Onze Paaskaars | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken
Parochiefederatie Tervuren

Parochiefederatie Tervuren

  • Startpagina
  • Contacten
  • Zoeken
  • Meer
    • Zoeken
    • Nieuw op onze website Kalender Organisatie Onze Parochies Kerkfabriek, Kerkraad, Centraal Kerkbestuur, Stichting Vicariaat Adressen en openingsuren Liturgie Eucharistievieringen en misintenties Misdienaren Onze kerkkoren Eucharistievieringen op uw scherm Catechese Dopen Eerste Communie Plechtige Geloofsbelijdenis en Vormsel Huwen Dankvieringen Uitvaarten Kerk en Leven Je kent hen wel, maar kén je hen wel? Parochiezalen Onze verenigingen Van (veel) vroeger en nu Sint-Jan Evangelist Tervuren De Gedichtenlaan in Sint-Jan Evangelist Sint-Jozef Moorsel Sint-Katharina Duisburg Sint-Paulus Vossem Uw vragen en suggesties
Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail
Nieuw op onze website Kalender Organisatie Onze Parochies Kerkfabriek, Kerkraad, Centraal Kerkbestuur, Stichting Vicariaat Adressen en openingsuren Liturgie Eucharistievieringen en misintenties Misdienaren Onze kerkkoren Eucharistievieringen op uw scherm Catechese Dopen Eerste Communie Plechtige Geloofsbelijdenis en Vormsel Huwen Dankvieringen Uitvaarten Kerk en Leven Je kent hen wel, maar kén je hen wel? Parochiezalen Onze verenigingen Van (veel) vroeger en nu Sint-Jan Evangelist Tervuren De Gedichtenlaan in Sint-Jan Evangelist Sint-Jozef Moorsel Sint-Katharina Duisburg Sint-Paulus Vossem Uw vragen en suggesties

Onze Paaskaars

Laatste aanpassing op dinsdag 22 april 2025 - 11:14
De paaskaars – symbool van de éne verrezen Heer

In de Paaswake van zaterdag, 19 april (19 h, Sint-Jozefkerk, Moorsel) wordt de Paaskaars voor het eerst aangestoken en symboliseert daarmee het licht van de verrezen Christus die de duisternis en het kwaad heeft overwonnen.
Op Paaszondag, 20 april (11 h) wordt onze nieuwe Paaskaars plechtig in de Sint-Janskerk binnengedragen, bewierookt en op de statige kandelaar gezet.
De Paaskaars is versierd met het kruis, de Griekse letters alfa (het begin) en omega (het einde) en het jaartal. Vaak wordt de kaars nog verder versierd met een beeltenis met een bijzondere betekenis.

 

                         Zalig Pasen, Hij leeft!

 

 

In 2025 kozen we voor deze Paaskaars: 

Sint-Jan Evangelist, Tervuren     en     Sint-Paulus, Vossem

Sint-Jan - Paaskaars 2025.jpg

Paaskaars

JUBELJAAR - PELGRIMS VANHOOP

Deze Paaskaars draagt het logo van het jubeljaar "Pelgrims van Hoop".
Pasen, het feest van de opstanding, staat symbool voor de overwinning van licht op duisternis en van leven op de dood, een bron van hoop voor ieder die op weg is. 

Sint-Jan - Paaskaars-2 2025.jpg

Paaskaars


De Paaskaars begeleidt de pelgrims op hun levensweg, net zoals het Paaslicht ons elk jaar opnieuw bemoedigt en inspireert.

Zo herinnert deze kaars ons eraan dat we als gemeenschap samen onderweg zijn, gedragen door het licht en de hoop die Pasen ons geeft.

 

 

Sint-Jozef, Moorsel

INFINITUM AMOREM

Sint-Jozef - Paaskaars 2025.jpg

Paaskaars

Infinitum Amorem, Oneindige Liefde.
Is Pasen niet het mooiste gebaar van God aan de mens?

Sint-Jozef - Paaskaars-2 2025.jpg

Paaskaars

Het hoopvolle gebaar van zijn oneindige liefde voor zijn Zoon, voor de mens Het infinitas, het oneindigheidsteken, siert deze Paaskaars en omarmt als het ware het kruishout zodat het niet langer een schandteken is, maar een heilsteken van Gods oneindige liefde.
Door op de kruising een vredesduif te plaatsen, wil deze kaars meer zijn dan een Paaskaars. Ze wil ook Vredeskaars zijn in een wereld die zo naar deze vrede zoekt en verlangt.
'Geef vrede,  Heer, geef vrede, de aarde wacht al zolang.'

 

Sint-Katharina, Duisburg

Sint-Katharina - Paaskaars 2025.jpg

Paaskaars

PELGRIMS VAN HOOP

Paus Franciscus heeft voor 2025 een Heilig Jaar afgekondigd met als thema: Pelgrim van hoop!
Het logo op de kaars toont vier gestileerde figuren die de mensheid verbeelden vanuit de hoeken van de aarde. Ze omhelzen mekaar, wat wijst op solidariteit en de broederschap die de volkeren moeten verenigen! De eerste figuur houdt zich vast aan het kruis. De onderliggende golven geven weer dat de pelgrimstocht van het leven niet altijd over rustige wateren gaat. De hoop is verbeeld door het anker waar het kruis aan de onderkant in overgaat.

 

 

 

 

In 2024 kozen we voor deze Paaskaars: 

Sint-Jan Evangelist, Tervuren en Sint-Paulus, Vossem

Sint-Jan - Paaskaars 2024.jpg

Paaskaars

VREDE

De vredesduif is een krachtig symbool van hoop en harmonie in de wereld. Het staat voor de verlangde wereldvrede waarin alle mensen in vrede en eenheid samenleven.
De wereldbol, die vaak samen met de vredesduif wordt afgebeeld, symboliseert de universele verbondenheid van alle mensen en de wens voor vrede over de hele wereld.
Samen herinneren deze symbolen ons eraan dat vrede een kostbaar goed is dat we moeten koesteren en nastreven.
Laten we samenwerken om vrede te bevorderen en een wereld te creëren waarin iedereen in harmonie kan leven.
Want vrede is nodig, nu meer dan ooit!

 

 

Sint-Jozef - Paaskaars 2024.jpg

Paaskaars

Sint-Jozef, Moorsel

SIMPLICITAS AUREAU

Simplicitas Aureau, gouden eenvoud is exact wat het is.
Een eenvoudige rode kruisvorm waarin op de bast, met grafische speelsheid,
gouden stralen zijn gekerfd.

Zo eenvoudig, maar zo mooi om op een drager van het nieuwe licht,
de paaskaars, te mogen verschijnen.

 

 

 

Sint-Katharina, Duisburg

Sint-Katharina - Paaskaars 2024.jpg

Paaskaars

ORTUS SOLIS

Het is een sobere maar mooi vormgegeven Paasversiering met een traditioneel iconografisch beeld van het Paasfeest.
De verrezen Heer wordt hier symbolisch voorgesteld als het zegevierend offerschaap, met het verrijzenisvaandel fier hooggeheven.
Dit voor de goudgele stralenkrans van de zonsopkomst (ortus solo) die met zijn gloed alles verlicht en de nieuwste morgen zijn goddelijke glans geeft.

 

 

Wij wensen u 
 een gezegend en vredevol PASEN!

 

In 2023 kozen we voor deze Paaskaars:

Sint-Jan Evangelist, Tervuren en Sint-Paulus, Vossem

Sint-Jan - Paaskaars 2023.JPG

P

BRAAMBOS

Toen Mozes het visioen van de brandende braamstruik kreeg en God zich openbaarde, was dit een teken van hoop, een teken van Gods steun in moeilijke tijden. Terwijl de nietige braamstruik in brand staat wordt hij niet door de vlammen verteerd. Hoe moeilijk een situatie ook kan lijken, als God bij jou is, komt alles goed.

Zo is Pasen ook een feest van hoop en vertrouwen in God. Toen Jezus de Geest gaf aan het kruis met de woorden “ het is volbracht” , leek de situatie hopeloos.
Maar kijk: Wij gedenken zovele honderden jaren later nog steeds Zijn verrijzenis. Met God aan onze zijde zorgen we er als goede Christenen voor dat de liefde, de dood steeds zal blijven overwinnen.

 

 

Sint-Jozef, Moorsel

CHI-RHO

Sint-Jozef - Paaskaars 2023.JPG

Paaskaars


Het Christusmonogram behoort, naast het kruis en het Ichtus symbool (de vis), tot de belangrijkste symbolen om Jezus aan te duiden.
Het alom bekende monogram is een afkorting van de beginletters van het Latijnse Christus Rex en wordt vaak begeleid door de letters alfa en omega, ontleend aan Openbaring 22:13:
‘Ik ben de Alfa en de Omega, het Begin en het Einde, de Eerste en de Laatste.’
Hier krijgt het monogram nog een extra laagje door de duif met een olijftak die erop geplaatst is.
Vandaag kunnen we dit laatste symbool op twee manieren lezen: als verwijzing naar het verhaal van Noah, maar ook als beeld van ons verlangen naar vrede.
Vrede waar deze aarde zo naar uitkijkt en door de verrezen Heer ons is toegezegd.

 

Sint-Katharina, Duisburg

Sint-Katharina - Paaskaars 2023.jpg

Paaskaars

ARCA NOE

Noach en de zijnen kijken hoopvol uit naar de terugkeer van de duif, die ze uitgestuurd hebben om te zien of ze eindelijk, na de zondvloed, de nieuwe aarde mogen betreden. En zie de tortel keert weer met een vreugdevolle boodschap : “ Kom, alles is nieuw en betreedt een nieuwe wereld. Daarom past deze beeltenis zo mooi op een passkaars. Zoals God met Noach een nieuw verbond aangaat, zo verbreekt God, door de verrijzenis van Christus de banden met de dood en geeft ons een nieuwe toekomst over de dood heen.

 

 

In 2022 kozen we voor deze Paaskaars:

Sint-Jan Evangelist,

BROEDERSCHAP

Sint-Jan - Paaskaars 2022.JPG

Paaskaars


Geïnspireerd door de pauselijke encycliek “Fratelli tutti” hebben we voor dit ontwerp gekozen.
We zijn allen broeders, hoe verschillend we ook zijn.
Waar we geboren zijn, arm of rijk, we dragen allen verantwoordelijkheid voor dezelfde wereld en voor elkaar.
In deze versiering zien we dan ook 4 gestileerde figuren, elk in een andere kleur, die de wereld als het ware gezamenlijk dragen en daarbij broederlijk naast elkaar staan.

 

 

Sint-Paulus, Vossem,

Sint-Paulus - Paaskaars 2022.JPG

Paaskaars

VISSER VAN MENSEN

“Volg mij en ik maak u tot visser van mensen” (Mat. 4,19) Petrus ziet in de wonderbaarlijke visvangst het bewijs dat Jezus de Messias is en knielt, genade vragend, neer. (Luc. 5, 1-11) waarop Christus hem en zijn collega’s geruststellend aanspreekt met de profetische woorden: “volg mij en ik maak u tot visser van mensen” (Mat. 4,19). Jezus weet namelijk dat zijn discipelen, door hem te volgen, vissers van mensen zullen worden. Zij zullen ook getuigen zijn van Zijn wederopstanding uit de dood. Door te leven naar het voorbeeld van Jezus en de blijde boodschap te blijven verkondigen, kunnen wij als goede Christenen, anderen inspireren en zo zelf ook visser van mensen worden.
 

Sint-Jozef, Moorsel, Sint-Katharina, Duisburg

Sint-Katharina - Paaskaars 2022.jpg

Paaskaars

RESURREXIT, SICUT DIXIT

Resurrexit, sicut dixit’ in het Nederlands, ‘Verrezen is Hij, zoals Hij gezegd heeft’ komt uit het overbekende Regina Coeli, één van de vijf Maria-antifonen.
Dit gezongen poëtisch gebed wordt aangeheven van de Paaswake tot Pinksteren.
Aan deze Paaskaars kan geen betere naam gegeven worden dan deze. Het is een geschilderde achtergrond met daar op een monumentaal gouden kruis in onregelmatige vorm.
Boven het kruis met de doeken van de kruisafneming, de duif, symbool van de verrezen Heer en van het komende Pinksterfeest.
“Ik ben verrezen zoals ik gezegd heb en ik schenk u mijn Geest als eeuwig teken van mijn liefde voor u, over de dood heen.”

 

 

 

Lees meer

Hoe ondersteun je dementerenden? © Freepik
Lees meer

Ethiek van euthanasie bij vergevorderde dementie

icon-icon-evenement
Belgische jongeren - WJD Portugal 2023 © Don Bosco
readmore

Jaarrapport van de katholieke Kerk in België 2024

icon-icon-persbericht
Een gedeelde missie voor alle gedoopten
readmore

Gebedsintentie paus oktober 2024: voor een gedeelde missie

icon-icon-inspiratie

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2025 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook