SAMEN OP BEDEVAART NAAR LOURDES
Waarom trekken ieder jaar opnieuw duizenden mensen naar Lourdes?
Wat zoeken en wat ervaren al deze mensen als ze langs de grot van de verschijning gaan?
Wat bezielt zoveel jonge en minder jonge mensen om zich in te zetten om ten dienste te staan van de vele zieken die daar kracht, steun en hoop zoeken?
Al deze vragen heb ik me gesteld toen ik in juli één week heb doorgebracht in Lourdes samen met een 100-tal zieken, evenveel vrijwilligers, een 300-tal bedevaarders en een mooie groep jongeren van ons bisdom, o.a. ook een aantal van onze parochie.
In dat toen kleine dorpje is de heilige maagd Maria in het jaar 1858 18 keer verschenen aan een klein, eenvoudig meisje, Bernadette Soubirous. Maria liet zich kennen als de Onbevlekte Ontvangenis en vroeg aan Bernadette om ‘aan de priesters te gaan zeggen om een kapel te bouwen en daar in processie te gaan’.
‘…Een kapel te bouwen…’ was ook het pastoraal thema van dit jaar in Lourdes.
Maar meer dan een stenen gebouw (dat toch is gekomen en bewonderenswaardig is), wenste Maria een levende Kerk waar elk van ons, als levende steen, een inbreng kan geven.
Dit is juist wat in Lourdes ervaren wordt: iedereen die met een open hart naar daar gaat, bouwt mee en ervaart een levendige gemeenschap rond Jezus en met de steun van Maria.
Solidariteit, vriendschap, dienstbaarheid, verbondenheid met Christus en met elkaar worden tijdens een bedevaart ervaren en deze waarden worden bron van kracht en hoop die ieder van ons, en zeker wie ziek is of grote zorgen heeft, nodig heeft.
De eucharistieviering in de kerk of aan de grot samen met gelovigen van andere Belgische bisdommen (dit jaar samen met Brugge en Antwerpen) of wereldlanden, het ontvangen van het sacrament van de ziekenzalving en de verzoening, de Kruisweg, de H. Sacramentsprocessie met ziekenzegening, de kaarsenprocessie, het zich wassen met het zuiverende water van de bron, het samen vieren en samen bidden zijn belangrijke gebeurtenissen die niet alleen de onderlinge verbondenheid bevorderen maar ook bijdragen aan onze persoonlijke geloofsgroei als christenen.
Tijdens deze activiteiten, maar ook in de stilte aan de grot of in de aanbiddingskapel, kan je telkens weer een goddelijke en warme aanwezigheid ervaren die kracht en vreugde schenkt, extra zuurstof voor lichaam en ziel.
Naast pastorale activiteiten is er ook plaats voor ontspanning en losse en deugddoende ontmoetingen. Zo was de ontmoeting tussen zieken en bedevaarders in het accueil een feest, de uitstap naar de bergen en naar de Cité Saint-Pierre ontspannend en verrijkend, het concert van zanger Andrea Bocelli op het plein van de basiliek, waarop alle aanwezigen getrakteerd werden, adembenemend.
Deze bedevaart kan doorgaan vooral dankzij de inzet van de vele vrijwilligers die gedurende één week volledig ten dienste staan van de zieken. Dit vraagt een grote inspanning, maar wat je terug krijgt is veel groter: dankbaarheid, blijdschap, vriendschap, nieuwe levensvreugde…
Dit jaar waren er bijzonder veel nieuwe gezichten, vooral jonge mensen en een groep studenten die voor de eerste keer meegingen: naar horen zeggen waren ze bijzonder blij met deze ervaring.
Ik ben heel blij en dankbaar dat wij een beetje van onze tijd met elkaar konden delen, het waren intense maar verrijkende en bemoedigende dagen.
In 2024 zal deze bedevaart plaatsvinden van 14 tot 20 juli: hopelijk kan het ziekenwerk van ons bisdom ook volgend jaar veel (nieuwe) zieken ontvangen en rekenen op vele vrijwilligers.
Ook gezinnen en jongeren van een school of jeugdbeweging kunnen hieraan deelnemen met eventueel een aangepast programma.
Informatie daarover via de website van de bedevaarten bisdom Gent: www.kerknet.be/organisatie/bedevaarten-bisdom-gent
Marina Botta
Hieronder een fotoreportage van de Lourdesbedevaart :