Ook Maria Lenaers meldde mij de slechte staat van het boomkapelletje op de hoek van de Vroegopstraat en de Merlemontstraat en in de omgeving bekend als “Mjallemans kapelleke” Als kind groeide Maria in deze buurt op en heeft zoveel mooie herinneringen aan het kapelletje en aan “Merlemont”. Maria stelde voor om het zelf te restaureren.
Het oorspronkelijk groene kapelletje bevindt zich tegen een van de drie lindebomen. Deze bomen werden destijds geplant door Hendrik Lambrichts (Mjallemans Harieke) In 1947 gaf Martin Bleus, de toenmalige eigenaar van Merlemont (hof van Merel) in de volksmond “Mjallemans”, opdracht aan Antoine Smolders een nieuw kapelleke te maken omdat van het oude enkel nog een paar versleten plankjes overbleven. De familie Bleus, van Tongeren afkomstig, had een zeer grote devotie voor de zwarte Lieve-Vrouw van Tongeren zoals ze in de volksmond werd genoemd. Zodoende werd haar beeltenis naar Diepenbeek gehaald en kreeg ze een plaatsje tegen een van deze lindebomen. De familie Bleus heeft altijd met heel veel zorg het kapelletje versierd en onderhouden tot op de dag dat zij Mjallemans verlieten. Door de aanleg van de N76 werd de straat in twee verdeeld en lag het kapelletje niet meer op de directe weg naar de boerderij “Mjallemans”. Het Mariabeeldje is niet een kopie van het Genadebeeld van Onze- Lieve-Vrouw uit de Basiliek in Tongeren. Het is wel een mooi zeldzaam beeldje van de gekroonde Onze-Lieve-Vrouw met kindje Jezus op de rechterarm (“Vintage uit de jaren 1920”). Op de voet van het beeldje staat vermeld “V 9 MERLINI” en is uit gips vervaardigd. Merlini was een kunstenaar die ook Mariabeelden maakte.
In het voorjaar van 2004 werd door de Heemkundige Kring het initiatief genomen om dit kapelletje door de buurtbewoners te laten restaureren. Emiel Claesen, echtgenoot van Paula Lambrichts (dochter van Mjallemans Harieke), restaureerde het kapelletje. Op zondag 15 augustus 2004, feest van Onze Lieve Vrouw Hemelvaart, na de Hoogmis werd dit kapelletje onder de belangstelling van de buurtbewoners plechtig in ere hersteld door de Heemkundige Kring en gezegend door Eerwaarde Heer Deken Thys.
Nu 17 jaar later ligt het kapelletje er eenzaam en verlaten bij. De houten omkasting heeft sterk te lijden van de tand des tijds. Tijdens de herfst-en wintermaanden biedt de lindeboom weinig beschutting tegen de gure weersomstandigheden Met hulp van het gemeentebestuur werd het Kapelletje met een hoogtewerker uit de lindeboom gehaald. Maria Lenaers en Jefke Palmers hebben het liefdevol gerestaureerd. Op 23 november werd het boomkapelletje in het bijzijn van de Heemkundige Kring, met in acht name van de coronamaatregelen, met een hoogtewerker weer op zijn vertrouwde plaats gehangen om van hieruit de buurt te bewaken en gure weersomstandigheden te trotseren. Het is onze plicht ervoor te zorgen dat deze pittoreske plaatsjes immer blijven voortbestaan. Verdwijnen is geen optie, want ook deze boomkapelletjes behoren ontegensprekelijk tot ons Vlaams erfgoed.