Vrijdag 24 januari2020- GROOT FEEST BIJ DE TERUGKEER VAN HET LAM Opening van de tentoonstelling met werk van Sofie Kuijken, Lies Caeyers en Kris Martin Bekijk hier een fotoreportage
17 december 2019:TWEEDE FASE VAN DE RESTAURATIE AFGEROND: Verbluffende resultaten Op een druk bijgewoonde persconferntie in het MSK presenteerde het restauratieteam van het KIK de gerstaureerde panelen van het onderste register van de binnenluiken, waaronder het centrale paneel. Je kan ze gaan bekijken in het MSK. Vanaf vrijdagavond 24 januari 2020 zijn ze opnieuw te bewonderen in de Villakapel in de Sint-Baafskathedraal
Veel interesse was er op het BELEG VAN GENT op woensdag 20 november 2019. Het team archeologen dat aan het werk is in de crypte en rond de kathedraal, bracht een boeiend overzicht van hun - soms spectaculaire! - bevindingen. Op regelmatige tijdstippen informeren ze via een nieuwsbrief. Vanaf nu vind je hier de nieuwsberichten terug:
Op vrijdagavond 11 oktober 2019 werden de activiteiten die Sint-Baafskathedraal en CCV in het bisdom Gent organiseren voorgesteld. Gastspreker was kardinaal Jozef De Kesel. Prof Anne Van Grevenstein-Kruse die de restauratie van het Lam Godsretabel begeleidde werd geïnterviewd en het filmproject van Kerknet ging in première. Schola Cantorum zorgde voor muziek.
De integrale tekst van de toespraak van de kardinaal verscheen in het decembernummer van het bisdommagazine KERKPLEIN. Je kan de tekst ook hier downloaden.
Filmproject Kerknet
In samenwerking met KERKNET, het digitale medium van de Katholieke Kerk in Vlaanderen, werden drie instructieve reportages gemaakt:
1. Wat bedoelden de broeders Van Eyck met hun Lam Gods?
geeft een inkijk in het retabel en vat de religieuze boodschap kort samen.
met Hélène Dubois (hoofd restauratieteam KIK) aan het woord en Patrick Van der Vorst (kunsthandelaar en bekend van 'Schatten van mensen op vier' en vandaag: gestart met de priesteropleiding - lees hier op Kerknet)
Experts en medewerkers aan de activiteiten van Sint-Baafs en CCV bekijken het Lam Gods en geven hun indrukken: Ludo Collin (rector Sint-Baafskathedraal), Tom De Paepe (onderwijsinspecteur geschiedenis en esthetica), Sylvia Vanden Heede (jeugdauteur, bekend van 'Vos en haas', schrijft het boek 'Jan en Jan' over het Lam Gods), Dieter Van Belle (stafmedewerker CCV Gent), Jan Christiaens (stafmedewerker CCV Gent en musicoloog), Lies Caeyers (kunstenares), Ellen Eeckhout (voormalig stafmedewerker IJD-Jongerenpastoraal Gent en dienst communicatie)
Voor het correct weergeven van deze inhoud dien je (sociale) content cookies te aanvaarden.
Restauratie Lam Godsretabel
De restauratie startte op 14 september 2012 en werd gegund aan KIK-IRPA (Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium). Een overzicht van de belangrijkste beslissingen en van de twee afgeronde fases (fase 3 start in 2023):
Het Lam Gods zal een definitieve plaats krijgen in de Sacramentskapel in de Sint-Baafskathedraal, niet ver van haar oorspronkelijke plaats in de Vijdkapel. Meteen wordt er ook een nieuw bezoekerscentrum gebouwd voor de kathedraal.
De religieuze betekenis van het Lam Godsretabel. Achtergrondteksten
Op een studiedag voor leerkrachten s.o. (PEDIC, Sint-Baafshuis, 4 november 2019) werden volgende achtergrondteksen over de religieuze betekenis ter beschikking gesteld: