Centraal Kerkbestuur of van de gemeentelijke overheid – en in elk geval ten minste tweemaal per jaar – is er een overleg over de aangelegenheden waarvoor het Centraal Kerkbestuur bevoegd is tussen een afvaardiging van het Centraal Kerkbestuur en een afvaardiging van het college van burgemeester en schepenen van de gemeente of gemeenten in kwestie. In elk geval vraagt het Centraal Kerkbestuur overleg over de meerjarenplannen en de budgetten die worden ingediend bij de gemeenteoverheid.