EEN UITNODIGING OM ONS HART TE LATEN SPREKEN!
DIT KAN VIA DE ‘INZAMELACTIES’
Deze inzamelacties zijn een kans om mee te werken aan de opbouw van meer gerechtigheid in onze samenleving. Het is zorg dragen voor het welzijn van mensen met minder kansen.
Vanuit onze geloofsgemeenschap willen we goederen inzamelen in de kerk. Deze producten worden dan geschonken aan de voedselbedeling van Deinze en aan vzw Welzijnsschakels De Zonnebloem van Nevele. Op die manier komen ze ten goede aan mensen met minder kansen in onze stad Deinze.
De volgende inzamelactie is tijdens de zondagsvieringen van 18 en 19 november. Dat weekend is het de ‘zevende Werelddag van de Armen’.
Wat willen we inzamelen? Hygiënische producten (zeep, douchegel, shampoo, tandpasta, maandverbanden, dagcrème, handcrème,…), verzorgingsproducten voor kinderen en ook keukenolie.
Niet toevallig valt onze inzamelactie samen met de "Werelddag van de Armen". Naar aanleiding daarvan schreef Dirk Vlaemynck, lid van onze parochieploeg, deze zeer zinvolle tekst :
GELIJKE KANSEN VOOR IEDEREEN?
Graag nodig ik jullie uit om even de tijd te nemen en wat speurwerk te verrichten op het internet.
Tik dan eens “armoede in Vlaanderen" aan en zoek een beetje verder.
Het is verrassend om te ontdekken hoeveel werkingen, verenigingen, instanties, al dan niet professioneel, zich inzetten om de armoede in ons land te bestrijden. Neem er even het Vlaams actieplan armoedebestrijding 2020 –2024 bij :
“Om tot een meer krachtige aanpak van armoede te komen, bepaalde de Vlaamse Regering een beperkt aantal prioritaire, overheidsbrede en geïntegreerde strategische doelstellingen. De doelstellingen zijn gebaseerd op het Vlaams Regeerakkoord 2019-2024.”
Zoek wat verder en je vindt in elke stad een plan van aanpak tegen armoede. Om er maar één te noemen, Gent: waar één op zes mensen in armoede leeft. En je vindt daar ook heel wat vrijwilligersorganisaties die samenwerken. Zoek even KRAS op.
In Deinze zetten drie vrijwilligersorganisaties, elk met hun eigen accenten, samen met stad Deinze, het Sociaal Huis, Huis van het Kind, de Katrol, de scholen stad Deinze zich in om de armoede in de stad te bestrijden.
De vrijwilligersorganisaties zijn het Contactcentrum, zij bezorgen meer dan 650 mensen maandelijks een ruim voedselpakket.; de Regenboog waarvan de werking ingebed is in onze Maria Magdalenaparochie, zet in op ontmoeting en geeft kansen tot ontspanning aan mensen in armoede en welzijnsschakel de Zonnebloem voorziet maandelijks een beperkt voedselpakket, houdt een tweedehands kledingwinkel open en schept kansen tot ontmoeting voor mensen met of zonder armoede-ervaring.
Er wordt enorm veel tijd, energie en ook geld besteed aan armoedebestrijding en toch zien we de armoede jaar na jaar toenemen....
Armoede is niet alleen een zaak van weinig geld zoals zo vaak gedacht wordt. Mensen in armoede worden ook vaak uitgesloten, hun mening wordt te weinig gehoord, ze krijgen minder kans op een goede woning, weinig of geen gelegenheid tot deelname aan culturele activiteiten, moeilijk toegang tot volwaardige gezondheidszorg, tot de arbeidsmarkt of tot degelijk onderwijs.... (Het risico op armoede of sociale uitsluiting ligt 4 maal hoger bij laaggeschoolden dan bij met mensen met een hoger diploma.)
Armoede hoort gewoonweg niet thuis in onze welvaartsmaatschappij, het is niet normaal dat mensen in armoede leven. Het zijn en blijven in de eerste plaats mensen, gekwetste mensen voor wie wij zorg moeten dragen. “We mogen ons nooit verzoenen met het feit dat mensen niet als mens gerespecteerd worden” (Bisschop Lode Van Hecke).
Paus Franciscus verwoordt het als volgt:
“Hoewel er veel mensen zijn die zich wijden aan de zorg voor armen in welke vorm dan ook, zijn er ook tal van excuses waarom mensen liefdadigheid aan anderen delegeren, zegt de paus. Hierbij noemt hij de grotere druk om welvarend te leven, de neiging om lijden te negeren, virtuele realiteit die het echte leven inhaalt en een gevoel van drukte dat mensen ervan weerhoudt om tijd voor anderen vrij te maken. Hij waarschuwt hiervoor en zegt dat het de roeping van elke christen is om persoonlijk betrokken te raken”
Een persoonlijke betrokkenheid die ons verontwaardigd moet maken over het onrecht dat mensen wordt aangedaan, maar die ons eveneens verder doet kijken, hoopvol, naar een nieuwe toekomst.
Een toekomst waarin we Gods liefde voor alle mensen concreet gestalte kunnen geven. Een toekomst waarin we Gods visioen van gerechtigheid en vrede zichtbaar kunnen maken in de zorg voor de gekwetste medemens. De komende adventstijd geeft er ons alle kans toe.
Dirk Vlaemynck
VAN HARTE DANK EN... DOE MEE AAN ONZE INZAMELACTIE!!