Archief vormsel 2016-2023 | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken
Parochie Onze-Lieve-Vrouw Middelares en Heilige Lodewijk - Berchem

Parochie Onze-Lieve-Vrouw Middelares en Heilige Lodewijk - Berchem

  • Startpagina
  • Contacten
  • Kerken & vieringen
  • Zoeken
  • Meer
    • Kerken & vieringen
    • Zoeken
    • Alle contactgegevens Parochiekalender 2025 Lief en leed delen: familienieuws We gedenken in het bijzonder Onze orgels en piano Pianiste-organist-componiste Nicole De Paepe Cd's en optredens van Nicole De Paepe Doopsel, 1ste communie, vormsel, huwelijk, verzoening Uitvaarten, ziekenzalving, communie thuis Parochiefeesten Ontmoetingscentrum Bergheem Voor mensen zorgen: Sint-Vincentius & Brody Parochieblad Pastorie & parochiesecretariaat De kerkraad KSA Striideburgh Onze kerk: beschrijving, bereikbaarheid en parochiekerkenplan Geschiedenis parochie en kerk in een notendop Onze patroonheiligen: Maria Middelares en H. Lodewijk Het grondgebied van onze parochie De parochieraad (1969-2018) Terugblik op de jubelviering 90-80 in 2016 We maken deel uit van de Pastorale Eenheid Heilige Damiaan Liturgische vieringen in de pastorale eenheid Damiaan Onze buurparochies Ter verdieping Bisdom Antwerpen
Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail
"Laat de warmte van vandaag niet verloren gaan. Laat al wat goed is voortbestaan tot in de eeuwigheid." De vormelingen met vormheer Ronald Sledsens en gebedsvoorganger Rik Corens. © 't Fotograafken, Belsele
Alle contactgegevens Parochiekalender 2025 Lief en leed delen: familienieuws We gedenken in het bijzonder Onze orgels en piano Pianiste-organist-componiste Nicole De Paepe Cd's en optredens van Nicole De Paepe Doopsel, 1ste communie, vormsel, huwelijk, verzoening Uitvaarten, ziekenzalving, communie thuis Parochiefeesten Ontmoetingscentrum Bergheem Voor mensen zorgen: Sint-Vincentius & Brody Parochieblad Pastorie & parochiesecretariaat De kerkraad KSA Striideburgh Onze kerk: beschrijving, bereikbaarheid en parochiekerkenplan Geschiedenis parochie en kerk in een notendop Onze patroonheiligen: Maria Middelares en H. Lodewijk Het grondgebied van onze parochie De parochieraad (1969-2018) Terugblik op de jubelviering 90-80 in 2016 We maken deel uit van de Pastorale Eenheid Heilige Damiaan Liturgische vieringen in de pastorale eenheid Damiaan Onze buurparochies Ter verdieping Bisdom Antwerpen

Archief vormsel 2016-2023

Laatste aanpassing op zaterdag 2 december 2023 - 15:02
Afdrukken
Vanaf 2017-2018 werken de parochies Pius X en Onze-Lieve-Vrouw Middelares samen voor het vormsel. Hoe dat in zijn werk gaat, lees je hieronder.

ALGEMENE INFORMATIE

Contactpersonen vormsel Pius X en Onze-Lieve-Vrouw Middelares

Rik Corens, plaatselijk contactpersoon Pius X - Floraliënlaan 501, 2610 Wilrijk
0468 19 43 02 - corenswerkers@telenet.be

Hedwig Ceulemans-De Bruyn, Oosterveldlaan 51, 2610 Wilrijk
03 449 83 65 – 0494 12 47 95 - hedwig.de.bruyn@telenet.be

 

Vormselviering zaterdag 29 april 2023

Jezus kiest jou, wij kiezen Jezus

Na een voorbereidende staptocht die begon in september 2022 waren de achtendertig vormelingen klaar voor het grote feest, hun vormsel. In hun witte albe en met hun vormselkruisje om de hals, stapten ze op zaterdag 29 april j.l. om 11 uur trots langs de middengang de kerk binnen. Hun ouders, peter of meter, oma of opa, broers en zussen, en de vormselcatechisten keken trots en hoopvol toe. Gegroepeerd per catechesegroepje zetten de vormelingen zich vooraan in de kerk, dichtbij het altaarverhoog.  Ze werden vroeger gedoopt en waren klaar om door de vormheer gezalfd te worden met chrisma.

Parochieverantwoordelijke Rik en vormelinge Romy verwelkomden pastoor-deken Ronald Sledsens als vormheer.
Na het kruisteken, de begroeting en het lied ‘Hoe ik heet’ sprak de vormheer een persoonlijke verwelkoming en het openingsgebed uit. Tijdens de woorddienst brachten drie vormelingen het verhaal van Filippus uit de Handelingen van de Apostelen en de vormheer las het evangelieverhaal over de zending van de apostelen.

Een vormeling zorgde voor een muzikaal intermezzo na de homilie en voorafgaand aan de hernieuwing van de doopbeloften. Vier vormelingen gingen met hun kaars rond de paaskaars staan en ontvingen het vuur van de paaskaars dat ze vervolgens doorgaven aan hun catechesegroepje. Rechtstaand met hun brandende kaarsen beleden de vormelingen, aangespoord door Ronald Sledsens, hun geloof. Ze beloofden heel hun leven trouw te blijven aan hun geloof en zich in te zetten voor het evangelie van Jezus Christus. De vormheer richtte zich ook tot de ouders en alle aanwezigen en vroeg hen expliciet om de vormelingen in het geloof voor te gaan en hen te blijven steunen.

Nadat de vormelingen hun kaarsen gedoofd hadden, vroeg de vormheer om stilte en aandacht voor het meest heilige moment van de vormselviering. Hij nam plaats voor de vormelingen en strekte zijn handen over hen uit en bad het vormselgebed.

Almachtige God, Vader van onze Heer Jezus Christus,
door de doop uit water en heilige Geest
hebt gij deze jongens en meisjes tot nieuw leven gewekt
en bevrijd uit de macht van het kwaad.
Zend over hen uw heilige Geest, de trouwe helper.
Geef hun de geest van wijsheid en inzicht,
de geest van raad en sterkte,
de geest van vroomheid en liefde,
en vervul hen van eerbied voor uw heilige Naam.
Door Christus onze Heer.

Per catechesegroepje verzamelden de vormelingen achteraan in de kerk. Bij elke vormeling voegden zich twee volwassenen. Deze waren de ouders, of peter en meter, of mensen die een belangrijke rol spelen in het geloofsleven van de vormeling. Ze kwamen samen met de vormeling naar voor en legden de hand op de schouder van de vormeling. Die zegde duidelijk zijn of haar naam aan de vormheer die hen zalfde met het chrisma: “Ontvang het zegel van de heilige Geest, de gave Gods”. Orgelmuziek klonk tijdens de zalving en na de zalving zorgde een gevormde voor een muzikaal intermezzo.

Tijdens de dienst van het gebed lazen twee vormelingen en een catechiste de voorbeden waarbij we in het bijzonder baden voor de mama van vormeling Nathan die in 2023 overleed. De geloofsgemeenschap beaamde elke voorbede met “Wij bidden U, verhoor ons Heer”.

De vormheer besloot met: “God, luister naar ons gebed. Open onze ogen en verlicht de weg naar uw rijk van goedheid en liefde.” De vormelingen zongen het Petruslied en daarna volgde het Onze Vader, het gebed dat Jezus zelf aan zijn leerlingen had geleerd. Dat gebed baden we allen samen in verbondenheid met elkaar en met onze broeders en zusters in het geloof.

“Alle goede dingen bestaan uit drie”, zo vertelde Ronald Sledsens en hij verbond daarmee de drie initiatiesacramenten, het doopsel, het vormsel en de eucharistie. Hij nodigde de pas gevormde jongens en meisjes uit als christen op te groeien tot apostelen van de blijde boodschap. Na een danklied, het slotgebed en een dankwoord vanwege de gevormden aan hun ouders sprak de vormheer de zegen uit en zond hij de gevormden en alle aanwezigen heen in vrede. Gaudeamus, gaudeamus hodie! (Laten wij vandaag vrolijk zijn!)

Voor een fijne en geslaagde vormselviering gaan onze waardering en dank uit naar Annemie, Dani, Dirk, Eric en Marie Christine, Hedwig, Mieke en Rik, Myriam.

Reinhart Ceulemans

 

De kaarsen van de vormelingen worden ontstoken aan de paaskaars.  © 't Fotograafken, Belsele
"Laat de warmte van vandaag niet verloren gaan. Laat al wat goed is voortbestaan tot in de eeuwigheid." De vormelingen met vormheer Ronald Sledsens en gebedsvoorganger Rik Corens. © ’t Fotograafken, Belsele
Vorige Volgende

Vormelingen op ontdekkingstocht tussen de beelden - op zaterdag 22 april

Op zaterdag 22 april j.l. waren de vormelingen om 10 uur op de afspraak aan de hoofdingang van het Middelheimmuseum voor de laatste halte in de staptocht naar het vormsel. Elke vormeling was vergezeld van een begeleidend persoon: een ouder of grootouder, meter of peter, een nichtje. Aan de hand van een handige folder – netjes samengesteld door Dirk Bellens – gingen de vormelingen met hun begeleider in groepjes van vier koppels op zoek naar de beelden waarvan een foto in de folder afgedrukt stond. De catecheseploeg had vooraf tien treffende beelden uitgezocht. Bij elke foto stonden enkele vragen genoteerd over het beeld in kwestie en over de eventuele link met bepaalde waarden in het leven, met geloven ... Zo moesten bij het beeld van de profeet (van Pablo Gargallo) de volgende vragen beantwoord en gedeeld worden: “Wat is een profeet? Ken jij profeten uit de bijbel? Ken jij profeten uit onze tijd? Waarom denk je dat profeten vaak niet graag gezien worden?”

De doelstelling van de ontdekkingstocht tussen de beelden was om vooral veel te kijken, even stil te staan, na te denken en meningen met elkaar te delen, bv. over gevoelens. Mensen kunnen immers kwaad of blij zijn, angstig of verdrietig, verwonderd of onverschillig. Ze willen dat soms vertellen, maar vinden niet altijd de juiste woorden. Kunstenaars hebben ook gevoelens en ze willen die uitdrukken in een kunstwerk. Er zijn grappige kunstwerken, maar ook beelden die wat raar overkomen. En er zijn ook beelden die iets te maken hebben met geloof. Sommige liggen voor de hand en voor andere moesten de vormelingen wat zoeken, wat nadenken. Vermits een beeld driedimensionaal is, moesten de vormelingen het van alle kanten bekijken.

Om 11.40 uur kwamen de vormelingen en hun begeleiders terug samen op het binnenplein, nabij het Middelheimkasteel. De activiteit werd afgesloten met een koek en een drankje, en een kort feedbackmoment. Iedereen was erg enthousiast over deze geslaagde ontdekkingstocht, de laatste vormselactiviteit. Aan de hand van de tien kunstwerken hebben de vormelingen gepraat over onderwerpen die niet altijd evident zijn. De eerste regendruppels vielen en iedereen trok tevreden huiswaarts, gemotiveerd om aan de laatste week van de vormselvoorbereiding te beginnen. In die laatste week waren er nog twee oefenstonden in de kerk om de viering praktisch voor te bereiden. De vormselviering zelf vond plaats op zaterdag 29 april om 11 uur en u leest er bineenkort meer over.

Hedwig Ceulemans-De Bruyn namens de vormselcatechisten

Ontdekkingstocht tussen de beelden van het Middelheimmuseum. Hier bij de ijsbeer, een kunstwerk van François Pompon.  © Dirk Bellens

Bijeenkomst van 3 maart: de symbolen van het vormsel

In het kader van de voorbereiding op het vormsel van zaterdag 29 april e.k. verzamelden de vormelingen van de parochies O.L.V.-Middelares en Pius X op vrijdag 3 maart om 18.30 uur in de Pius X-kerk. Tot 19 uur werden de liedjes voor de viering nog eens goed ingeoefend onder leiding van Dani Haverals, met Annemie Bonné aan het orgel. De eenendertig aanwezige jongeren werden in drie groepjes verdeeld en kregen van de drie catechisten uitleg over de symbolen van het vormsel. Dirk verklaarde de handoplegging, Marie Christine duidde de hernieuwing van de doopbeloften en Hedwig lichtte de zalving toe aan de hand van een steen waarin de olie trekt. Ondanks het feit dat deze avondvergadering inhoudelijk wel de belangrijkste bijeenkomst van de vormselvoorbereiding is, bleven zeven vormelingen afwezig, van wie zes zonder enige aanvaardbare reden. Van 20 tot 20.30 uur volgde een boetemoment. Rond vier onderwerpen – ouders, respect voor de medemens, eerlijkheid t.o.v. de medemens en tijd voor God – schreven de vormelingen aan de hand van een bezinningstekst elk voor zich hun tekortkomingen op een papiertje. Deze papiertjes werden vervolgens verzameld in een pot en verbrand. Onze tekortkomingen werden zo symbolisch vergeven en met een schone lei gaan we verder op weg naar het vormsel toe.

Hedwig Ceulemans-De Bruyn
Namens vormselcatechisten Marie Christine en Dirk

Korte teksten over symbolen van het vormsel

  • Zalving. Zalf dringt diep door, zelfs in hard marmer. Zalf heeft de kracht om te genezen, om sterk te maken. Als de vormheer je zalft, wil hij daarmee zeggen dat God dicht bij je is en je sterk maakt om te blijven bouwen aan een droom van een wereld.
  • Handenoplegging. Iemand de handen opleggen betekent iemand in bescherming nemen, iemand niet loslaten, achter iemand staan, iemand onder je hoede nemen. Als de vormheer je de handen oplegt, dan wil hij daarmee zeggen dat God van je houdt. Hij staat achter je.
  • Het zegel. In de riddertijd was een zegel het bewijs dat een brief écht is. Het was een soort handtekening, een stempel. Nu verzekert de vormheer je dat het echt waar is dat God dicht bij je is.
  • Heilige Geest: is een ander woord voor God die dicht bij je is. De vormheer bevestigt wat reeds in je doopsel werd gevierd: God ziet je graag.
  • Gave Gods. Dat God zo dicht bij je is, is zijn geschenk voor jou. Dat krijg je zomaar.
  • Amen. Als je er blij om bent dat God zo dicht bij jou wil zijn, kan je ‘amen’ zeggen. Daarmee zeg je: "Ik ben akkoord. Ik doe mee met wat God in mijn leven wil doen voor het geluk van mensen. Nu hoor ik echt tot de kerk."
1.	Warm ingeduffeld in de zeer koude kerk: de liedjes van de vormselviering worden ingeoefend.  © Dirk Bellens
2.	Tijdens het boetemoment noteerden de vormelingen individueel op een boetepapiertje hun tekortkomingen of fouten.  © Dirk Bellens
De boetepapiertjes worden symbolisch verbrand. Fouten en tekortkomingen worden vergeven. © Dirk Bellens
Vorige Volgende

Adventsbijeenkomst vormelingen

Voor de eerste keer in drie jaar – corona, u weet wel – vond er nog eens een adventsbijeenkomst van de vormelingen plaats. De samenkomst van de negenendertig vormelingen van de parochies van O.L.V.-Middelares en Pius X stond in het teken van Welzijnszorg, de zorg voor het welzijn van allen.

Op woensdag 7 december trokken de jongens en meisjes van de school rechtstreeks naar de zaal Keizershoeve waar ze om 12.15 uur hun boterhammen opaten samen met enkele begeleidende ouders en met de vormselcatechisten. Om 13 uur werden de liedjes voor de vormselviering verder ingeoefend in de kerk onder leiding van Dani, aan het orgel begeleid door Annemie. Twee vormelingen die tijdens de vormselviering van zaterdag 29 april 2023 een stukje pianomuziek zullen brengen, oefenden vooraf even met Annemie. Vijfenveertig minuten later legde Hedwig uit wat de advent betekent en vertelde zij dat de thema’s kansarmoede en Welzijnszorg in de advent onze bijzondere aandacht verdienen. Kansarmoede heeft vaak te maken met de vicieuze cirkel van: laag opleidingsniveau – moeilijk werk vinden – armoede – ongezonde leef- en woonomstandigheden – ziekte – ongunstige omstandigheden voor kinderen om op te groeien en naar school te gaan. De huidige digitalisering van onze maatschappij sluit deze mensen nog meer uit. Het jaarthema van Welzijnszorg – dat de jongeren vooraan in de kerk tegen de witte muur zagen hangen – is dan ook 'Allemaal digitaal?!'. Gezinnen in armoede hebben vaak geen computer of zijn onvoldoende geschoold om met de hedendaagse digitale media om te gaan. Hun kinderen hebben beperkte toegang tot informatiekanalen, tot uitnodigingen, activiteiten en initiatieven van school, sport- of jeugdclub. De vormelingen luisterden zeer aandachtig en er was een goede interactie. In de onverwarmde kerk – besparingen wegens de hoge energiekosten, weet u – konden ze trouwens aan de lijve ondervinden wat koude binnenshuis betekent.

Van 14.15 tot 15.15 uur toonden de jongeren zich van hun meest creatieve kant in zaal Keizershoeve. In elk van de vier vormselgroepjes vervaardigden, beschilderden en beschreven ze mooie wenskaarten voor Kerstmis. Die kerstkaarten worden later bezorgd aan de bewoners van Huis Sint-Jozef op de Grotesteenweg in Berchem waar ook enkele medeparochianen wonen. Dat WZC kwam aan bod in een vorig nummer van het parochieblad. Er werd door de vormelingen vlijtig gewerkt en het resultaat van hun inspanningen mag best gezien worden. En zo gaan we verder op stap naar het vormsel.

Hedwig Ceulemans-De Bruyn
namens medecatechisten Marie-Christine en Dirk

 

1.	Het adventsthema van Welzijnszorg – aandacht voor kansarmoede in een digitale maatschappij – werd met de vormelingen besproken © Dirk Bellens
2.	In zaal Keizershoeve vervaardigden de jongeren van elk vormselgroepje mooie kerstkaarten.  © Dirk Bellens
3.	De kerstkaarten worden later bezorgd aan bewoners van Huis Sint-Jozef in Berchem.  © Dirk Bellens
Vorige Volgende

Naamopgave op zondag 20 november

Negenendertig jongens en meisjes van de parochies O.L.V.-Middelares en Pius X gaven op zondag 20 november j.l. hun naam op om op 29 april 2023 gevormd te worden in onze kerk. Daarmee engageren ze zich om deel uit te maken van de christelijke gemeenschap die wordt opgebouwd door de inbreng van ieder van ons.

Op stap naar het vormsel
Begin oktober werden de inschrijvingen voor het vormsel van 2023 afgesloten en midden oktober werd de vormselvoorbereiding op gang getrapt. Het thema is dit jaar ‘Op stap naar het vormsel’. De negenendertig jongens en meisjes van de parochies O.L.V.-Middelares en Pius X waren ingedeeld in vier groepen van 9 of 10 vormelingen, groepen met toepasselijke namen in het teken van het jaarthema. In het weekend van 19-20 november ging de vormselcatechese echt van start met de naamopgave tijdens de zondagsviering, die werd voorbereid op zaterdag 19 november.

Engagement van vrijwilligers
Om 9.30 uur kwamen de jongeren samen in de kerk. Eerst werd de viering doorgenomen; de lezers werden aangeduid en ze oefenden al eens voor de micro. Ook de naamopgave zelf en het communiegebeuren werden ingeoefend. Dat is belangrijk, want de meeste vormelingen weten niet goed (meer) hoe een eucharistieviering in elkaar zit. Daarna trokken de vier groepen – begeleid door een ouder van een van de vormelingen – op gesprek bij enkele vrijwilligers van onze Pius X-parochie op zoek naar het engagement van de vrijwilliger.
Groep Stafkaart ging op bezoek bij Thierry, een ‘superleuke en lieve man’ zo noteerden de jongeren achteraf. ‘Hij vertelde aan de hand van zijn vrijwilligerswerk bij de Voedselbank wat voor hem engagement is. Engagement is u opgeven om iets vrijwillig te doen en het vol te houden. We hebben ook geleerd dat je blijer wordt van iets te geven dan van iets te krijgen’.
De groep Wegwijzer was dan weer bij vrijwilligster Dominique te gast. ‘Zij engageert zich voor mensen met een beperking en gaat met hen op kamp. Haar motto: kleine moeites maken een groot verschil. Ze geeft deze levensvisie ook door aan haar kinderen en kleinkinderen’.
Na een huisbezoek in de Floraliënlaan rapporteerde groep Kompas: ‘Gisteren zijn wij bij Mieke op bezoek gegaan. Zij heeft een mooi engagement. Ze helpt wekelijks kleuters, en begeleidt iedere dinsdagnamiddag senioren van onze parochie. Ze speelt er spelletjes mee, zet koffie en ze kaarten dan samen’.
De vierde groep, Zaklamp, ging op bezoek bij Reinhart: ‘Hij engageert zich voor ouderenzorg. Elke week verzorgt hij en geeft hij de ouderen in het ziekenhuis aandacht. Hij gaat ook wekelijks lezen met de kinderen van Pulhof. Hij verplicht zichzelf om dit wekelijks te doen en probeert zo anderen gelukkig te maken’.
Na hun uitvoerig gesprek met de vrijwilligers trokken de vier groepen terug naar de kerk waar ze een summier verslagje van hun bezoek schreven. Die korte samenvattende tekstjes werden op zondag tijdens de naamopgaveviering voor de gemeenschap voorgelezen.

Vrijwilliger zijn
is vrijwillig,
maar niet vrijblijvend,
is verbonden,
maar niet gebonden,
is onbetaalbaar,
maar niet te koop,
is positief denken,
is positief doen,
met als enig doel
voor jezelf en de ander
een goed gevoel.

Viering naamopgave
Op zondag 20 november oefenden de vormelingen van 10 tot 10.45 uur de liederen in o.l.v. Dani, aan de piano begeleid door Annemie. Om 11 uur begon de zondagsviering met de naamopgave. Tijdens de woorddienst werd het evangelie over de roeping van de apostelen in de homilie door Rik verduidelijkt. Na de homilie vroegen de vormelingen – gekeerd naar de aanwezigen in de kerk – eerst aan hun ouders of ze hen mee willen begeleiden. De ouders antwoordden gezamenlijk instemmend op deze vraag. Vervolgens gaven de negenendertig jongens en meisjes één voor één hun naam op om op 29 april 2023 gevormd te worden. Per groep las ook een vormeling het verslagje van hun bezoek aan de vrijwilliger voor. Zo deelden de vormelingen hun getuigenis over ‘engagement’ met de parochiegemeenschap en engageerden ze zich voor de christelijke geloofsgemeenschap. Ouders, familieleden en de geloofsgemeenschap waren erbij om de jongeren te steunen want net zoals in de Bijbelverhalen werkt God door grote en kleine mensen. Met hun naamopgave zegden de jongeren eigenlijk: ‘God, op mij mag je rekenen. Als Gij me roept, ben ik er voor U. Ik wil proberen om met uw steun een fijn mens te zijn. Ik wil behoren tot de gemeenschap van Jezus Christus.’

Heer, onze God,
Mogen de vormelingen die hun naam opgaven
deugd hebben aan hun engagement.
Laat hen van harte ‘ja’ zeggen
op uw uitnodiging.
Geef ons hen iedere dag opnieuw
een kleine vonk van uw vuur
om hun ‘ja’ waar te maken en te beleven.

Na de offerande, het grote dankgebed en de communie bad celebrant Cyriel Dehandschutter: ‘God, vandaag hebben onze vormelingen voluit ‘ja’ gezegd op uw oproep. Geef hun de moed om zich enthousiast te blijven inzetten voor uw droom en geef ook ons allemaal de kracht om deze jonge mensen verder te stimuleren in hun zoektocht naar U.’

Dank
Na de zinvolle en fijne viering is een welgemeend woord van dank gepast aan Mieke voor de projectie van de teksten tijdens de viering alsook aan Dani en Annemie voor de muzikale begeleiding. Bij thuiskomst ontving de ondergetekende reeds een smsbericht van een tevreden grootmoeder. ‘Langs hier even het catecheseteam in de bloemen zetten voor hun inzet bij het vormsel van onze (klein)kinderen. Was een mooie mis ter gelegenheid van de naamopgave van de kinderen. Zeer mooie teksten.’

Hedwig Ceulemans-De Bruyn
namens medecatechisten Marie-Christine en Dirk

Ouders, broers en zussen van de vormelingen, catechisten en de hele parochiegemeenschap waren getuige van de naamopgave van de vormelingen © © Dirk Bellens
De jongeren van vormselgroep Wegwijzer vroegen aan vrijwilligster Dominique wat engagement voor haar betekent. © © Dirk Bellens
De vormelingen zijn op stap naar hun vormsel van 29 april 2023 © © Dirk Bellens
Vorige Volgende

Catechesebijeenkomst rond de Bergrede op 19 oktober

Na de startvergadering van de vormselcatechese van 5 oktober j.l. verzamelden de vormelingen voor hun eerste activiteit op woensdag 19 oktober om 18.30 uur. Gedurende de eerste vijfenveertig minuten leerde Dani Haverals – aan de piano begeleid door Annemie Bonne – de jongeren een aantal vormselliederen aan, in de kerk. Van 19.15 uur tot 19.30 uur verschafte Hedwig tekst en uitleg over de Bergrede, het thema van deze bijeenkomst. Daarbij werden de tien geboden van Mozes vergeleken met de wegwijzers die Jezus ons aanreikt. Uit de kinderbijbel ‘De koning op een ezel’ werd een fragment van de Bergrede gelezen en toegelicht.

Vervolgens werd in zaal Meyer de Bergrede spelenderwijs geconcretiseerd aan de hand van een doorschuifsysteem. Daarbij kwamen vier opdrachten aan bod:

  1. het land van Jezus: vertellen over de belangrijke plaatsen in het leven van Jezus aan de hand van een atlas en kaarten;
  2. het benoemen van organisaties die zich inzetten voor de medemens als Broederlijk Delen, Unicef, Artsen zonder Grenzen… In het spel moesten de jongeren aan de hand van foto’s enkele bekende mensen – als Pater Damiaan, Moeder Theresa, Martin Luther King, Vincent Kompany – identificeren en verklaren hoe zij geleefd hebben volgens de wegwijzers van Jezus;
  3. positief nieuws verzamelen uit kranten en vertellen over niet-materiële geschenken als ‘hoe kan je je medemens plezier doen?’ Bijvoorbeeld: door te helpen, vriendelijk te zijn, troosten, een schouderklopje geven;
  4. de tien geboden vertalen in de taal van Jezus, d.w.z. de tien geboden op een positieve manier verwoorden.

Na deze doe-activiteiten sloot Rik Corens de avondvergadering om 20.30 uur af met de lectuur van de Bergrede uit de Bijbel en met het bidden van het Onze Vader. Bijna alle vormelingen kenden dit gebed heel goed, een echte verademing. En zo stappen we met de vormelingen verder op weg naar hun vormsel dat op zaterdag 29 april 2023 plaats heeft.

Hedwig Ceulemans-De Bruyn
namens de vormselcatechese

In zaal Meyer leerden de vormelingen meer over de Bergrede aan de hand van een spel. Hier zoeken ze positief nieuws in de krant.  © © Dirk Bellens.

Op stap naar het vormsel - Bijeenkomst van 5 oktober

Op woensdagavond 5 oktober l.l. vond om 19 uur de startavond van het nieuwe werkjaar 2022-2023 van de catechese plaats. De vormelingen en hun ouders werden in de parochiekerk verwelkomd door parochieverantwoordelijke Rik Corens. Hij wees op het engagement dat de jongeren aangaan en duidde de betekenis van het vormsel. Hedwig overliep vervolgens de kalender van het catechesejaar, inclusief de verschillende bijeenkomsten en de repetities van het vormsel dat plaats heeft op zaterdag 29 april 2023. Het thema is dit jaar ‘Op stap naar het vormsel’. De grote groep werd door Dirk op een vlotte manier in vier groepjes van negen vormelingen verdeeld. De namen van de jongens en meisjes werden per groepje afgeroepen. In het kader van het jaarthema kregen de kleine groepjes passende namen: Wegwijzer, Zaklamp, Kompas en Stafkaart.

Ook de ouders werden per groepje samengebracht. De ouders van een jongere uit het groepje ‘Wegwijzer’ verzamelden in een gelijknamig groepje. Per groepje duidden de ouders een verantwoordelijke aan. Deze vader of moeder houdt de telefoonnummers van alle ouders van het groepje bij en hij/zij maakt een WhatsAppgroep aan. Alle toekomstige communicatie verloopt dan via de WhatsAppgroep. Bij elke volgende activiteit worden de groepjes steeds begeleid door een ouder en de ouders moeten dat onderling afspreken. Op die manier kan de driekoppige catecheseploeg – Marie-Christine Dierickx-De Ferm, Dirk Bellens en Hedwig – de activiteiten optimaal voorbereiden en begeleiden. De indeling van de groepjes en de medewerking van de ouders verliepen alvast spontaan en efficiënt. In de vier groepjes kleurde elke vormeling een stapschoen in en schreef er zijn/haar naam op. De stapschoenen worden nadien uitgeknipt en samen met het thema achteraan in de kerk opgehangen. Kom daar in de toekomst zeker eens naar kijken.

Op dit ogenblik zijn er zesendertig vormelingen ingeschreven. Meer dan driekwart van de vormelingen komen uit de Pulhofschool in Berchem; de overige jongeren lopen school in Kleine Stan, in twee scholen van het gemeenschapsonderwijs – Het Avontuur in het Nachtegalenpark en Prins Boudewijn – en in een internaat in Brussel. Vermits er nog steeds inschrijvingen binnenlopen, is dit een voorlopige stand van zaken; het totaal aantal vormelingen neemt nog iets toe. De volgende samenkomst van woensdag 19 oktober heeft de Bergrede als thema. We kijken uit naar een vruchtbaar en enthousiast voorbereidingsjaar ‘op stap naar het vormsel’ van zaterdag 29 april 2023.

Namens de catecheseploeg
Hedwig Ceulemans-De Bruyn

1.	Tijdens de startvergadering van woensdag 5 oktober l.l. kleurden de vormelingen hun stapschoen in en schreven er hun naam op.  © Dirk Bellens.
2.	De jongeren vertrekken ‘op stap naar het vormsel’ – aankomst zaterdag 29 april 2023.  © Dirk Bellens.
Vorige Volgende

TERUGBLIK OP DE WERKING IN 2022

Warmhartige vormselviering zaterdag 7 mei 2022

Op zaterdag 7 mei jl. werden 56 jongens en meisjes uit de parochies van O.L.V.-Middelares en Pius X in onze kerk gevormd. Het werd een zinvolle en mooie viering rond het jaarthema ‘Zoals de apostelen, samen op weg met Jezus’. Vormelingen, vormheer, catechisten en begeleiders, ouders en familie maakten er samen een feest van.

Zaterdag 7 mei was een zonnige dag in Vlaanderen, in het bijzonder voor de vormelingen, hun ouders en familie. Onder luid klokkengelui stapten om 11 uur stipt de 56 jongens en meisjes van de parochies O.L.V.-Middelares en Pius X de kerk binnen voor ‘hun’ vormselviering. Ze werden op een enthousiaste manier verwelkomd door de geestdriftige vormheer, vicaris Emmanuel Ikeobi. Hij was voor ons een onbekende en vermits de vormheer cruciaal is voor de viering, is het altijd een beetje afwachten. Bisschoppelijk vicaris Emmanuel Ikeobi leidt sinds 1 september 2021 het vicariaat Antwerpen. Hij werd in 1977 in Nnobi in het oosten van Nigeria geboren en studeerde filosofie en theologie in zijn geboorteland. Hij was priester van het aartsbisdom Onitsha (Nigeria) en kwam in 2017 op vraag van bisschop Johan Bonny naar ons land. Van 2018 tot 2021 leidde hij mee de pastorale eenheid Ekeren. Hij maakte er een oprechte en cordiale vormselviering van.
Tijdens de woorddienst werd het mooie verhaal van David die gekozen wordt om het volk van Israël te leiden, verteld en door zes vormelingen uitgebeeld in een kort toneeltje. De homilie van de vormheer maakte op de jongeren een grote indruk. Hij stapte op hen toe, sprak hen persoonlijk aan en verduidelijkte nogmaals de symbolen van het vormsel. Vervolgens trakteerde hij de vormelingen alvast op een daverend applaus. Ook de ouders van de vormelingen werden daarna door de vormheer aangesproken. Enkele vormelingen ontstaken vervolgens een kaars aan de paaskaars en deelden het licht en het vuur rond aan de kinderen van hun groepje. Met een brandende kaars in de hand hernieuwden de vormelingen plechtig hun doopbeloften. Dan volgden de handoplegging en de zalving. Elke vormeling werd naar voor begeleid door ofwel hun ouders, ofwel hun grootouders, ofwel hun dooppeter en -meter. De vormelingen werden doordrongen van Gods begeestering en ze voelden Gods warmte in de hand op hun schouders. Na de zalving volgde een rustig moment voor bezinning en reflectie, begeleid door mooi pianospel van twee vormelingen.
Het slotmoment na het dankwoord, de zending en de zegen was indrukwekkend. Het slotlied werd uitbundig gezongen door alle vormelingen die in een cirkel rond het altaar stonden. Die zaterdagavond ging parochieverantwoordelijke Rik naar eigen zeggen met ‘een zalig gevoel’ slapen want hij had gezien dat het goed was: ‘Zo'n fijne vormselviering, aandachtige jongeren, geïnteresseerde ouders en familieleden die allen aandachtig volgden en als toemaatje een vriendelijke en bekwame vormheer die zich thuis voelde.’ Last but not least, de vormselviering werd intensief voorbereid door medecatechisten Marie Christine en Dirk, en zoals steeds muzikaal verzorgd door Annemie en Dani. Aan hen en de andere vrijwilligers voor en achter de schermen een oprecht woord van dank.

Hedwig Ceulemans-De Bruyn
Verantwoordelijke vormselcatechese

In hun uniforme witte alben stappen de vormelingen van de parochies Pius X en O.L.V.-Middelares de kerk binnen. © Marjo Perry
Tijdens de homilie sprak vormheer vicaris Emmanuel Ikeobi de vormelingen op een geestdriftige manier toe. © Marjo Perry
Doorgeven van het licht van de paaskaars tijdens de vormselviering van 7 mei 2022 © Marjo Perry
Vorige Volgende

Laatste catechesesessie voor het vormsel op 22/04/2022

Op zaterdag 7 mei a.s. worden 56 jongens en meisjes uit de parochies Pius X en O.L.V.-Middelares in de Pius X-kerk gevormd. In de laatste rechte lijn naar het vormsel kwamen de vormelingen in onze kerk samen op vrijdagavond 22 april jl. voor een laatste catechesesessie.

Voorbereiding vormselviering
Het belangrijkste thema van de avondbijeenkomst van vrijdag 22 april (18.30-20.30 uur) waren de symbolen van het vormsel: de hernieuwing van de doopbeloften, de handoplegging en de zalving. Tijdens het eerste deel van de avond werden een aantal praktische richtlijnen voor de vormselviering gegeven en werden de jongeren aangeduid die tijdens de viering een taak mogen uitoefenen. Voor de vormselviering van 7 mei a.s. werden de 56 vormelingen in zes groepjes verdeeld. Ze kregen nu in hun groepje een vaste plaats toegewezen in de kerk want anders gaan de al te drukke belhamels bij elkaar zitten. Gelukkig krijgen we op die feestelijke dag hulp zodat er naast elk groepje een volwassene zit. Het slotlied waarbij de vormelingen in een kring rond het altaar staan, werd eveneens ingeoefend. Tijdens het tweede deel van de avondbijeenkomst werd de grote groep in twee verdeeld. Normaal hadden dat drie groepen geweest maar een van de catechesebegeleiders kon op vrijdagavond niet aanwezig zijn wegens ziekte. Een groep kreeg uitleg over het doopsel en over de hernieuwing van de doopbeloften, terwijl de andere groep duiding kreeg over de handoplegging en de zalving met olie. Nadien wisselden beide groepen. Het derde en laatste deel van de avond bestond uit een boetemoment. Aan de hand van vijf korte teksten moesten de vormelingen even nadenken en bezinnen: over eerbied voor hun ouders, over eerbied voor mensen die hun omringen, over eerbied voor de natuur, over eerlijk zijn, en over tijd maken voor God. Nadat ze hierover nagedacht hadden, moest elkeen voor zich op een papiertje schrijven wat hij of zij verkeerd gedaan had. Vervolgens vouwden ze dit papiertje dicht en gooiden het in een vuurpot. Daarna werden alle papiertjes verbrand. Op die manier kunnen de vormelingen met een propere lei naar hun vormsel toeleven. Voor de grote dag van 7 mei volgen er nog twee algemene repetities in de kerk.

Bedenkingen
Door ziekte van een van de vormselcatechisten waren we slechts met twee begeleiders aanwezig bij de groep van 51 aanwezige vormelingen. Daarbij waren een zestal jongens die weinig of geen respect toonden noch voor ons, de catechesebegeleiders, noch voor hun mede-vormelingen. Dat creëerde een onaangename en gespannen sfeer. Vijf vormelingen daagden niet op. Zij verkozen de jeugdbeweging of een sportactiviteit boven de bijeenkomst van de vormselcatechese. Ook zij en enkele anderen worden binnenkort gevormd zonder dat zij de toch reeds sterk ingeperkte vormselcatechese volledig bijwoonden. Zouden zij in het weekend hun voetbalwedstrijd mogen spelen zonder dat zij op de trainingen aanwezig waren?

Hedwig Ceulemans-De Bruyn
Namens de vormselcatechese

 

Tijdens het boetemoment bezonnen de vormelingen zich individueel over hun tekortkomingen.
Beginnen met een propere lei: de boetebriefjes werden symbolisch verbrand.  © Dirk Bellens 2021
Vorige Volgende

Vormsel 2022

Het vormsel heeft plaats op zaterdag 7 mei om 11 en om 13 uur.

PROGRAMMA VORMSEL 2022

  • zaterdag 20 november 2021 (14.00 u. - 16.00 u.): startmoment
  • woensdag 1 december 2021 (12.00 u. - 15.30 u.):   advent
  • dinsdag 11, 18 of 25 januari 2022 (19.00 u. - 20.00 u.):  Geloof en bidden
  • woensdag 2 februari 2022 (14.00 u.  - 16.00 u.): engagement
  • zaterdag 19 februari 2022 (16.00 u.  - 17.30 u.): naamopgave + (17.30 u. - 18.30 u.): eucharistieviering met het ganse gezin
  • zaterdag 26 maart 2022 (12.00 u. - 20.00 u.): vormelingendag
  • vrijdag 22 april 2022  (18.30 u. - 20.30 u.):   symbolen
  • woensdag 4 mei 2022 (19.00 u. - 20.00 u.):  repetitie vormselviering
  • vrijdag 6 mei 2022      (19.00 u.  - 20.30 u.): repetitie vormselviering
  • zaterdag 7 mei 2022: vormsel
  • woensdag 11 mei 2022  (19.30 u. - 20.00 u.): Terugbrengen vormselalbes 

De groepsbijeenkomst van de vormelingen, gepland voor woensdag 1 december, werd wegens de coronaperikelen afgelast. Catechesebijeenkomsten mogen immers enkel nog plaatsvinden met een maximum vijftig personen. In elke binnenruimte mag daarenboven slechts één groep aanwezig zijn en groepen mogen niet gemengd worden. De bijeenkomst werd vervangen door een digitaal vormselkrantje rond het thema van de advent met een opdracht die de vormelingen met de hulp van hun ouders, thuis uitvoeren.

 

Groepsbijeenkomst van 2 februari

Op woensdag 2 februari, feestdag van Maria-Lichtmis, vond in de Pius X-kerk en in zaal Meyer de tweede groepsbijeenkomst voor de vormelingen plaats. Dit jaar bereiden 57 jongens en meisjes van de parochies O.L.V.-Middelares en Pius X zich voor op het vormsel van 7 mei 2022. Tijdens de bijeenkomst werden de naamopgave en de uitdeling van de vormselkruisjes – die tijdens de zaterdagavond viering van 19 februari e.k. plaatsvinden – voorbereid.

De eerste samenkomst van het vormseljaar 2021-2022 was de startbijeenkomst die op 20 november 2021 plaatsvond. De daaropvolgende groepsbijeenkomsten van december 2021 en januari 2022 werden wegens corona geannuleerd. Als vervanging vulden de vormelingen wel digitale vormselkrantjes rond de thema’s van de advent, respectievelijk bidden, in.

In het kader van de vormselvoorbereiding vond op woensdagnamiddag 2 februari jl. de tweede groepsbijeenkomst plaats. De naamopgave en de aanvaarding van het vormselkruisje werden voorbereid. Op 7 mei wensen 33 jongens en 24 meisjes uit de parochies van Pius X (Wilrijk) en O.L.V.-Middelares (Berchem) gevormd te worden. Dat is de helft meer dan verleden jaar. Om diverse redenen waren enkele vormelingen op woensdagnamiddag verhinderd.

Na de verwelkoming in de kerk werden tijdens het eerste uur een aantal liedjes voor de vormselviering door Dani aangeleerd, aan de piano begeleid door Annemie. Daarna kregen de vormelingen uitleg over de naamopgave: Hoe belangrijk is jouw naam? Wat betekent de naamopgave? Ook de link tussen naamopgave en engagement werd verklaard. Zich engageren wil zeggen: zich verbinden, een contract of verbintenis aangaan. Het vrijwilligerswerk werd concreet geduid door Reinhart die kwam getuigen over zijn wekelijks engagement in het woonzorgcentrum en op de geriatrische afdeling van het ziekenhuis. Hij verduidelijkte wat engagement voor hem betekent en lichtte zijn vrijwilligerswerk toe: naar zieken en bejaarden luisteren, hen helpen bij de maaltijd, met hen naar de kine gaan, de cafetaria van het wzc openhouden … ‘Engagement impliceert dat je zegt: ‘Op mij kan je rekenen, ik zal er staan’, aldus Reinhart. Ook de naamopgave en het vormsel betekenen een vrijwillig engagement om Jezus’ weg te gaan. De jongeren kiezen er zelf voor, uit eigen wil en zonder dwang. Zij engageren zich om hun best te doen, om er te staan en om te zeggen: ‘Op mij kunnen jullie rekenen’.

Vervolgens kregen de vormelingen duiding over de kruisoplegging en over het vormselkruisje. ‘Het kruis is een sterk symbool van liefde en het teken van alle christenen’, zo vertelde Hedwig. Christenen proberen te leven zoals Jezus door hun medemensen lief te hebben. De verticale balk van het kruis – die recht naar boven wijst – is het teken dat de mens verbonden is met God. De horizontale dwarsbalk opent Jezus’ armen alsof Hij de hele wereld en alle mensen omhelst. Terwijl de verticale balk ons als het ware de weg wijst naar God die vader en liefde is, wijst de horizontale balk ons de weg van de liefde voor elkaar. Christen-zijn betekent ‘leven in het teken van het kruis’.

Om 15.30 uur trokken de vormelingen naar zaal Meyer waar ze elk een gekleurd, papieren kruisje – met hun naam – versierden. Op de horizontale balk schreven ze hoe we elkaar kunnen liefhebben, en op de verticale balk noteerden ze wat voor hen de weg van Jezus naar God de Vader betekent. Die beschreven vormselkruisjes komen aan bod tijdens de viering van de kruisoplegging en de naamopgave die op zaterdag 19 februari om 17.30 uur plaatsvindt. Tijdens de avondviering geven de vormelingen allemaal hun naam op en daarmee engageren ze zich om Jezus te volgen. Daarnaast ontvangen ze het vormselkruisje dat hun de weg wijst op een kruispunt én het teken is van de overwinning van het leven van Christus op de dood. In zaal Meyer werd de groepsbijeenkomst om 16 uur beëindigd.

Alle voorbereidende bijeenkomsten vinden dit jaar plaats met de grote groep samen. Enerzijds werden er geen ouders of vrijwilligers bereid gevonden om individuele catechesegroepjes apart te begeleiden. En anderzijds laten de coronamaatregelen geen thuiscatechese toe. De vormselcatecheseploeg bestaat nog steeds uit Marie-Christine, Dirk en Hedwig, aangevuld met Dani en Annemie die voor de muziek en de liedjes instaan. De volgende afspraak voor de vormelingen is de zaterdagavondviering van 19 februari om 17.30 uur.

Namens de catecheseploeg
Hedwig Ceulemans-De Bruyn

Tijdens de groepsbijeenkomst beschreven en versierden de vormelingen in zaal Meyer een gekleurd, papieren kruisje als voorbereiding op de overhandiging van hun vormselkruisje.
een gekleurd papieren kruisje
Vorige Volgende

VORMSEL 2021

Lees hier in woord en beeld een verslag van de vormselviering op 23/10/2021

VOORBEREIDING 2021

Verslag groepscatechese : symbolen

Onder een stralende herfstzon verzamelden op zaterdag 16 oktober de meisjes en jongens die een week later gevormd worden. Het blijft een bijzonder gegeven dat het vormsel, dat we meestal associëren met de lente, in het najaar plaatsvindt. Het was de laatste inhoudelijke activiteit voor de zang- en praktische repetities die de daaropvolgende dagen op het programma stonden. Vermits we door de gekende reden, amper konden samenkomen, was het hoog tijd om stil te staan bij de symbolen van het vormsel: doopbelofte, handoplegging en zalving.

In de vorm van een doorschuifsysteem brachten de groepjes in zaal Meyer bij elke catechist een bezoekje. Bij de doopbelofte werd stilgestaan bij de betekenis het doopsel. De vormelingen werden 11 à 12 jaar geleden gedoopt, op zaterdag 23 oktober hernieuwen ze deze belofte zelfstandig. Aan de tafel van de handoplegging werd er van gedachten gewisseld over wat je zowel positief als negatief kunt doen met je handen. Ook werd bekeken welke symboliek er schuilgaat wanneer de vormheer hen, in naam van de kerkgemeenschap, de handen oplegt. Om de betekenis van de zalving met chrisma beter te begrijpen, werd er gedemonstreerd wat er gebeurt als je een druppel olie op een steen giet. Net zoals de olie voor eeuwig indringt in de steen, worden onze vormelingen bij de zalving voor altijd doordrongen van de heilige Geest, de gave Gods.

Omdat het belangrijk is om voor het vormselgebeuren met jezelf in het reine te zijn gekomen, maakten de vormelingen tijd voor een boetemomentje. In de kerk werd in stilte nagedacht over hetgeen fout is gelopen of waar ze tekortschoten. Zij noteerden dit op een stuk papier dat ze vervolgens samenvouwden en in een ketel wierpen. Tijdens het slotmoment werden deze briefjes verbrand als symbool van het wegvagen van hun tekorten om er weer met een schone lei tegenaan te gaan. Als dank voor hun inzet werden de vormelingen getrakteerd op een versnapering en een drankje. Daarna begon het aftellen naar de grote dag van zaterdag 23 oktober. Volgende week leest u het verslag van de vormselviering zelf.

Dirk Bellens namens de vormselcatechese

--------------------------------------------------------------

vormselcatechese 16/10/2021
In kleine groepjes werden de symbolen van het vormsel door de catechist/e geduid
Na het boetemoment werden de briefjes met de tekortkomingen symbolisch verbrand en weggevaagd
Vorige Volgende

Eerste fysieke bijeenkomst vormelingen

Door de coronacrisis heeft het veel te lang geduurd, maar op woensdagavond 23 juni vond de eerste fysieke bijeenkomst van de vormelingen plaats.

Aan het begin van een normaal werkjaar worden de vormelingen in een aantal groepjes verdeeld en toegewezen aan een specifieke catechist/e. Regelmatige bijeenkomsten bij de catechisten thuis worden afgewisseld met een aantal activiteiten die gezamenlijk worden georganiseerd, als adventsactie, bezoek aan de kerk, uitstap ...

Omwille van de coronamaatregelen gebeurde de hele voorbereiding dit werkjaar echter online, van op afstand dus. Na hun inschrijving in oktober 2020 hadden de vormelingen en de catechisten elkaar nog nooit ontmoet. De vormelingen ontvingen via e-mail enkele vormselkrantjes met teksten en opdrachten die ze ingevuld moesten terugsturen. Lang niet alle vormelingen reageerden.

Bij de eerste fysieke bijeenkomst in de kerk werden de drieëndertig aanwezige vormelingen in vier groepen verdeeld die, via een doorschuifsysteem, vier activiteiten uitvoerden op diverse plaatsen in onze Pius X-kerk.

De eerste activiteit was een rondleiding door de kerk waarbij ervaren gids Rik Corens uitleg gaf over het kerkgebouw en de lokalen.

Voor de tweede opdracht zochten de vormelingen een aantal citaten uit de Bergrede op in de Bijbel. Dirk Bellens hielp hen daarbij in de Damiaankapel. Gedurende verschillende jaren was Dirk actief in de vormselcatechese van onze parochie, maar hij verhuisde voor een tiental jaren naar de Antwerpse Kempen. In april jl. kwam hij terug in Wilrijk wonen en van zodra de vieringen na de lockdown hervatten, keerde hij terug naar onze parochie. We zijn heel blij dat hij de catecheseploeg komt versterken, niet alleen voor medebegeleiding maar ook bij het administratieve gedeelte van de vormselvoorbereiding.

Bij de derde opdracht werd door ondergetekende de inhoud van de vormselkrantjes overlopen. Dat was noodzakelijk vermits de online voorbereiding hobbelig verliep. Het thema van dit werkjaar werd voorgesteld: ‘Samen op tocht naar Jezus’. Op een tekening van een rugzak noteerde elke vormeling – in het vergaderlokaal vooraan de kerk – wat je meeneemt als je op tocht gaat. Daar horen essentiële zaken bij als voedsel, drank, warme kleren, vriendschap. Niet-essentiële zaken laten we thuis: gsm, geld, snoep ...

Tenslotte kregen de vormelingen bij de vierde opdracht, aan de hand van een landkaart, uitleg over het land van Jezus. Ze moesten opzoeken waar Jezus geboren werd, waar Hij leefde en gestorven is.

Ook het vormselkleed, de klassieke witte albe, werd aangemeten.

Die vierde activiteit werd in het cenakel verzorgd door de catechisten. Dit werkjaar werden vier mama’s bereid gevonden om de vormelingen mee te begeleiden: Elisabeth Roels, Katie Verbeek, Inge Van Der Donckt en Katrien Goris. Het hele doorschuifsysteem werd door Marie Christine Dierickx-De Ferm in goede banen geleid. De avond in de kerk werd door Rik Corens afgesloten met een aantal fragmenten uit de Bergrede en het samen bidden van het Onze Vader.

Zoals u weet, gebeuren de vormselvoorbereiding en viering gezamenlijk voor de parochies van O.L.V.-Middelares en Pius X. Na de inschrijving in mei of juni, loopt een normaal werkjaar van de vormselvoorbereiding parallel met het schooljaar. De thuisbijeenkomsten en de groepsactiviteiten starten in september, worden intensiever in het voorjaar (april en mei) om uit te monden in het hoogtepunt, de eigenlijke vormselviering tussen Hemelvaart en Pinksteren.

Voor het werkjaar 2021 hadden zich veertig vormelingen in oktober 2020 ingeschreven die allen uitkeken naar hun vormsel in mei van dit jaar. Intussen haakten zes vormelingen af, de meeste omdat ze er niets meer in zagen: ze hadden niet het gevoel dat ze naar hun vormsel toeleefden, de onlineactiviteiten konden hen niet boeien, ze zagen elkaar nooit als groep en het duurde allemaal te lang.

Dit jaar worden onze vierendertig jongeren pas op 23 oktober door vicaris Bart Paepen in de Pius X-kerk gevormd. De timing is zonder twijfel een belangrijke hinderpaal: het vormsel wordt over het schooljaar en de zomervakantie heen getild. De vormelingen die zich inschrijven wanneer ze in het laatste jaar van de lagere school zitten, gaan na het volgend schooljaar vaak naar de humaniora in een andere school, met andere leeftijdsgenoten en zijn met andere zaken bezig dan met de onderbroken vormselvoorbereiding.

De eerstvolgende activiteiten vinden in het weekend van 11-12 september plaats. Op zaterdag is er de groepscatechese rond de naamopgave en het vormselkruisje. Tijdens de zondagsviering van 12 september vindt dan de naamopgave plaats. De vormelingen spreken hun engagement uit en ontvangen tevens hun vormselkruisje. Dat dragen ze bij hun vormsel op hun albe, met trots.

Hedwig Ceulemans-De Bruyn, verantwoordelijke vormselcatechese

Het thema van dit werkjaar is ‘Samen op tocht naar Jezus’
Het thema van dit werkjaar is ‘Samen op tocht naar Jezus’
Vorige Volgende

Vormsel 2021 in het najaar

De Vlaamse bisschoppen hebben beslist dat de tussen Pasen en Pinksteren 2021 geplande vormsels pas na de zomervakantie zullen plaatsvinden.
Lees de volledige brief van onze bisschop daarover.

Vormselcatechese in Onze-Lieve-Vrouw Middelares en Pius X gaat daarom digitaal

In een normaal liturgisch werkjaar leest u op de lokale pagina’s van uw parochieblad regelmatig iets over de vormselcatechese. We brengen dan kort verslag uit over de naamopgave van de vormelingen, over de groepsactiviteiten en de bijeenkomsten in de catechesegroepjes, ook al eens over een uitstap of over het geleid bezoek aan de kerk. In tijden van corona komt daar echter niets van. Zoals verleden jaar komt er ook dit jaar heel wat improvisatie kijken bij de voorbereiding op het vormsel. De vormelingen van de parochies Onze-Lieve-Vrouw Middelares en Pius X konden dit werkjaar nog geen enkele keer samenkomen. Er vond voorlopig geen naamopgave plaats, er zijn geen samenkomsten en de vormselviering zelf werd alvast uitgesteld tot zaterdag 23 oktober 2021.

Dat wil echter niet zeggen dat er helemaal geen voorbereiding is, want de catechese heeft dit jaar online plaats. In januari kregen de negenendertig vormelingen een eerste catechesekrantje van De regenboog via e-mail toegestuurd. Daarin lazen ze teksten, gebeden en bijdragen in verband met ‘een boeiende tocht’: de tocht van de Israëlieten, op tocht met Mozes en de tien geboden, op tocht met Jezus. De vormelingen moesten enkele opdrachten uit het krantje vervolledigen en terugsturen, ofwel elektronisch ofwel afgedrukt in de brievenbus droppen.  De meeste – spijtig genoeg niet alle – vormelingen kweten zich nauwgezet en tijdig van hun taak, en stuurden hun ingevulde opdracht door. Tijdens de vasten ontvingen de jongeren een tweede catechesekrantje rond het thema van de misviering. Ditmaal wordt het thema niet mis, die mis behandeld, met onder meer: de woord- en tafeldienst van de mis, de symboliek van brood en wijn, en het laatste avondmaal. Aan de vormelingen wordt gevraagd waarom ze (niet) naar de mis gaan. Het krantje en de opdracht kaderen eveneens binnen de voorbereiding op Pasen. De ingevulde opdrachten en de feedback van de vormelingen worden tegen Pasen ingewacht.

De catechesekrantjes van De regenboog werden ons aangereikt door Annelies Van Heyst via onze pastorale eenheid Heilige Damiaan. In het coronatijdperk bereiden we de vormelingen op deze manier voor op hun vormsel: aan de hand van catechesekrantjes en elektronische berichten bestemd voor de vormeling/e via het e-mailadres van één van de ouders. Alle vragen van de ouders in verband met het vormsel en de voorbereiding worden ook beantwoord. Verschillende ouders betreuren dat het vormsel werd uitgesteld, maar ze hebben uiteraard begrip voor de beslissing van de bisschoppen. Zolang de coronacijfers niet drastisch afnemen en de overheid de maatregelen niet versoepelt, worden er alvast in onze parochie geen catechese-activiteiten, geen naamopgave, geen bijeenkomsten noch pasmomenten voor de alben gepland. We gaan online met de negenendertig vormelingen van Onze-Lieve-Vrouw Middelares en Pius X verder op weg naar het vormsel in de hoop dat de viering op 23 oktober kan plaatsvinden.

Hedwig Ceulemans-De Bruyn, verantwoordelijke vormselcatechese - met dank aan collega-catechiste Annelies Van Heyst

 

De vormselcatechese verloopt voorlopig via de computer aan de hand van catechesekrantjes die de vormelingen krijgen toegestuurd.
De vormelingen ontvangen via het catechesekrantje enkele opdrachten die ze elektronisch indienen.
Vorige Volgende

VORMSEL 2020

Vormsel op 26 september

Het was een atypisch voorbereidingsjaar voor de vormelingen. En omwille van corona kon het vormsel pas op zaterdag 26 september plaatsvinden. In twee ingetogen vormselvieringen ontvingen zesenvijftig jongens en meisjes de heilige Geest. We bidden dat die Geest in deze pasgevormde jongeren verder mag groeien en tot leven komen. De vormelingen en wij allen zijn geroepen om dag in, dag uit drager te zijn van Gods goede Geest. Moge Hij ons allen geleiden op de weg naar geluk.

Op zaterdag 26 september werd het geen vormselviering zoals de vorige jaren en dat had uiteraard alles met corona te maken. Er was geen plechtige intrede in stoet van alle vormelingen samen. Er was geen eerste lezing met het verhaal van David, en dus ook geen uitbeelding ervan door de vormelingen. Bij de hernieuwing van de doopbeloften werden er ook al geen kaarsen ontstoken. De offergaven werden niet aangebracht, er was geen groot dankgebed en geen communie. Er mocht ook niet gezongen worden. De vormelingen zaten bij hun ouders en familieleden, dus per bubbel en niet per catechesegroepje zoals andere jaren. Per vormeling mochten er ook slechts vijf familieleden in de kerk aanwezig zijn. En omdat er maximum 200 personen in de kerk aanwezig mochten zijn – omwille van corona u weet wel – werden er voor de vormelingen van het werkjaar 2019-2020 twee vieringen georganiseerd, één om 9.30 uur en een tweede om 13 uur. Tweemaal werd het een korte, maar geslaagde en intense viering.
Corona belette ook dat alle vormelingen aanwezig konden zijn. Drie vormelingen volgden de viering noodgedwongen van thuis uit omwille van ziekte of quarantaine zodat 56 vormelingen van de parochies O.L.V.-Middelares en Pius X het sacrament van het vormsel ontvingen. Beide vieringen werden gelivestreamd zodat de afwezige vormelingen maar ook de overige familieleden van alle vormelingen de viering(en) konden volgen. Vanuit haar woonst in Londen volgde de tante van vormelinge Enna Corens de viering en de peter van Antoine Le Clef bekeek de livestream-viering achter zijn scherm in Madrid. Heeft de moderne communicatietechnologie het gehaald op corona, of heeft corona het gehaald door de gerichte inzet van die communicatietechnologie ook in de kerk te stimuleren?

Omdat alle vormselvieringen door het bisdom naar enkele weekends in september en begin oktober verdaagd werden, hadden Ronald Sledsens en zijn collegae-vormheren het zeer druk. Op zaterdag 26 september ging Ronald Sledsens in wel vier vormselvieringen in het Antwerpse voor. De homilie, de gebeden en de persoonlijke tekstjes van de vormheer waren kort, maar zeer zinvol zowel voor ouders, grootouders, peter en meter als voor de vormelingen zelf. De vormheer had voor elke vormeling ook een korte persoonlijke boodschap. In vergelijking met andere jaren was de kerk uiteraard veel minder gevuld, het was veel rustiger en meer ingetogen. De leerkrachten van het zesde leerjaar van de Pulhofschool woonden beide vieringen bij en boden (coronaproof) na de viering hun oud-leerlingen met hun gelukwensen ook een bloem aan. In tegenstelling tot andere jaren zaten de vormelingen niet meer in de lagere school, maar waren ze begin september allemaal reeds in de humaniora van start gegaan.

De verantwoordelijken waren het erover eens dat de catechisten zich dit jaar extra hadden ingespannen om er een geslaagd voorbereidingsjaar van te maken, inclusief een mooie afsluitende viering rond het vormselkruisje op woensdag 23 september. En dat alles ondanks de moeilijke omstandigheden. Zowel de groepsactiviteiten als de bijeenkomsten van de catechesegroepjes bij de catechisten thuis werden immers door corona onderbroken van maart tot september. Een oprecht woord van dank is dan ook gepast. Een welgemeende dank aan alle catechisten: een zeer gemotiveerde ploeg die op gepaste tijden zelf het heft in handen nam, zoals de zorg voor de bloemen in de kerk, het opstellen van het misboekje en het contacteren van de fotografen. De vormelingen Léon De Zitter, Marie-Line De Vel en Antoine Le Clef brachten erg gesmaakte muzikale intermezzo’s, mee ondersteund door de muzikale omlijsting van Annemie Bonne en Dani Haverals. Ook Jan Corens en het echtpaar Yves en An Pirenne-De Wachter verdienen een bijzonder woord van dank. Zij hebben ons het hele werkjaar lang ondersteund met de digitale administratie en met twee hoogtepunten naar het einde van het werkjaar toe, namelijk de powerpointpresentatie die Jan in elkaar stak en de livestreaming van de viering waar Yves voor zorgde. Last, but not least: al meerdere decennia lang zet Marie Christine Dierickx-De Ferm zich onverdroten in voor de coördinatie, de voorbereiding en de organisatie van de vormselviering. Zij verdient onze grootste waardering.

Hedwig Ceulemans-De Bruyn Namens de vormselcatecheseploeg

Met dank aan Marjo Perry voor de foto’s

-------------------------------------------------------------------

De volgende jongeren van de parochie O.L.V.-Middelares en van onze parochie ontvingen op zaterdag 26 september het vormsel. Mogen zij naar ons voorbeeld als consequente christenen de kracht en de moed van Gods Geest ontvangen om op te groeien als gelukkige jonge mensen.

Catechisten Elisabeth Bril en Aurelie Van Regemortel: Estelle Breckpot, Jack Breckpot, Arthur Franckx, Marie-Line De Vel, Elise Possemiers, Cyrille Scheyvaerts, Alexia Trauwaert, Carlos Vanlinthout.

Catechiste Eliane Clement: Samuel Gravez, Charlotte Nagels, Carlos Uyttersprot, Stef Van Assche, Alixe Van De Parre, Henri Van den Eynde, Noah Caeymaex.

Catechisten Yves & An Pirenne-De Wachter: Amélie Asma, Marie Chauffour, Rosalie Knaeps, Mathijs Nagels, Mathijs Pirenne, Juliette Resta, Alexander Van Droogenbroeck, Matthias Vander Elst.

Catechist Steven Eeckhaut: Léon De Zitter, Ilena Eeckhaut, Maxime Janssens, Giulia Tritsmans, Rune Van Antwerpen, Max Vereecken.

Catechiste Katrien Goris : Orlando Fokkens, Arthur Lenders, Thibault Lievens, Wioletta Ewa Lukasiewicz, Celeste Polis, Tine Rombouts, Mathias Van den Weghe.

Catechiste Trui Hindryckx: Jerom Abbeloos, Alicia Bessi, Amber Boeken, Joachim Heiligers, Patryk Matiaszek, Adrienne Roels, Anneleen Sterken, Cedric Vandenbogaerde.

Catechisten Cathy Smet en Jan Corens: Enna Corens, Robbe Hofman, Raquel Helena Nunes Guerreiro, Jytte-Marit Pottier, Alex Stachelek, Mauro Usala, Emiel Voss.

Catechisten Christophe & Caroline Le Clef-Van Cauwelaert: Arno De Roeck, Thara Diabaté, Arthur De Ridder, Antoine Le Clef, Jack Serrien, Yorick Van der Putten, Nina Hendrickx, Laurence Vandenweghe.

 

Gebed bij de handoplegging

Als teken van Gods bescherming

en ook van de zending die Hij jullie geeft,

leggen wij jullie de handen op en vragen

dat Gods Geest in jullie mag leven.

 

Almachtige God, Vader van onze Heer Jezus Christus,

door de doop uit water en de Heilige Geest

hebt Gij deze jongens en meisjes tot nieuw leven gewekt en

bevrijd uit de macht van het kwaad.

 

Zend over hen uw heilige Geest, de trouwe helper.

Geef hen de Geest van wijsheid en inzicht,

de Geest van raad en sterkte,

de Geest van vroomheid en liefde,

en vervul hen van eerbied voor uw heilige naam,

door Christus, onze Heer.

2.	Heilige Geest kom in ons hart, maak van dit feest ook een nieuwe start. Vormselviering 2020. © Marjo Perry
1.	Tijdens twee vieringen op zaterdag 26 september werden 56 jongeren uit de parochies O.L.V.-Middelares en Pius X door vormheer Ronald Sledsens gevormd. © Marjo Perry
4.	Ook de hernieuwing van de doopbeloften en de handoplegging verliepen tijdens de vormselvieringen noodgedwongen in coronamodus. © Marjo Perry
4.	Ook de hernieuwing van de doopbeloften en de handoplegging verliepen tijdens de vormselvieringen noodgedwongen in coronamodus. © Marjo Perry
de handoplegging © Marjo Perry
de handoplegging © Marjo Perry
de zalving © Marjo Perry
Tijdens beide vieringen brachten drie vormelingen/muzikanten – onder wie Antoine Le Clef – een eigen stukje muziek. © Marjo Perry
De vormelingen op de rug gezien © Marjo Perry
Vorige Volgende

61 vormelingen gingen op weg naar het vormsel.

programma najaar 2019

  • startavond woensdagavond 25 september om 19 uur in de kerk van Pius X, Groenenborgerlaan - klik hier voor een verslag van de startavond
  • groepscatechese op woensdagavond 23 oktober van 18.30 tot 20.30 uur - klik hier voor een impressie in woord en beeld
  • engagementsmoment op zaterdag 16 november van 9 tot 12 uur en naamopgave in de zondagsviering van 17 november om 11 uur - klik hier voor een nabeschouwing in woord en beeld
  • groepscatechese in functie van de advent op woensdag 27 november na schooltijd tot 15.30 uur - klik hier voor een echo in woord en beeld
  • + nog twee of drie momenten eind september en in oktober bij de catechist thuis (gezinscatechese)

programma voorjaar 2020

  • ouderavond op 6 februari - spreker Luk Van Maercke over "Iedereen gelooft"
  • de rest van het programma werd aangepast aan de coronaregels

 Vormselvoorbereiding voltooid met vormselkruisje

Begin maart werden de voorbereidingen van het vormsel plots een halt toegeroepen door corona. Er stond toen een viering gepland waarin de vormelingen van O.L.V.-Middelares en Pius X hun vormselkruisje zouden ontvangen. In een normaal werkjaar wisselen groepsbijeenkomsten en vieringen af met bijeenkomsten van de vormelingen in kleine groepjes thuis bij de catechist(e). In dit atypische werkjaar werd het vormsel zelf – dat op 30 mei zou plaatsvinden – uitgesteld tot zaterdag 26 september. Enkele dagen voor het vormsel – namelijk op 23 september – kwamen de vormelingen en de catechisten voor het eerst weer samen in de kerk en in zaal Keizershoeve. Op die woensdagnamiddag werden de vormelingen in twee groepen opgedeeld. Een eerste groep kon in de kerk oefenen voor de vormselviering: de lezers oefenden hun tekst voor de lezenaar, de zalving werd geoefend en er werden samen teksten gelezen. In zaal Keizershoeve kreeg een tweede groep – aan de hand van een powerpointpresentatie – een visueel overzicht van de inhoudelijke aspecten van het voorbije catechesejaar die zowel tijdens de groeps- als tijdens de gezinscatechese aan bod kwamen. De opfrissing van het catechesejaar werd afgesloten met een quiz. Na drie kwartier wisselden de groepen van locatie.

Met alle vormelingen samen werd de namiddag in de kerk besloten met een gebedsdienst en een bezinning rond het vormselkruisje. Daarin zaten een vergevingsmoment, een eerste lezing over ‘het kruisbeeld zonder armen’ en een evangelietekst die door Rik Corens in de homilie werd geduid. Tijdens de dienst brachten drie vormelingen-muzikanten hun muzikale intermezzo’s. Het hoogtepunt van de gebedsdienst was de zegening van de kruisjes en de overhandiging ervan door de catechisten aan de vormelingen van hun groepje. Er werd afgesloten met een bezinningstekst. Alle vormelingen waren rustig, geïnteresseerd en goed bij de les.

Tijdens de voorbije maanden hebben drie van de oorspronkelijk 61 vormelingen uit beide parochies – om uiteenlopende redenen – beslist om dit jaar hun vormsel niet te doen. Omdat het aantal aanwezigen in elke viering door de coronamaatregelen tot maximum 200 beperkt is, vond de vormselviering van zaterdag 26 september in twee groepen plaats. Een eerste viering vond plaats om 9.30 uur, een tweede groep jongeren werd gevormd om 13 uur. Deken Ronald Sledsens was de vormheer in beide vieringen. In het volgende nummer van het parochieblad brengen we u een beknopt verslag van de vormselviering samen met enkele sfeerbeelden.

TERUGBLIK OP HET VORMSEL VAN 8 JUNI 2019

De viering

Op zaterdag 8 juni had in de kerk van Pius X het vormsel plaats. Van Rik Corens mochten we het volgende verslag ontvangen:

“De bekroning van het catechesejaar beleefden we met vormheer Bart Paepen, vicaris van Antwerpen, die de lang aangekondigde deken Ronald Sledsens verving.  

In september waren 35 meisjes en jongens uit de parochies van O.-L.-V. Middelares en Pius X hun naam komen opschrijven op de grote lijst in de kerk onder de hoofding: WIJ KIEZEN VOOR JEZUS (een gepast thema in dit verkiezingsjaar!).

Dan volgden de aan-huis-bijeenkomsten en de groepsvieringen onder de leiding van de catechisten waarbij de naamopgave en de kruisjesoplegging ook met de parochianen gevierd werden. Welzijnszorg en Broederlijk Delen brachten hen in contact met de daadwerkelijke naastenliefde die ze in de Bergrede van Jezus leerde kennen.

De gesprekken rond de hernieuwing van de doopgeloften en het vormsel waren de laatste stap naar hun grote dag.

Goed voorbereid met de aangepaste liederen en de afspraken voor de viering, betraden onze vormelingen de volle kerk, waar de vele familieleden al een beeldmontage gezien hadden van heel het catechesejaar.

De vormheer mocht hen in naam van de bisschop het vormsel komen toedienen. Hij slaagde erin zijn enthousiasme over te brengen en hen na een overtuigde geloofsbelijdenis met een stralende glimlach te vormen. De eucharistieviering was een deugddoend feest voor de beide parochies.”

Het verslag van Rik Corens kan ik volmondig beamen. Na afloop van de viering hebben we getoast op de mooie samenwerking waarbij ik de mensen van Pius X van harte bedankt heb voor hun inzet: zij dragen eigenlijk de hele werking. De coördinatoren zijn van Pius X (Rik Corens, Hedwig Ceulemans-De Bruyn en Marie-Christine Dierickx-De Ferm), enkele catechisten hadden banden met Onze-Lieve-Vrouw Middelares.

’t Fotograafken, alias Peter uit Belsele, die vroeger ook nog reportages maakte voor onze parochie, bezorgde enkele foto’s die we mogen publiceren in het  parochieblad en op deze website. We zijn hem daar zeer dankbaar voor.

De infoavond voor 2020 heeft plaats op 20 juni om 20 uur in zaal Sarto aan de Groenenborgerlaan. Het volgende vormsel zal plaats hebben op zaterdag 30 mei 2020 om 14 uur, daags voor Pinsteren.

Mia Verbanck

de 35 vormelingen © ’t Fotograafken uit Belsele
een deel van de groep © 't Fotograaken, Belsele
nog een deel van de groep © 't Fotograaken, Belsele
vormheer Bart Paepen © 't Fotograaken, Belsele
vormheer Bart Paepen © 't Fotograaken, Belsele
een grote kring bij het Onze Vader © 't Fotograaken, Belsele
Vorige Volgende

Laatste bijeenkomst voor het vormsel van 8 juni 2019

Op woensdag 22 mei kwamen de vormelingen samen voor de laatste groepscatechese. 

In de kerk werd eerst piano en dwarsfluit geoefend en een zangrepetitie gehouden ter voorbereiding van de vormselviering van 8 juni. 

Daarna vertrokken we allemaal samen te voet naar het Middelheimpark om het catechesejaar af te sluiten met een bezinning. Alle vormelingen gooiden een strookje papier in het vuur waarop ze iets geschreven hadden waarover ze spijt hadden. Ze kregen ook een aantal bezinningsteksten om  samen met hun catechisten bij stil te staan. Marshmellows op de barbecue zorgden eveneens voor een feestelijke sfeer. De laatste woorden met iedereen in de kring verduidelijkten nog eens het belang van het samen zijn en de warmte, het licht en de kracht die ze allemaal, net zoals kooltjes, uitstralen. 

8 juni komt nu heel dicht bij !  Alle vormelingen kijken uit naar de vormselviering om te bevestigen dat ze “Kiezen voor Jezus”, het thema van het jaar! 

Hierbij zie je enkele foto's van mama Emmanuelle Janssens.

groepsfoto © Emmanuelle Janssens
groepsfoto 2 © Emmanuelle Janssens
het ritueel met de papiertjes in het vuur © Emmanuelle Janssens
het ritueel met de papiertjes © Emmanuelle Janssens
het ritueel met de papiertjes © Emmanuelle Janssens
elke groepje komt aan de beurt © Emmanuelle Janssens
het laatste groepje © Emmanuelle Janssens
Marshmellows op de barbecue zorgden eveneens voor een feestelijke sfeer © Emmanuelle Janssens
Vorige Volgende

Dag van het vormselkruisje, 16 maart 2019

Zaterdag 16 maart was voor onze vormelingen een tweede mijlpaal op de weg naar hun vormsel.

Om 13 uur kamen de vormelingen bijeen in de kerk waar een film over het project van Broederlijk Delen in Guatemala getoond werd. Ze konden zich inleven in een doordeweekse dag van een leeftijdgenootje in Guatemala.

Nadien gingen de verschillende workshops van start in zaal Meyer: een quiz over de film, een kruisje maken met mozaïeksteentjes, een glaasje voor theelichtjes versieren met mooie spreuken, vraagjes oplossen, een toneeltje voorbereiden rond het thema van het evangelie …

Alles verliep op een heel rustig en ingetogen manier. Tijdens de pauze was een stukje cake, gebakken door de catechisten, dan ook dubbel en dik verdiend. Ook was dat het moment om de maten te nemen voor het vormselkleed. Na de pauze werd er nog een beetje verder gewerkt. Om 16 uur trokken we dan naar de kerk om de viering in te oefenen en werd er ook nog een uurtje zangrepetitie gehouden!

Vanaf 17.15 uur liep de kerk stilaan vol met ouders en familie van onze vormelingen en enkele parochianen. Om 17.30 uur begon de viering. De vormelingen kwamen samen met de catechisten in stoet de kerk binnen. Iedere vormeling hing het kruisje dat hij/zij zelf gemaakt had, op aan de daartoe voorbestemde boom en ging daarna op zijn/haar plaats zitten. Het werd een heel mooie viering: de vormelingen zongen mooi, ondersteund door enkele voorzangers van ons PiusX koor, de lezertjes lazen klaar en duidelijk en  het toneeltje rond het evangelie werd goed gebracht. Rik Corens lichtte de betekenis van het evangelie nog wat meer toe. Nadien volgde het hoogtepunt van de viering: de zegening en de overhandiging van het vormselkruisje! Met het enthousiaste Petruslied werd de viering afgesloten!

We mogen van een erg geslaagde dag spreken, dankzij de grote inzet en het enthousiasme van de catechisten, onze voorganger Cyriel De Handschutter, Rik Corens en de muzikale begeleiding van Danny Haverals en Annemie Bonné en natuurlijk niet te vergeten de fantastische medewerking van onze 35 vormelingen!!!

de campagnefilm van Broederlijk Delen
tekenen, schrijven, knutselen
in groepjes werken
de workshops
de workshops
de kruisjes
de theelichtjes
de boom met kruisjes
Rik Corens en Cyriel Dehandschutter
Vorige Volgende

Adventsactie van de vormelingen

Op woensdag 28 november kwamen de vormelingen naar jaarlijkse gewoonte samen om even stil te staan bij de start van de advent.
We aten eerst allemaal samen (meegebrachte boterhammen) in zaal Keizershoeve.
Daarna werd er in de kerk een uurtje zang voorzien om de liederen voor het vormsel in te oefenen.
Aansluitend volgde een uiteenzetting over de betekenis van de advent en het onderwerp van Welzijnszorg.
De gevolgen van armoede werd door de vormelingen duidelijk naar voor gebracht i.v.m. gezondheid, werk, huisvesting, onderwijs.
Terug in zaal Keizershoeve gingen allen creatief aan de slag om kerstkaarten te maken die in het woon- en zorgcentrum Sint-Anna zullen uitgedeeld worden.
Kerstmuziek op de achtergrond bracht de jongeren in de juiste stemming.
Een jarige vormeling trakteerde allen met een snoepje en zorgde voor de nodige afwisseling.
Het eerste semester van de catechese zit er nu op. In januari starten we weer met frisse moed.

Marie-Christine Deferm

adventsactie vormelingen op 28/11/2018
enkele kaartjes
een tweede reeks kaartjes
alle kaartjes
Vorige Volgende

Verder op weg naar het vormsel 2019

Ook in de kerk van Onze-Lieve-Vrouw Middelares hangt nu het bord op met de naamopgave van de vormelingen die kozen voor het vormsel. Zopas hebben ze een nieuwe, belangrijke stap gezet.

Zaterdag 17 november 2018

Na een uurtje zingen in de kerk onder de deskundige begeleiding van Dany Haverals en Annemie Bonné aan de piano, was de tijd aangebroken om een bezoekje te brengen aan enkele vrijwilligers. Je naam opgeven betekent namelijk je engageren. Daarom is het voor de vormelingen wel erg interessant om eens uit de mond van vrijwilligers te horen wat engagement voor hen betekent. De verschillende vrijwilligers zetten zich als vrijwillig(st) in bij Moeders voor Moeders, bij de voedselbank, bij zorg op de palliatieve eenheid in het St.-Augustinusziekenhuis.  Daarnaast bezochten onze vormelingen ook een oudere dame die hulp biedt aan mensen in de buurt. Tenslotte bezocht een groepje een jong gepensioneerd koppel dat zich op allerlei manieren engageert, o.a. in de parochie: klusjes opknappen bij mensen inde buurt en inspringen in het onderwijs bij een te kort aan leerkrachten. Na het bezoek aan de vrijwilliger schreven de vormelingen per groepje hun indrukken neer en deze verslagjes werden daarna even toegelicht in de grote groep o.l.v. Rik Corens.

Zondag 18 november 2018

Het eerste hoogtepunt in dit catechesejaar was de naamopgave: 35 vormelingen (van onze parochie en van de parochie Onze-Lieve-Vrouw Middelares) gaven hun naam op tijdens de feestelijke zondagsviering. Samen met vele catechisten zijn de vormelingen al een poosje op weg naar hun vormsel en hebben ze telkens weer een stukje Jezus ontdekt. Omdat ze graag bij de groep willen horen van alle mensen die echt in Jezus geloven en Hem willen volgen, vonden ze het dan ook belangrijk om hun engagement uit te spreken in de aanwezigheid van hun ouders, grootouders, broertjes en zusjes en de hele geloofsgemeenschap van onze parochie Pius X.  Na de homilie van Rik Corens, op maat van onze vormelingen was het belangrijkste moment van de viering aan gebroken: de vormelingen gaven een voor een hun naam op, hun naam die ze ongeveer 11 jaar geleden gekregen hadden. Zo weten de mensen wie ze zijn, dat ze erbij willen horen en dat ze zich met die naam willen inzetten om mee te werken aan een mooie wereld en een mooie toekomst, net als alle vrijwilligers die ze de dag voorheen bezocht hadden. Onze vormelingen deden erg hun best om mooi te zingen zodat deze viering een diepe indruk maakte op alle aanwezigen.

Hierbij enkele foto’s van Thomas en Emmanuelle Vermeire-Janssens.

Hedwig De Bruyn

Het groepje van catechist Thomas © Emmanuelle Janssens
Samen bidden en zingen © Emmanuelle Janssens
samen bidden en zingen © Emmanuelle Janssens
Om beurten geeft elk zijn naam op © Emmanuelle Janssens
Je naam opgeven is een bewuste keuze. © Emmanuelle Janssens
een groepsfoto © Emmanuelle Janssens
De viering van de naamopgave is een sterk moment. © Emmanuelle Janssens
Vorige Volgende

Kiezen voor Jezus en het vormsel van 2019

Op woensdag 26/9 kwamen vormelingen, ouders en catechisten voor het eerst samen in de kerk van Pius X. Ze lanceerden die dag het jaarthema: “Wij kiezen voor Jezus”.

Het thema sluit nauw aan bij de actualiteit en het doet de vormelingen goed nadenken over hun keuze om deel te nemen aan de vormselcatechese.

Ze konden die keuze ook bevestigen door hun naam te schrijven op de grote kiesbrief die voor de gelegenheid gemaakt was.

De vormelingen hebben die dag ook kennis gemaakt met hun catechisten en hun groepje voor de thuiscatechese. Ze kregen de opdracht mee naar huis om een pamflet te maken van zichzelf. Ondertussen hebben ook alle groepjes hun eerste thuiscatechese achter de rug.

Er zijn 34 vormelingen; op achternaam alfabetisch gerangschikt, ziet de lijst er als volgt uit: Lauren Baert, Mathis Bussels, Amélie Cardyn, Thomas Castelein, Audrey Claessens, Jolien Cools, Andreas De Witte, Lynn de Zeeuw, Victor Delbeke, Marijn Deneve, Amélie Dochez, Elise Fonteyn, Margot Geeroms, Jaron Herremans, Nina Holsbeek, Eli Janssens, Zita Kunstek, Eveline Moens, Elly Op de Beeck, Zoë Pauwels, Charlotte Pinter, Dries Pirenne, Helena Pringle, Matthias Pringle, Laura Rombouts, Lucas Stofbergen, Elisa Teughels, Marie Van de moortel, Alexis Van Doormaal, Pieter-Jan Van Riel, Laurence Verleyen, Nathan Vermeire en Roos Zwysen.

Er zijn zes groepjes en 11 catechisten die de groepjes vaak in duo begeleiden: An de Wachter en Yves Pirenne voor groep 1, Ann de Decker en Katie Verbeeck voor groep 2, Ann Geysemans en Liesbet Meuleman voor groep 3, Evan Dillen en Valerie Olieux voor groep 4, Femke van Hove voor groep 5, Emmanuelle Janssens en Thomas Vermeire voor groep 6.

De catechisten kunnen rekenen op de begeleiding van Rik Corens, Hedwig Ceulemans-De Bruyn en Marie-Christine Dierickx-de Ferm die de algemene coördinatie op zich nemen.

kalender van het traject, te downloaden als handzame pdf

de kieslijst
afspraken
een voorbeeld van een pamflet
Vorige Volgende

TERUGBLIK OP HET VORMSEL VAN 19 MEI 2018

Het vormsel had plaats daags voor Pinksteren, op zaterdag 19 mei 2018 om 14 uur in de kerk van Pius X aan de Groenenborgerlaan 214 in Wilrijk.

De volgende 47 jongeren werden gevormd:

Groepje catechisten Femke Van Hove en Annik Bongaerts
Emmelien Adam, Moira Buve, Delia Eeckhout, Marie Lenders, Liam Smet, Fien Zwysen

Groepje catechist Elisabeth Roels
Colette Buys, Zoë De Muelenaere, Joanna De Smedt, Henri Leenders, Isabelle Noye, Eloïse Thieren, Louis Verkinderen

Groepje catechist:Elisabeth Bril
William Breckpot,  Charlotte Cunningham,  Julien Cunningham, Casper Deckx,  Bartosz Hadula,  Baptiste Scheyvaerts,Cloé Voorschuur, Alixe Verhaegen

Groepje catechist Zofia Oyen
Margot Clarys,  Clarisse de Hemptine,  Amelie Gyselen, Gilles Le Clef,  Hanna Oyen,  Noah Verspreeuwen

Groepje catechisten Ferdi de Gheest en Maurice Demblon
Finn Adams,  Anouche de Gheest,  Yovana Demblon, Laure-Anne Hagenaers,  Anthony Jackson,  Oscar Loos, Elena Trauwaert,  Fiona Koelman

Groepje catechist Isabelle Boone
Sarah Cox,  Julien De Meur, Léon Lenssens, Lucas Nagels, Jill Mennes, Quentin Roels

Groepje catechist Herman Kervel
Rhianna Boets,  Diogo Gestosa Laureiro,  Laurencja Kubiak-Smulka, Lander Remaut,  Milan van den Brande,  Leon Usala

Vormheer was vicaris-generaal Bruno Aerts. Hij werd geassisteerd door Rik Corens.

Vele mensen waren in de weer om er een prachtige viering van te maken.

De kerk was beneden helemaal gevuld (600 plaatsen); enkele mensen klommen zelfs naar boven (de kerk van Pius X heeft een 'balkon').

In de kerk zijn geen pilaren en dus kon iedereen goed zien!

Hieronder zie je enkele sfeerbeelden van Peter, ’t Fotograafken uit Belsele.

de groep vormelingen en de vormheer © ’t Fotograafken
de geloofsbelijdenis © ’t Fotograafken
Onze Vader ... © ’t Fotograafken
Gaudeamus hodie ... © ’t Fotograafken
Gaudeamus hodie © ’t Fotograafken
Vorige Volgende

24 februari: verslag van de namiddag in Pius X en opleggen vormselkruisje in de kerk 

24 februari 2018 © Marie-Christine Deferm
24/02/2018 © Marie-Christine Deferm
24/02 © Marie-Christine Deferm
24/02 © Marie-Christine Deferm
24/02 © Marie-Christine Deferm
24/02 © Marie-Christine Deferm
24/02 © Marie-Christine Deferm
24/02 © Marie-Christine Deferm
24/02 © Marie-Christine Deferm
24/02 © Marie-Christine Deferm
Vorige Volgende

TERUGBLIK OP HET VORMSEL VAN 2017

Op 29 april heeft vicaris Bart Paepen 14 jongeren gevormd. Bovenaan aan de pagina zie je een uitsnede van een groepsfoto gemaakt door fotografe Sandra Jansen en in de carroussel hieronder zie je de foto helemaal.
We zien van links naar rechts:
op rij 1: Ruben Vlaminckx, Carolien Pinter, Charlotte Van Raemdonck, Laura Hofman, Eliott Vermeire, Alec Coppens
op rij 2: Victor Adriaensens, Casper Somers, Roos Campaert, Vic Bruynseels, Elise Vervloet, Sam Holsbeek, Filip Krawczuk en Maxime Pollaris

Traject 2016-2017

Op zaterdag 24 september brachten onze vijftien vormelingen een bezoek aan onze kerk. Het werd de start van een traject naar het vormsel toe. Dat had plaats op 29 april 2017.
Bij de gelegenheid van het kerkbezoek maakte Thomas Vermeire een groepsfoto. We zien van links naar rechts:
rij 1: Charles-Victor Bruynseels, Ruben Vlaminckx, Laura Hofman, Eliott Vermeire
rij 2: Filip Krawczuk, Maxime Pollaris
rij 3: Alec Coppens, Casper Somers, Carolien Pinter, Sam Holsbeek
rij 4: Victor Adriaensens, Roos Campaert, Elise Vervloet, Josephine Kowalczyk
Charlotte Van Raemdonck kon er niet bij zijn en staat dus niet op de foto.
Op de tweede foto zien we, op het bord van de vormelingen in de kerk, kleurige papieren handen afgebeeld: ze symboliseren de jongeren die elkaar een hand geven op de weg naar hun vormsel. Zo zijn ze gedurende hun traject ‘aanwezig’ in onze kerk.
De volgende catechisten begeleiden hen dit jaar: Miriam Vandendriessche, Halina Plowas en Thomas Vermeire.
Ze worden geruggensteund door Tatjana Palikuca, Veronique Marinus en Johan Dierckx.

14 van de 15 vormelingen © Thomas Vermeire
de jongeren geven elkaar een hand op de weg naar hun vormsel © Thomas Vermeire
Groepfoto vormsel 29/04/2017 © Sandra Jansen
Vorige Volgende

Een gekleurde en inspirerende bijeenkomst rond het gebed op 22 november bij Thomas Vermeire.

gekleurde en inspirerende bijeenkomst rond het gebed © Thomas Vermeire
gekleurde en inspirerende bijeenkomst rond het gebed © Thomas Vermeire
gekleurde en inspirerende bijeenkomst rond het gebed © Thomas Vermeire
gekleurde en inspirerende bijeenkomst rond het gebed © Thomas Vermeire
Vorige Volgende

Bergheemdag en naamopgave

Op zaterdag 18 maart gingen onze vormelingen onder leiding van hun catechisten Thomas, Miriam en Halina een dag in afzondering in zaal Bergheem. Voor tijdens de middagpauze hadden enkele kookouders voor heerlijke spaghetti gezorgd.
Het was een dag van nadenken over de stap die zij willen zetten naar het vormsel. Als afsluiting maakten zij allemaal een mooi kruisje met mozaïek. Op een witte plaat hadden de catechisten een boom getekend, niet zo maar een boom, maar een ‘kruisjesboom’.

De volgende dag – zondag 19 maart – kwamen zij allemaal met hun ouders, broers en zusjes naar de eucharistieviering. Als naamopgave kwamen zij bij het begin van de viering met hun zelf gemaakt kruisje naar voor om het op te hangen in de boom. Daar zal het blijven tot aan hun vormsel als teken voor de ganse parochie dat hun besluit vast staat en dat ze gevormd willen worden. Op het einde van de viering kregen zij allemaal een individuele zegen van pater Louis Damen en werd hun vormselkruisje opgelegd door hun catechist(e).

Tot slot hadden enkele ouders nog voor een heerlijk gebak gezorgd.

-------------------

Het bekijken waard: het filmpje "de mis voor vormelingen"

de vormelingen bij hun kruisjesbord © Vormselcatechese Middelares

woensdagnamiddag 23 november: bezoek aan De Loodsen

We gingen als voorbereiding op ons vormsel naar de Loodsen. De Loodsen is een plaats in Antwerpen waar vrijwilligers zich inzetten voor arme mensen.

De vrijwilligers werken vooral rond drie thema's.

Eerst en vooral helpen ze met de bedeling van voedselpakketten.  Die worden uitgedeeld aan de armsten, via de parochies.  We kregen de voedselpakketten te zien met de stempels van de Europese Unie. De mensen die aankloppen bij de Loodsen, kunnen ook advies vragen over heel wat onderwerpen aan de vrijwilligers. Een aantal maal per jaar worden ook kleren verkocht aan een zeer voordelig tarief. 
Vervolgens worden in De Loodsen ook lessen Nederlands gegeven aan mensen zonder papieren. Eén van de lesgevers gaf ons een aantal voorbeelden en tips hoe men het best een taal aanleert aan vreemdelingen. Men gebruikt bijvoorbeeld korte en duidelijke zinnen.  Spreekwoorden worden ook best vermeden. 
Tenslotte werd ons nog kort wat uitleg gegeven over een tehuis waar zes vrouwen en vier kinderen opgevangen worden.  In dit tehuis kunnen de inwoners een aantal maanden tot rust komen alvorens op eigen benen te staan in Antwerpen.

De Loodsen, een loods in de doolhof van noden © Emanuelle Janssens
Annemie Luyten licht toe © Emmanuelle Janssens
Annemie Luyten licht de werking toe © Emmanuelle Janssens
Monda Mariën aan het woord © Emmanuelle Janssens
Twee groepsfoto's © Emmanuelle Janssens
Groepsfoto © Emmanuelle Janssens
Een verslagje van Carolien Pinter © Carolien Pinter
Vorige Volgende

Lees meer

Frisse start van het catechesejaar © Canva
readmore

Ideale startactiviteit voor eerstecommunie- en vormselcatechese

icon-icon-artikel
Op weg naar het vormsel
readmore

Digitaal aanbod - Op weg naar het vormsel

icon-icon-artikel
Kijktafel vormsel © Sylvie De Ruyck
readmore

Vormsel: ontdek onze suggesties voor een feestelijk samenzijn

icon-icon-artikel

Reacties

Om reacties te zien en te reageren op dit artikel moet je je eerst even aanmelden via het menu bovenaan. Tot gauw. 

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2025 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook