Op 1 juni reikte Welzijnszorg hun jaarlijkse ‘Prijs Armoede Uitsluiten’ uit. Het thema van dit jaar was ‘de inzet op gelijke kansen in het onderwijs’. Het onderwijs speelt een cruciale rol, maar kan het niet alleen. Vele vrijwilligers en organisaties zetten zich elke dag in als partners in het belang van de toekomst van alle kinderen en jongeren.
Vijf genomineerden
Uit de 35 organisaties die zich kandidaat stelden, koos de jury er vijf die elk op hun unieke wijze bijdragen aan het creëren van gelijke onderwijskansen.
Eén van die vijf is de ‘Werkgroep diversiteit en kansenbevordering’ van de Sint-Pietersschool in de Nekkerspoelwijk. Deze werkgroep ontstond ruim 9 jaar geleden in de schoot van de ouderraad, die zich permanent inzet voor de grote ouderbetrokkenheid bij het geheel van de school. Omdat de school gevestigd is in een multiculturele stadsomgeving met veel gezinnen in een kwetsbare situatie, heeft de ouderraad in alle initiatieven bijzonder oog voor deze groep. En startten deze ouders een aantal bijzondere initiatieven in functie van het bestrijden van armoede en kwetsbaarheid.
Élk kind gelijke kansen
In de Sint-Pietersschool gaan ze ervoor dat élk kind gelijke kansen heeft. En elk gezin dat kwetsbaar is of in situatie van armoede leeft, heeft het recht om ondersteund te worden. Zodat ouders sterker worden en als volwaardige medeburgers zo goed mogelijk kunnen participeren aan de samenleving. En zeker ook: dat zij een warm opvoedingsklimaat kunnen scheppen waarin hun kinderen alle leerkansen krijgen.
Een zicht op de activiteiten van de werkgroep:
Het solidariteitsfonds. Het doel is dubbel. Enerzijds zorgen dat geen enkele kind omwille van de financiële moeilijkheden in het gezin ook maar iets moet missen. Elk kind moet aan alles kunnen meedoen. Er wordt gezorgd voor fondsen die niet uit het schoolbudget komen. Een projectrekening bij de Koning Boudewijnstichting is één van de middelen. Ook is er steun van de actie Samen voor Sam van de Mechelse parochies. Anderzijds stelt de werkgroep solidariteitsfonds voor elk kwetsbaar gezin een begeleidingstraject op. Dit alles in een sfeer van vertrouwen en respect voor privacy.
Een brugfiguur. Dank zij giften en projectsubsidies van de stad Mechelen lukt men er in iemand voor één dag in de week vrij te stellen als brugfiguur en vertrouwenspersoon. Na enkele jaren heeft Nadia het vertrouwen van alle ouders én van de verschillende ondersteunende diensten die werkzaam zijn in en rond Mechelen.
De buddy-werking. Als we gezinnen of ouders sterk willen maken, moeten we voldoende dicht bij hen staan, bereikbaar zijn. Dat lukt niet alleen vanuit de school en de andere ouders. Daarom vond men op dit moment al voor 9 gezinnen een buddy: iemand die zich met dit gezin verbindt, niet als professioneel, maar als ‘vriend’, als steun om mee de vaak moeilijke stappen te zetten.
Oefenkansen Nederlands. Heel wat ouders zijn het Nederlands onvoldoende machtig om o.a. goed het huiswerk van hun kind te kunnen volgen. Er zijn natuurlijk vormingen Nederlands in de stad, maar de drempel is vaak nogal hoog. En het grote voordeel: (vooral) mama’s komen toch naar de school om hun kind te brengen, met de juf te praten, … Dus biedt de school elke donderdagvoormiddag lessen aan, door een leerkracht, een ouder en de brugfiguur.
De moedergroep. 1 keer per maand kunnen alle moeders die dat willen aansluiten bij een voormiddagaanbod, dat zeer divers is. Het is de bedoeling mensen in contact te brengen met al wat er in de samenleving bestaat, en hoe men daar kan mee omgaan.
Daarnaast zorgt de werkgroep ook voor extra zorg bij onthaalmomenten voor nieuwe ouders, een kleuterbib met een prachtig aanbod, maandelijks verse soep en wekelijks vers fruit, organisatie van een inleefweek armoede, solidariteitsactie in de Kerstperiode, enzovoorts…
Investeren in de toekomst
De ervaring is dat deze initiatieven vele gezinnen en kinderen helpen om sterker en meer evenwaardig in het leven te staan. Het is een investering in de toekomst. Het is een manier van een basisschool vorm geven, die mee gedragen wordt door ruim 70 ouders.
En de laureaat?
De ‘Werkgroep diversiteit en kansenbevordering’ is erg blij met de nominatie! En ook een beetje fier… Het is een bevestiging voor de gemaakte keuzes en de blijvende inzet van vele mensen. Laureaat werd de werkgroep niet. Maar dat verminderde de blijdschap niet!
De laureaat van de ‘Prijs armoede uitsluiten’ werd – zeer terecht trouwens – het Buurtwerk ’t Lampeke uit Leuven. Al 53 jaar zetten zij zich met enorm veel energie in om armoede en achterstelling te bestrijden. We kunnen er in Mechelen veel gaan leren…
De werkgroep van ouders uit de Sint-Pietersschool kreeg een mooi aandenken uit de handen van kinderrechtencommissaris Caroline Vrijens. Zoals u kan zien op bijgevoegde foto. Deze poster zal een mooie plaats krijgen in de Sint-Pietersschool!
Jos Mariën