terug naar inspectie
- wie is wie?
- leerplan en ILC's
- mandaat en documenten voor beginnende leraren
- directies
- didactische suggesties
- vorming & nascholing
- pastoraal op school
- nieuwsbrief RKG: Prikbord
didactische suggesties
1 Stilte ritueel - voedsel voor onderweg (nieuw)
2 Levensbeschouwelijke impulsen
Impulsen voor de maand november
Impulsen voor de maand februari
- lesimpuls voor Lichtmis (auteur Sofie Santy)
Impulsen voor de veertigdagentijd
- De collega's I-A van Mechelen-Brussel werkten een ILC-project uit voor de derde graad van de katholieke scholen. De lesimpuls vind je hier.
- Hier download je de bijlagen Inez- Moshé - Mourad - Olga - Rita - Shila
Impulsen voor de meimaand
Impulsen voor de Pinkstertijd
Rituelen om het jaar af te sluiten
3 Lesimpulsen bij langdurige afwezigheid van een leermeester
Bruikbare achtergrondinformatie en tips tot verwerking ingedeeld volgens de liturgische kalender
6 Website THOMAS
Een belangrijk instrument voor het godsdienstonderricht is de website THOMAS: www.godsdienstonderwijs.be THOMAS staat voor ‘Theologie Onderwijs Multimedia Actieve Samenwerking’. Deze website kent een samenwerkingsverband van alle actoren van het godsdienstonderricht in Vlaanderen onder leiding van de Faculteit Theologie van de KU Leuven.
THOMAS voorziet voor het lager onderwijs vooral enkele didactische uitwerkingen bij de rubrieken ‘lesimpulsen’ http://www.kuleuven.be/thomas/page/lesimpulsen-basisonderwijs/ en ‘In de kijker http://www.kuleuven.be/thomas/page/in-de-kijkers-bo/. THOMAS plaatst ook heel wat gebedsvieringen of liturgische uitwerkingen op haar website onder de rubriek 4ingen. https://www.kuleuven.be/thomas/pastoraal/vieringen/
Bekijk ook even hun nieuwe website in verband met 'Online leren': https://www.kuleuven.be/thomas/page/online-leren-rkg-basis/ nieuw
De lesimpulsen basisonderwijs geordend per graad en per leerplanontwerp:
7 Geloven thuis
Site met inspiratie voor godsdiensthoek (kijktafels), bidden en vieren, verhalen en nog zoveel meer.
De digitale link: https://www.geloventhuis.nl/
8 Educatieve koffers
Pastoraal centrum De Bron te Harelbeke stelt enkele educatieve koffers ter beschikking met als doel een actieve kennismaking met enkele wereldgodsdiensten.
Meer info: https://www.debron-har.be/educatieve-koffers
9 Tijdschriften en uitgaven
Nuttige aanvullingen vormen de tijdschriften vanuit Averbode: Zonnekind, Zonnestraal, Zonneland en vooral de magaZINes Naömi, Simon en Samuël. De uitgaven van Missio-kinderen, SpoorZes voor Welzijnszorg en Broederlijk Delen bevatten ook uitgewerkt lesmateriaal. Deze organisaties zorgen ook voor een presentatie van het materiaal. De data van deze voorstellingen kan je tijdig consulteren op hun website. Dit aanvullend lesmateriaal gebruikt de leermeester of leraar op voorwaarde dat dit aanbod aansluit bij een onderwerp (en beantwoordt aan de doelstellingen van het onderwerp) en dat er ook een schriftelijke neerslag of kopie voor de leerlingen voorhanden is.
10 Catechetische centra
Leermiddelen (met handleiding en documentatiemateriaal), Bijbels, boeken voor catechese, gebeden, liturgie, pastoraal… kan je consulteren, ontlenen en aankopen in volgende catechetische centra:
- De bibliotheek van De Bron, Marktstraat 88 te Harelbeke. Je kan de uitgebreide catalogus voor het basisonderwijs raadplegen op https://www.debron-har.be/biddoc
- Religiowinkels in het bisdom Brugge
- De Wijngaard: Begijnhof 4, 8000 Brugge 050/33 84 52
- De Bron: Marktstraat 88, 8530 Harelbeke 056/73 70 72
Deze winkels voor zingeving bieden heel wat suggesties om de godsdiensthoek en de klas te verrijken met rituelen, symbolen,… en zinvol didactisch materiaal.
11 Evalueren in het godsdienstonderwijs
https://www.kuleuven.be/thomas/page/evalueren/
12 Eerste communie
naar boven
terug