Verrassende ontdekking in de Sint-Katharinakerk van Duisburg
In opdracht van gemeente Tervuren en in samenwerking met de Kerkfabriek loopt er momenteel een onderzoek om na te gaan welke beelden en schilderijen moeten en kunnen gerestaureerd worden en in welke volgorde dit best gebeurt. Hiervoor wordt bij sommige werken de bovenste verflaag verwijderd.
Dit onderzoek brengt met zich mee dat een aantal beelden tijdelijk weggenomen moesten worden. We verwachten dat tegen eind juni 2023 alles opnieuw op zijn plaats staat.
Gelukkig kunnen er opnieuw kaarsjes gebrand worden zoals voorheen. Op vraag van bezoekers aan onze kerk werd er -voorlopig- een ander Mariabeeld geplaatst.
Bij het onderzoek of sommige (top)stukken in de Sint-Katharinakerk al dan niet dringend aan restauratie toe waren, hebben we de 2 panelen kunnen bekijken van het vorige hoogaltaar.
Begin 1980 werd beschreven dat de achterzijde van deze overgebleven panelen beschilderd waren, maar sinds ze aan de muur zijn bevestigd, kon niet meer worden vastgesteld wat dat precies inhield.
En wat bleek: het gaat hier over de verering van twee heiligen, namelijk Sint-Amandus en Sint-Cornelius. Het is duidelijk dat beide taferelen door dezelfde hand zijn gemaakt. Ze dateren van rond 1900.
Mochten deze schilderijen kunnen spreken, dan zouden ze ons ongetwijfeld veel te vertellen hebben.
Leuk weetje: wanneer het hoogaltaar dicht geklapt was (en dit gebeurde maar een paar dagen per jaar), dan zag je deze 2 vrome heiligen. Onderzoek wees uit dat er zich onder de heiligen geen ander schilderij bevond.
Wat de band van deze heiligen is met onze Sint-Katharinakerk, blijft voorlopig nog een raadsel.
Zo worden er nog zaken blootgelegd die geen levende ziel wist…
Tijdens deze recente vooronderzoeken naar de staat van de schilderijen in de Sint-Katharinakerk, werd het houten paneel van 1,45 m breedte van de muur gehaald.
Het schilderij beeldt onze Onze-Lieve-Vrouw met Kind
uit die een rozenkrans schenkt aan de Heilige Dominicus.
Een team van experts onderzoekt het paneel minutieus.