Geschiedenis van het kapelletje in de Dorpheidestraat 112 | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken

Pastorale Eenheid H. Paulus Diepenbeek

  • Startpagina
  • Contacten
  • Zoeken
  • Meer
    • Zoeken
    • Contacten Stilte momentje Parochiesecretariaten Gebed van de week Fotogalerij 2024 Vreugde en verdriet in onze Pastorale eenheid H. Paulus HEILIGENKALENDER Gebed voor overledenen Een stukje uit 'Het van Woord naar leven'. Geestelijke begeleiding. Aanvraag misintenties Wachtdiensten Dokters en Apothekers H. UURAANBIDDING Welkomstsviering pastoor-deken Ali en Priester Elian. PAROCHIEBLAD NIET ONTVANGEN Even bij hem zijn… het Heilig Paterke Vrede in 2024. H. UURAANBIDDING BEZINNING Vooruitgang Buurtrestaurant Lutselus STILTE MOMENTJE Titus Brandsma, op weg naar heiligheid Oorlog (Crisis) in Oekraïne: oproep van onze bisschop Ik had een droom dat op een dag… Tandem is op zoek naar nieuwe vrijwilligers GEBED O.L.VROUW VAN DE VREDE LUTSELUS ALSOF DE ARMEN NIET BESTAAN EEN MANTELZORGER VERTELT GOD HEEFT ALTIJD SPREEKUUR WAAR HALEN JULLIE HET? OVERVLOED Even stilstaan... GEBED: GODS AKKER ZIJT GIJ EVEN BEZINNEN Moeders+Liefde WOORDEN VOOR ONDERWEG Samen werken aan katholieke dialoogscholen Gebed voor onze grootouders Gebed tot de Moeder van altijddurende Bijstand Gebed tot Onze Lieve Vrouw van rust (Heppeneert – Maaseik) VERBONDENHEID – SAMENWERKING CHRISTELIJKE IDENTITEITSKAART VOORBIJ DE DOOD…ALS CHRISTENEN AFSCHEID NEMEN Hoop in bange dagen Lourdes Archief fotogalerij
Geschiedenis van het kapelletje in de Dorpheidestraat 112

Geschiedenis van het kapelletje in de Dorpheidestraat 112

icon-icon-artikel
Gepubliceerd op zondag 1 september 2019 - 22:16
Afdrukken
Geschiedenis van het kapelletje in de Dorpheidestraat 112
Geschiedenis van het kapelletje in de Dorpheidestraat 112
Vorige Volgende

Op  de plaats van het nu mooi gerestaureerd huis op nr. 112 stond in de veertiger jaren een kleine lemen woning die het huisnummer 32 droeg. In dit huisje woonde Henri Panis en Anna Rombouts met hun gezinnetje (2 jongens en 3 meisjes)

Het was Anna (An van Trien) die hier een heel bescheiden kapelletje liet bouwen en dit om een heel speciale reden.“Op het einde van Wereldoorlog II nu +/- 75 jaar geleden  waren er nog een aantal Duitse militairen  achter het kanaal gestationeerd. Frenske Panis (19 jaar en mijnwerker van beroep), oudste zoon van Henri en Anna, samen met drie van zijn kameraden ( de vrijers van Jet en José uit Hasselt en Louis Heleven Heidestraat) wilden er het fijne van weten en trokken met de verrekijker in de richting van de sluis. Aan de noodbrug gekomen keerde Louis Heleven terug huiswaarts. De andere 3 kameraden gingen over de noodbrug.

Frenske en zijn toekomstige schoonbroers kwamen niet terug. Zij werden opgepakt en naar Duitsland gevoerd.

Om de terugkeer af te smeken, liet Anna een kapelletje bouwen dat ze volstouwde met alle mogelijke Maria- en Heiligenbeelden. Hopend dat er één of andere Heilige haar zoon en de andere jongens zou terugbrengen. Buurtbewoners konden voor elke kwaal terecht bij het kapelletje. Een bedevaartsoord is het nooit geworden en Frenske en zijn kameraden zijn nooit teruggekeerd. Meerdere keren vroeg ik mij af wat er met Frenske en zijn kameraden kon gebeurd zijn?  Luc Carlens van de Heemkundige Kring is in de archieven gaan neuzen en diepte na een lange zoektocht een heel verhaal op. Uit een opgetekende getuigenis van een medeweggevoerde  (Helene Vanlaer) vernamen we dat  Panis Frans van Diepenbeek zou verdronken zijn bij het laden van een schip te Hannover, maar waarschijnlijk moet dit Hamburg zijn.

Op 25 mei 1948 heeft de Minister van Wederopbouw  in het Belgisch Staatsblad, “vermoedelijk overleden verklaard”, de genaamde: Panis, Ferdinant-Frans, geboren te Diepenbeek op 8 mei 1925, zoon van Panis, Pieter-Lambert en van Rombauts Anna, mijnwerker wonende te Diepenbeek, Dorpheidestraat,32 ongehuwd; te Neuengamme (Duitsland) in maart 1945; ( Neuengamme concentratiekamp bij Hamburg)”

In de jaren negentig  raakte de kapel in verval. De toenmalige  eigenaar Jean Stokmans en Roger Beelen bouwden  een nieuw kapelletje, de echtgenote van Jean, Lucia Speelmans plaatste er het beeld van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes in. Jean werd zwaar ziek  en overleed een tijdje later. Zijn echtgenote Lucia verzorgde het kapelletje tot het huis verkocht werd.

Momenteel verzorgt Mevr Thoelen Josephine, de huidige eigenares, het kapelletje.

Gepubliceerd door

Pastorale Eenheid H. Paulus Diepenbeek

Meer

Artikel

Deel dit artikel

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail

Lees meer

Hoe ondersteun je dementerenden? © Freepik
Lees meer

Ethiek van euthanasie bij vergevorderde dementie

icon-icon-evenement
Belgische jongeren - WJD Portugal 2023 © Don Bosco
readmore

Jaarrapport van de katholieke Kerk in België 2024

icon-icon-persbericht
Een gedeelde missie voor alle gedoopten
readmore

Gebedsintentie paus oktober 2024: voor een gedeelde missie

icon-icon-inspiratie

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2025 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook