VOORBIJ DE DOOD…ALS CHRISTENEN AFSCHEID NEMEN
In de uitvaarliturgie spreekt de Kerk haar geloof uit en zij bidt dat “zij die ons in de dood zijn voorgegaan”, voortaan bij God het geluk vinden en mogen leven in zijn nabijheid.
De uitvaartliturgie van een christen opent het perspectief op de toekomst en de bestemming van de overledene, op wat er volgt na de dood. Voor velen is de uitvaartliturgie voornamelijk een afscheidsviering, waarbij in de eerste plaats teruggeblikt wordt op het leven dat voorbij is.
Ze willen gedenken wat de overledene betekend heeft, binnen de kring van de familie en de kerkgemeenschap, en in de ruimere samenleving. De uitvaartliturgie vervult zo ook een belangrijke functie voor de nabestaanden. Ze kan een moment van troost en bemoediging worden en een belangrijke stap in het rouwproces.
Waarom kiezen mensen voor een afscheid in de kerk?
- de Kerk geeft ons een boodschap van hoop
Te midden van de droefheid horen wij in de kerk een boodschap van hoop en geloof in de verrijzenis. Wij mogen geloven dat dankzij Jezus Christus de band van liefde sterker is dan de dood. Dit troost en helpt om hoopvol verder te leven.
- de Kerk en de parochiegemeenschap wil allen die rouwen nabij zijn
De parochiegemeenschap wil de familie in rouw nabij zijn in de kerkelijke uitvaart. Zo wordt Gods zorg voor ons en voor onze overledene zichtbaar in een brede kring van meelevende mensen. Wie treuren om de dood van een geliefde mogen zich gedragen weten door de bemoedigende nabijheid van velen.
- de Kerk wil de overledene gedenken
In de uitvaartliturgie mag het levensverhaal van déze overledene klinken. Het wordt verbonden met Gods verhaal van liefde voor deze mens. De overledene wordt biddend toevertrouwd aan de God van het Leven. In het rouwgesprek vooraf kunnen mogelijke wensen van de familie en persoonlijke inbreng ter sprake komen.
De kerkelijke uitvaart
- Gebedswake op de vooravond
In de gebedswake, op de vooravond van de uitvaartliturgie, zijn wij in de kerk biddend samen rond de familie in rouw. Met de gebedsleiders bidden wij er voor de overledene en om steun en moed voor familieleden en vrienden die rouwen.
- Uitvaartliturgie
In de uitvaartliturgie verzamelt de gelovige gemeenschap zich rond Jezus, de verrezen Heer en rond het lichaam van de overledene en de rouwende familie. Wij luisteren naar Gods woord en wij bidden voor de overledene en voor de nabestaanden. Elke aanwezige kan zijn meeleven uitdrukken en de overledene eerbiedig groeten. Er is ruimte voor persoonlijke inbreng, zoals het voordragen van een schriftlezing, de keuze van een lied, het uitspreken van een afscheidswoord,...
De paaskaars, het doopwater, het kruisbeeld en andere vertrouwde symbolen drukken onze hoop en ons geloof uit in God die liefde is en die eeuwig leven schenkt.
Deze uitvaartliturgie wordt voorgegaan door een priester of een diaken of wordt geleid door een door de bisschop aangestelde leek. Het gebruikelijke uur voor de uitvaartliturgie is 10.30 uur.
- Eucharistieviering op zondag
Als de uitvaartliturgie gevierd wordt zonder de eucharistie worden de familie en vrienden van de overledene uitgenodigd voor een herdenkingsviering tijdens de parochiale eucharistieviering (op zaterdagavond of zondagmorgen). Tijdens de zondagse eucharistievieringen zal er een bijzondere aandacht zijn voor de overledene. Voor de overledene en de familie in rouw wordt er gebeden. Zo krijgt de overledene en zijn familie een plaats in het hart van de parochiegemeenschap die eucharistie viert.
Contactpersoon bij overlijden
Wanneer u voor een overleden familielid een kerkelijke uitvaart wenst in een van de kerken
in de parochiefederatie kan u zich wenden tot pastoor Rik Ramakers, Poststraat 27, tel. 011 – 18 52 44.
De parochiepriester, de diaken, de gemandateerde leiders van de uitvaart, de gebedsleiders voor de avondwake, de leden van de zangkoren voor de uitvaart en de orgelisten, de lectoren, de misdienaars en de kosters zetten zich samen in voor een mooie kerkelijke uitvaartliturgie.