Leven vanuit de doop: pastoraal project : update 12 mei 2022 | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's

kerknet

  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Nieuws
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken
Parochie in Deinze

Parochie in Deinze

  • Startpagina
  • Contacten
  • Kerken & vieringen
  • Zoeken
  • Meer
    • Kerken & vieringen
    • Zoeken
    • Welkom in onze parochie! Naam en logo van de parochie in Deinze
      Onze naam: Heilige Maria Magdalenaparochie in DeinzeHet logo van onze parochie
      Contactgegevens
      Parochiaal secretariaat Pastoraal teamParochieploegParochiale contactpersonen
      Bestuur van onze parochie
      Parochieploeg en pastoraal teamKerkraden en Centraal KerkbestuurVZW Parochiale Werken DeinzePastorale adviesorganen: parochieraad en parochiaal beraad
      Kalender week- en zondagsvieringen in Deinze
      Kalender week- en zondagsvieringen in DeinzeUurregeling week- en zondagsvieringen
      Een misintentie aanvragen? Taizé-gebedsavonden in onze parochie Parochie in Deinze op facebook Doopsel
      Visietekst over het doopselInvulformulier doopaanvraagDoopregeling 2022Doopontmoetingen 2022
      Vormsel en jongerenzegening
      Info vormsel en jongerenzegening 2023Nieuws vanuit de vormselcatechese
      uitvaarten in de parochie in Deinze: visietekst Huwelijkscatechese in de parochie in Deinze Jokri in de parochie in Deinze-Nevele Kindernevendiensten Steungroep rouwzorg Gebruik van onze kerken voor niet-religieuze doeleinden Bachte Grot De Heilige Communie aan huis Het dekenaat Deinze Voor onze gezinnen Kerkelijke uitvaart Leven vanuit de doop : pastoraal project bisdom Gent Valentijn: samen de liefde vieren met een wandeling

Leven vanuit de doop: pastoraal project : update 12 mei 2022

icon-icon-artikel
Gepubliceerd op donderdag 21 oktober 2021 - 13:11
Afdrukken

 

LEVEN VANUIT DE DOOP

UPDATE 12 MEI 2022

“Zingt voor de liefde die ons bindt!”

 

ZANG – GETUIGENIS - ONTMOETING

Feestelijk slotakkoord van het eerste jaar van het doopproject ‘Leven vanuit de doop”

Bisschop Lode en medewerkers nodigen uit…

 

Op donderdag 19 mei, vanaf 19.30 u, zal de grote koepel van de Onze-Lieve-Vrouw-St.-Pieterskerk in Gent gevuld worden met feestelijk gezang. Dan vindt de slotviering plaats van het eerste jaar van het doopproject van ons Bisdom. We krijgen enkele getuigenissen te horen over hoe het project lokaal beleefd werd en bezingen samen onze verbondenheid door het doopsel. Een feest kan niet zonder ontmoeting, dus ook daar zal volop kans toe zijn.

Deelname is gratis. Er wordt wel gevraagd in te schrijven, via een link op de kerknetpagina van het Bisdom Gent (https://www.kerknet.be/organisatie/bisdom-gent, vervolgens doorklikken op de tegel ‘Leven vanuit de doop’). Wie niet goed thuis is in het online inschrijven, kan ook zijn deelname doorgeven aan ons parochiaal secretariaat. (09/386.16.21) De mensen van het secretariaat doen dan wel het nodige voor jou.

Er is een vlot bereikbare ondergrondse parking vlak bij de Onze-Lieve-Vrouw-St.-Pieterskerk.
In deze tijden van dure brandstof rijden we best met zo goed mogelijk gevulde wagens richting Gent.
Traditionele afspraakplaats voor carpooling is de parking van de Carrefour in Deinze. Mogen we vragen dat ingeschreven bereidwillige chauffeurs en kandidaat-passagiers zich via mail of telefoon melden bij het parochiesecretariaat, (parochieindeinze@gmail.com of 09/386.16.21) zodat we vraag en aanbod goed op elkaar kunnen afstellen en de caravaan ten laatste om 18u30 kunnen laten vertrekken.

En… bekruipt jullie naar aanleiding van dit ‘zangfeest’ de zin om ook in de eigen parochie je stem in te zetten? Spreek dan gerust eens een van onze vrijgestelden aan. Om het lied waar we de titel uit namen (Zingt Jubilate nr 418) te citeren: “Zingt voor het heil dat komen gaat; zingt voor de deur die open staat, zingt voor de God die zingen laat”. Onze kerkdeuren staan altijd open voor nieuwe zangtalenten. Alleluia!

UPDATE 4 MAART 2022

GEBEDSTRAJECT ‘BIDDEN, BRON VAN LEVEN’
Stap mee in een uitwisselingsgroepje

In deze Veertigdagentijd als gedoopte dichter komen bij de bron van ons geloof? Drie weken diepere ontmoeting met Jezus in het Evangelie, om van daaruit in gebed licht te werpen op ons eigen leven?
Overal in ons Bisdom zetten medegelovigen de komende weken die volgende stap in het pastoraal project “Leven vanuit de doop”.
Dit kan persoonlijk aan de hand van het tochtboekje dat, voor wie er nog geen kon bemachtigen, nog steeds beschikbaar is in onze kerken. Daarin wordt voor de 3de tot en met de 5de zondag van de Veertigdagentijd (20 en 27 maart en 3 april) materiaal aangeboden.

We geven echter ook de kans tot het in gemeenschap beleven van dit traject. Nadat u zich hebt aangemeld bezorgen we u per mail (of op uw thuisadres) extra impulsen voor het gebedstraject.
Op 3 momenten luisteren we naar elkaars ervaringen in uitwisselingsgroepjes, waarin we op een laagdrempelige manier kans krijgen om onze gebedsweg met de evangelies van de 3 zondagen met elkaar te delen.
Deze uitwisselingsgroepjes zullen samenkomen op volgende momenten en plaatsen:

Woensdagavond 16, 23 en 30 maart, om 19u in de HH. Blasius & Margrietkerk in Landegem.
Zondagmorgen 20 en 27 maart en 3 april
ofwel om 9.15 u in de Onze Lieve Vrouwkerk (Markt), vóór de viering van 10.30 u,
ofwel om 10 u in de Sint-Pauluskerk in Petegem, na de viering van 9 u.

Aanmelden kunt u door ten laatste zondag 13 maart uw e-mailadres (of thuisadres en telefoon) én het gewenst uitwisselingsgroepje in te vullen op de daarvoor bedoelde lijsten in de kerken.

 

 

 

UPDATE 18 FEBRUARI 2022

 

BIDDEN, BRON VAN LEVEN

F2054A08 (1).JPG

doopproject deinze

Op weg met het pastoraal doopproject tijdens de Veertigdagentijd
Wanneer je iemand beter wil leren kennen, dan breng je tijd door met elkaar. Dat is ook zo in de relatie tussen God en ons, mensen. De leerlingen merkten de dichte aanwezigheid -in gebed- van Jezus bij zijn Vader op.  Dat deze intimiteit zo’n bron van vrijheid en vertrouwen was intrigeerde hen. ‘Heer, leer ons bidden’ (Lucas 11,1) vroegen ze Hem.
Twintig eeuwen later is het bidden nog steeds een vraag. Met velen binnen en buiten de Kerk zoeken we naar zin en houvast, we zoeken naar de diepe onderstroom van ons bestaan, naar ‘levend water’ (Johannes 4,11), naar een bron van liefde en vrede in ons onrustige leven. We stellen bij ons zelf vast dat bidden -ons spreken in relatie met God- ons vaak niet dichter bij de bron schijnt te brengen. Het is als met een relatie tussen mensen: er zijn geen feilloze recepten voor geslaagd contact. We blijven leerlingen tot het einde, net als de christenen van het eerste uur.

Een gebedstraject
De Veertigdagentijd is een uitgelezen periode om in gebed toch dichter bij de bron te proberen komen. Daarom nodigen we iedereen uit om in een gebedstraject te stappen. Drie weken zoeken we naar diepere ontmoeting met Jezus in het Evangelie. We lezen wat Jezus doet en zegt, hoe Hij met mensen omgaat, hoe hij God meer tastbaar maakt. Daarrond biddend werpen we licht op ons eigen leven.

Praktisch
Dit gebedstraject kan persoonlijk gevolgd worden, aan de hand van het tochtboekje van het pastoraal project ‘Leven vanuit de doop’. Voor de 3de tot en met de 5de zondag van de Veertigdagentijd (20 en 27 maart en 3 april) wordt daarin materiaal aangeboden.
Mag het iets meer zijn? Hebt u misschien een duwtje in de rug nodig? Dan krijgt u de eerste weken van de Veertigdagentijd kans om uw e-mailadres (of thuisadres) door te geven. We bezorgen u dan twee maal per week een extra impuls voor het gebedstraject. U bent dan ook welkom in uitwisselingsgroepjes waarin we samen de afgelegde weg kunnen delen. Deze groepjes zullen samenkomen aansluitend bij vaste liturgische momenten: op woensdagavond 16, 23 en 30 maart in de H. Blasius en H. Margrietkerk in Landegem of op zondagen 20 en 27 maart en 3 april, in de Sint-Pauluskerk in Petegem (na de viering van 9u) en de Onze-Lieve-Vrouwkerk (voor de viering van 10.30u).
De volgende weken zal u hier en tijdens onze vieringen van de eerste weken van de Veertigdagentijd verdere toelichting krijgen.  

 

UPDATE 6 NOVEMBER 2021

STROOMOPWAARTS

Met de parochie op tocht naar de bron


Volgende zaterdag en zondag worden niet te missen dagen voor ons allemaal, beste tochtgenoten.
Tochtgenoten, zo spreekt onze bisschop Lode ons aan in zijn zendingswoordje bij de start van het over twee jaar gespreide pastoraal project ‘Leven vanuit de doop’, van ons bisdom Gent. En dit weekend zetten we ons in beweging, voor het eerste jaartraject.

Daarin starten we bij onszelf. We worden uitgenodigd om niet op ons vertrouwde plekje langs de stroom te blijven zitten, maar onze stapschoenen aan te trekken en stroomopwaarts te stappen, op zoek naar de bron. We doen alsof we in de schoenen staan van volwassen doopleerlingen die zich vanaf de eerste zondag van de advent tot en met Pinksteren voorbereiden op het ontvangen van de initiatiesacramenten.

 

Waarom is dat nodig? 

De meesten van ons kan je wel ervaren oeverbewoners noemen, van de stroom die onze Kerk is. Sommigen zijn beslagen riviergidsen. We menen de stroom door en door te kennen.  Maar gaan we soms niet achteloos voorbij aan de schoonheid en kracht van het water? Wordt de natuur van de stroom door ons soms niet te weinig op waarde geschat? Laten we ons nog verfrissen door het water dat telkens weer vers van de bron komt?

Al in de tijd van de profeet Jeremia was dit blijkbaar een valkuil: ‘Zo spreekt de Heer: Ze hebben Mij verlaten, de bron van levend water, en ze hebben regenbakken gemaakt, die gebarsten zijn en die geen water kunnen houden’ (Jer 2,13).

Bisschop Lode drukt het zo uit: ‘Precies door terug te keren naar de fundamenten en naar de bron, kunnen we in één beweging het levende water voelen stromen en zullen we vruchtbaar kunnen zijn voor anderen’.

 

Tochtboekje

De GPS voor onze herbronning is een verzorgd uitgegeven tochtboekje, dat de komende dagen overal in ons Bisdom aan ons, geloofsleerlingen, wordt kado gedaan. We nodigen u daarom van harte uit om komende zaterdag en zondag, 13 en 14 november, de eerste aanzet van het ‘Leven vanuit de doop’-project mee te komen vieren. In de Onze-Lieve-Vrouwkerk en in Merendree, Landegem en Gottem zullen deken Rudy en diaken Joris in de homilie -als mede-gedoopten- de stapschoenen aantrekken. Ook op de overige kerkplekken, en ook in alle vieringen van het weekend van 20 en 21 november,  zal het tochtboekje verspreid en toegelicht worden.

 

De kuiten smeren voor de start

Samen met de catechumenen in ons Bisdom kijken we daarna reikhalzend uit naar de eerste zondag van de advent, op 28 november. Start van hun weg op naar het doopsel, start van onze gemeenschappelijke herbronning. We doen dit niet zonder een degelijke opwarming. De eerste stap in ons tochtboekje is een persoonlijk te lezen en te verwerken ‘catechese’ over betekenis van de doop en onze eigen  ervaring ermee, na al die jaren als ‘gedoopte’.

Bij wijze van massage van de beenspieren geef ik jullie nog wat mee van een andere oude, maar daarom niet minder toepasselijke bron: kerkvader en bisschop van Hippo Augustinus, omstreeks het jaar 400. In een lange brief aan een ontgoochelde begeleider van geloofsleerlingen, de diaken Deogratias uit het naburige Carthago, raadt Augustinus hem aan om net als zijn leerlingen altijd te proberen ‘nieuweling’ te blijven. Want zo kan het gebeuren dat ‘oud geworden dingen ook voor ons weer nieuw worden’ en dat ‘wij in hun nieuwheid zelf weer nieuw worden’.

Laten we de komende twee jaar onze regenbakken voor wat ze zijn, laat het brakke water maar wegsijpelen. Op naar de bron, met frisse blik stroomopwaarts.

Diaken Joris  

DEKENALE START- EN ONTMOETINGSAVOND VOOR DE LEDEN VAN DE PAROCHIEPLOEGEN EN PAROCHIALE TEAMS

 

EEN PASTORAAL PROJECT VOOR HEEL ONS BISDOM

In ons bisdom gaat er een pastoraal project van start dat loopt over twee jaar. Het thema is: ‘Leven vanuit de doop’. Dit parcours begint bij ontmoetingsavonden voor alle parochieploegleden en de vrijgestelden. Voor ons dekenaat (de parochies in Aalter, Deinze, De Pinte – Latem, Gavere-Nazareth en Zulte)  was dit op dinsdag 5 oktober in de parochiale zaal Novy te Nevele.

Moderator Frans Neirinck heette iedereen van harte welkom. Er werd gestart met een inspirerend gebedsmoment.

 

BISSCHOP LODE WAS BIJ ONS

Hierna was bisschop Lode aan het woord. Hij gaf duiding bij het pastoraal project voor ons bisdom. Een korte samenvatting: ‘We leven in een tijd waarin christen zijn geen evidentie meer is. Naar buiten komen met onze christelijke authenticiteit is meer dan vroeger nodig. Daarom is het zinvol om voldoende aandacht te besteden aan de vraag: ‘Waaruit is ons geloof gegroeid?’. De start in het christelijk geloof is het doopsel. Dit is de poort die ons doet binnengaan in een leven als volgeling van Jezus. Leven vanuit de doop. Het is terugkeren naar de Bron, om zo zelf voor anderen als levend water te zijn, om zo de Blijde Boodschap door te geven.’

Bisschop Lode nodigt in het eerste jaar (21-22) iedereen uit tot een bezinning over de betekenis van het eigen doopsel als fundament van het christelijk leven. Ben je benieuwd? Wees gerust, je hoort hier binnenkort meer over!

 

NADENKEN EN VERDIEPEN MET ALLE MEDEGELOVIGEN

Joris Polfliet, bisschoppelijk vicaris voor kerkelijke roepingen, opleiding en vorming, leidde ons doorheen het bijhorende tochtboekje. Het is een kleine gids voor iedere christen, vrijgestelde of niet, geëngageerd of niet, oud of jong, om in dat belangrijke ‘doopjaar’ regelmatig ter hand te nemen, erin te noteren, erover te spreken.
Dit ‘tochtboekje’ wordt met duiding in onze kerken aan alle aanwezige gelovigen bezorgd op zaterdag 13 en zondag 14 november.

 

DE PAROCHIEPLOEGEN REFLECTEREN

Wim Tachelet, educatief medewerker van het CCV Gent, richtte zich tot de werking van de parochieploegen. Hij dankte van harte alle vrouwen en mannen die dit engagement op zich nemen. Hun kostbare inzet wordt ondersteund met de gezondheidsscan voor parochieploegen. Het betreft een instrumentje dat elke parochieploeg zelf kan hanteren, om de eigen werking tegen het licht te houden en te evalueren.

 

EN HEEL VEEL ONTMOETING

En na dit formeel gedeelte was er ruim de tijd voor ontmoeting! Bij het binnenkomen had iedereen een kleurtje gekregen. Op die manier kon men reeds aan tafel de nieuwe gezichten leren kennen. Bij dit alles was een drankje en een lekker hapje voorzien. Al gauw was er wat beweging. Zo ontstonden er fijne ontmoetingen tussen de aanwezigen van deze avond.

Dit startmoment was aangenaam en bemoedigend! Als tevreden en verrijkte mensen gingen we naar huis. Heel veel dank aan ieder die er zich voor heeft ingezet! Hieronder nog een paar fotootjes van de startavond :

 

doopproject deinze
doopproject deinze
doopproject deinze
Vorige Volgende

Gepubliceerd door

Parochie in Deinze

Meer

Artikel

Deel dit artikel

Share on Facebook
Share on Twitter
Share via Email

Lees meer

“Onze boodschap buiten de kerkelijke middens verspreiden blijft het moeilijkste van onze opdracht”, vindt Laurens Vangeel, “maar dat lukt aardig.”   © Hannelore Candries
readmore

Laurens Vangeel in Tertio: Het hart van mensen raken

icon-icon-artikel
Tertio nr. 1.169-1.170 van 6 juli 2022. © Tertio
readmore

Tertio nr. 1.169-1.170 van 6 juli 2022

icon-icon-blog
Johan Van der Vloet.
readmore

Johan Van der Vloet wordt nieuwe hoofdredacteur Tertio

icon-icon-nieuws

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2022 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook