‘SAMENLEVING EN KERK’
DENKGROEP
MARIA MAGDALENAPAROCHIE DEINZE
“Don’t stop thinking” (Martin Carette)
ACHTERGROND EN BEDOELING
Persoonlijk en als (geloofs)gemeenschap leven wij IN deze wereld. Wij zijn christen, maar we zijn (in de eerste plaats) ook mens. En de mens, die wij zijn, leeft in de (complexe) wereld, die mee bepaald wordt door heel veel verschillende bouwstenen en krachten. Zoveel factoren hebben een inbreng om de wereld en de mens die we zijn, vorm te geven of daar juist niet of ten dele in te slagen.
Voor ons, christen gelovige mensen, heeft spiritualiteit ook een belangrijke inbreng om met de aarde, de medemens, onszelf en het geheel om te gaan.
Onze spiritualiteit wijst ons de richting, geeft ons een visie, tekent onze ‘droom’ over de wereld en de mens.
Onze christelijk gelovige spiritualiteit heeft heel wat elementen gemeen met medemensen die niet of anders gelovig zijn, maar die, net als wij, begaan zijn met de zorg voor de aarde en de medemens.
Maar onze spiritualiteit heeft ook haar eigenheid. Die is gebouwd op het Evangelie, op het denken en de traditie van de Kerk en op de levende geloofsgemeenschap.
Maar de grond waarop wij leven is de aarde. Onze spiritualiteit mag niet zweven, niet wereldvreemd zijn. Ze mag een visioen in zich dragen en ze zal ook verder dan het zichtbare en waarneembare kijken, maar ze moet ook met de voeten op de grond, op de aarde en in de geschiedenis staan.
En daarom is het noodzakelijk om juist en goed geïnformeerd te zijn en ook een zicht te hebben op de krachten die werkzaam zijn in de wereld waarin wij leven.
In de wereld van vandaag verandert alles met een ongelooflijke snelheid.
Via verschillende kanalen komt er een ongeziene stroom van informatie op ons af. Met vele vragen als gevolg, zowel rond milieu, economie, onderwijs, migratie, armoede…..
Die overvloed aan informatie zorgt voor heel wat onzekerheid, ook voor angst. Al te vaak is de informatie die we ontvangen niet correct, onvolledig, niet geduid of niet omkaderd, te sterk in een bepaalde richting gekaderd,…
Hierdoor plooien mensen vaker terug op zichzelf of zoeken ze steun in kleinere of grotere groepen gelijkgezinden, waar de mening van het individu ondergeschikt is aan het algemeen gedachtengoed in die groep.
Uitgesproken reacties op nieuwsberichten zijn in de mode, vaak zonder dat
het waarheidsgehalte van dit nieuws wordt bevraagd, en vaak ook zonder dat de achtergrond, de omkadering van de feiten wordt gegeven. (Al is die omkadering en duiding ook een delicate opdracht. Wie interpreteert wat?)
Het getuigt in ieder geval zelden van grote wijsheid wanneer iemand zijn uitgesproken mening verkondigt zonder de grond van de zaak te kennen. (De oude Pilatusvraag “Wat is waarheid?”, blijft zich opdringen)
Daarom is het belangrijk om een ruimere kijk op een onderwerp te verwerven.
Dit betekent dat we verschillende standpunten hierover leren kennen, ook de minder correcte, de populaire (‘populistische’) standpunten, en deze proberen te begrijpen. Van waar komt een bepaald ideeëngoed? Hoe komt het tot stand? Welke mensen worden er door aangesproken?...
Dit is nodig, enerzijds om onze medemens te kunnen begrijpen en anderzijds om op een gefundeerde wijze de (vaak niet zo eenvoudige) werkelijkheid (‘waarheid’, maar oppassen met dat woord) te kunnen schetsen of doorgeven.
We mogen er niet van uitgaan dat onze mening de enige juiste is. Het is belangrijk om deze telkens te toetsen aan ander gedachtengoed.
Met enkele mensen uit onze gemeenschap willen we nadenken en uitwisselen over bepaalde feiten, gebeurtenissen, krachten en krachtlijnen in onze samenleving, vragen die gesteld worden,… en willen we samen zoeken naar betekenis, waarden en onwaarden, antwoorden, mogelijkheden, vragen die vanuit het onderwerp of thema worden gesteld aan de samenleving, aan ieder van ons persoonlijk, aan onze geloofsgemeenschap…
Uiteindelijk willen we als Kerk trachten te zien, te beluisteren, inzicht verwerven, vragen stellen, onze profetische opdracht waarmaken, antwoorden bieden, onze verkondiging voeten in de aarde geven, het visioen, Gods Droom van gerechtigheid en vrede voor allen, in deze wereld groeikansen geven.
Indien u graag meer wil weten over dit initiatief, dan kan je terecht bij Deken Rudy Van Acker, Wouter Van Maele (0476/497925) of Dirk Vlaemynck (0494/840955)