Zo dook tussen allerlei “antiquiteiten” een pakket op in bruin inpakpapier. Tot ieders verbazing kwam bij de opening een prachtige en voor iedereen onbekende vlag tevoorschijn. Ze was spijtig genoeg in een erg betreurenswaardige staat: de zijden ondergrond was op meerdere plaatsen erg gerafeld. De Kerkfabriek besloot onmiddellijk ze te laten restaureren en ze zo snel mogelijk een ereplaats
te geven tegen de nieuwe achterwand van de kerk. Op die manier wilde men dankbaar verwijzen naar de Paters Passionisten, oprichters van de Heilig-Hartparochie, die van 1911 tot 1999 in Rooierheide hun thuis en uitvalsbasis hadden.
De vlag is figuratief en zeer kleurrijk. Ze bestaat uit meerdere delen. Vooreerst is ze afgeboord in franjes in de Belgische driekleur. Vervolgens leest men tekst in grote zwarte letters op rode ondergrond: in de bovenrand “Kerk van het Heilig-Hart der Paters Passionisten” en in de benedenrand “19 Diepenbeek 32”. Twee gele verticale stroken boorden de zijkanten af. Deze kleuren vindt men ook terug in het aureool van het Heilig-Hartbeeld. Het zijn de Diepenbeekse kleuren.
Het tweeledig figuratief gedeelte is volledig uitgevoerd in kunstig handwerk op zijde. Het beslaat ongeveer twee derde van de vlag: een bovenste helft in lichtblauw en een onderste met allerlei afbeeldingen. Door zijn dominante aanwezigheid links op het figuratieve gedeelte verbindt het Heilig Hart, waaraan de kerk van Rooierheide toegewijd is, al het afgebeelde. De figuren suggereren alles wat Rooierheide indertijd was.
Centraal prijkt bescheiden het embleem van de Paters Passionisten met het gekende “J(esu) C(hristi) P(assio)”. Dit is trouwens op meerdere plaatsen in de kerk aanwezig. Links staat verbindend het Heilig Hart dat zijn linkerhand beschermend uitstrekt over het landschap en met zijn rechterhand over alles een zegenend gebaar maakt. Beneden op de voorgrond verwijzen graanaren en een graanveld met korenoppers naar het vruchtbare Haspengouw. Daarboven
stroomt een waterloop (de Demer of is het al het kanaal gebouwd tussen 1933 en 1939) die de scheiding vormt met de erboven afgebeelde heide en bossen van de Kempen. Rechts wordt naar de opkomende industrialisatie verwezen met een hele en een halve mijnschacht en een fabrieksschoorsteen. Twee beken met twee bruggen vloeien door dit landschap of zijn het twee wegen die de Demer oversteken?
De restauratie van de vlag werd uitgevoerd door de ateliers Slabbinck in Brugge, een secuur en arbeidsintensief kunststukje. E.H. Willy Habex realiseerde de vitrinekast.
Moge deze mooie vlag in de toekomst hier nog lang schitteren als sprekende verwijzing naar de ontstaansperiode van de Heilig-Hartparochie van Rooierheide.
Willy Clijsters