bedevaartsoord Kerselare | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken

Parochie Oudenaarde

  • Startpagina
  • Contacten
  • Kerken & vieringen
  • Zoeken
  • Meer
    • Kerken & vieringen
    • Zoeken
    • Agenda Aanvraag misintentie Eerste Communie Gebed en bezinning Zondagse afspraak Graag kerkelijk huwen? Je kindje laten dopen Kerken in Oudenaarde Kerk & leven Kerselare Overlijden Parochiezalen Parochieploeg Secretariaat Vieringen in Oudenaarde Vormselcatechese Dekenaat Oudenaarde Reageer
Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail
Kapel van Kerselare
Agenda Aanvraag misintentie Eerste Communie Gebed en bezinning Zondagse afspraak Graag kerkelijk huwen? Je kindje laten dopen Kerken in Oudenaarde Kerk & leven Kerselare Overlijden Parochiezalen Parochieploeg Secretariaat Vieringen in Oudenaarde Vormselcatechese Dekenaat Oudenaarde Reageer

bedevaartsoord Kerselare

Laatste aanpassing op zondag 20 april 2025 - 9:50
Afdrukken
Het bedevaartsoord Onze-Lieve-Vrouw van Kerselare ligt in een kleine oase van groen, boven op de Edelareberg.

Ligging >>> |  Vieringen in Kerselare  | Reservatieformulier | Flyer 2025 | Ontstaan van het bedevaartsoord | Brochuurtje uit 1939 | Miraculeus beeldje  |  Kerselaartje |  Kleine ommegang  | Lange ommegang | Medaillon Kerselare | E-book Bart Lodewijks & Jan Kempenaers deel 1 | E-book deel 2 | E-book deel 3 | wandeling van Volkegemkerk naar Kerselare 

Raamhangers

Hanger2k.jpg

Raamhanger 2

Hanger6k.jpg

Raamhanger 6

De maand mei is toegewijd aan Maria, dit is daarom de bedevaartmaand in Kerselare. Met kleurrijke raamhangers willen we deze meimaand feestelijk versieren. Je kan deze raamhangers thuis aan het eigen raam hangen. Meer >>>

Bedevaart naar Kerselare

Op bedevaart naar Kerselare ga je alleen, met het gezin, met vrienden of in groep. Jaarlijks komen verschillende groepen, zelfs van ver en te voet.
Kerselare blijft een druk bezochte bedevaartplaats. Het hele jaar door is de kapel toegankelijk, in de meimaand zijn er heel wat vieringen gepland. Elk jaar is er een noveen met om 6.00 u. eucharistie en bezinning. Na elke eredienst is er de Mariaverering met het miraculeus beeldje.

Na afspraak kan men met de parochie of per groep een eigen viering hebben. Wens je met een groep in de meimaand naar Kerselare te komen?
Controleer in deze agenda of het gewenste moment nog vrij is en reserveer de kapel voor jouw groep met dit formulier. Je krijgt een bevestiging via mail.
Flyer 2023

Kerselare komt naar je toe

Kerselare is een druk bezochte Mariale bedevaartplaats. Jaarlijks komen er in Kerselare veel groepen, zelfs van ver en te voet, die in de kapel een viering hebben. Dat was in mei 2021 niet mogelijk, daarom werd er met de medewerkers van het bedevaartsoord een viering in Kerselare (corona-veilig) opgenomen.
Deze vind je hier >>>

viering.jpg

Kerselare komt naar je toe

Korte historiek

9700_kerselareschrijn.jpg

Miraculeus beeldje Kerselare

In 1441 plaatste de pastoor van Volkegem een houten beeldje van de 'Zoete Lieve Vrouw' aan zijn woning.
Na zijn dood in 1452 verhuist het beeldje in een kerselaar boven de Edelareberg. Velen komen er bidden en weten zich verhoord. AI in 1455 komt er een eerste houten kapelletje dat vier jaar later afbrandt. Het beeldje wordt gered. Op 3 mei 1460 wordt er een nieuwe kapel gewijd door Godfried, bisschop van Dagnum in Illurië en van ver komen de bedevaarders, ook Bourgondische, Oostenrijkse en Habsburgse vorsten.

In 1570 wordt naast de bestaande kapel een grotere kapel gebouwd. De volgende eeuwen met oorlogen, revoluties, bezettingen en momenten van vrede, groeiden de bedevaarten.
Talrijke mirakels werden genoteerd. In 1892 wordt Onze-Lieve-Vrouw van Kerselare in een grootse plechtigheid gekroond. Het is de kapel van 1570 die op 21 februari 1961 volledig in de vlammen opgaat. De brand betekent niet het einde. Binnen de vijf jaar was er een nieuwe grotere moderne kapel, in beton, in de stijl van de tijd naar de plannen van de architecten Lampens en Lagasse.

Beheersplan

Dit gebouw is aan renovatie toe. Hier vind je meer informatie over het beheersplan en bijlagen (1) (2) (3) (4) (5) (5.1) (5.2) (5.3) (5.4) (5.5) voor dit bedevaartsoord. Klik hier voor meer info over het restauratiedossier.
Van oudsher kreeg de parochie Pamele - Oudenaarde het beheer van het bedevaartsoord. De verschillende taken worden gedragen door een stuurgroep.

Beeldje

De zegening met het beeldje schept een verbondenheid met de lange geschiedenis van bedevaarten in Kerselare, met Onze-Lieve-Vrouw en met haar Zoon. Klik hier voor meer informatie over het beeldje

In de Kerselarekapel vindt u ook een merkwaardig klein smeedijzeren kerselaartje. Klik hier voor meer informatie over dit kerselaartje.

Autowijding

Sinds 1953 komen elk jaar een paar duizend auto's, vrachtwagens en moto's op Hemelvaartsdag naar Kerselare voor de autowijding. Deze heeft plaats om 10.00 u. én om 15.00 u., iedere keer voorafgegaan door een Eucharistieviering in de kapel. De Autowijding is een organisatie van het Autowijdingscomité.

Gebed bij de autowijding Kerselare

Lieve Vrouw van Kerselare
Wij zijn naar U toe gekomen om U te groeten en om uw zegen te vragen over ons leven.
Wij geloven dat Gij een liefdevolle moeder voor ons wilt zijn, bij U mogen wij ons veilig voelen, want Gij beschermt ons tegen alle gevaren en bedreigingen.
In onze dagen hebben wij vele mogelijkheden om op tocht te gaan, wij komen met onze voertuigen tot bij U, wil ons beschermen tegen eigenwaan, maak ons bedacht op alle tochtgenoten die wij op onze weg ontmoeten.
Leer ons met wijsheid op tocht te gaan, ondersteun onze stuurvaardigheid, help ons de motorkracht te beheersen en er zo mee om te gaan dat het voor ons een veilige hulp is tot ontmoeting met medemensen.
Maria, wees voor ons een middelares, die ons begeleidt op onze levenstocht en die onze aandacht wekt voor de vele wegwijzers die ons worden aangereikt door Jezus Christus onze Heer.
Maria vraag aan Jezus dat Hij onze gids wil zijn langs de weg en dat Hij ons veilig thuis laat komen.

AMEN

Autowijding in Kerselare
Vlaggetje autowijding Kerselare
Oude kapel Kerselare
Vorige Volgende
Voor het correct weergeven van deze inhoud dien je (sociale) content cookies te aanvaarden.

De krokodil in de kapel

9700_kerselarekrokodil.jpg

Krokodil Kerselare


Kerselare is Kerselare niet zonder de krokodil in de kapel, een beetje legende mag wel:
Joos de Joigny, baron van Pamele. leefde in de zestiende eeuw. De baron trok naar Jeruzalem waar hij door een krokodil werd aangevallen. Hij bad tot Onze-Lieve-Vrouwe van Kerselare en overwon de krokodil. Uit dankbaarheid bracht Joos de Joigny de dode krokodil mee naar Oudenaarde en hing ze op in de kapel van Kerselare.
De gebalsemde krokodil werd in de negentiende eeuw vervangen door een beschilderd houten exemplaar van beeldhouwer Van Biesbroeck. Vermoed wordt dat de dankbaarheid van de baron van Pamele daar niet stopte.
In 1570 vergrootte zijn zoon Jacob de Joigny de kapel, vermoedelijk nog in opdracht van zijn vader.
Hoe de baron de krokodil tegenkwam en hoe hij het in zijn hoofd haalde om ze mee te nemen naar Kerselare, zullen we wellicht nooit weten. Maar is mysterie niet net de kracht van een legende?

Lange ommegang Kerselare

Langs unieke rustige wandelwegen met eindeloze vergezichten over de Vlaamse Ardennen, staan 15 arduinen kapelletjes. Elk kapelletje stelt een van de blijde, droeve of glorievolle mysteries van de rozenkrans voor. Tussen twee staties is er iedere keer de tijd om een tientje te bidden en om af en toe een Onze-Lieve-Vrouwlied te zingen. De Lange Ommegang bedraagt circa 3 km.
Klik hier voor een rondgang in deze ommegang.

De kleine ommegang

De kleine ommegang voert de bedevaarders door het domein rond de kapel. Zeven bas-reliëfs in kunstrotsen stellen de zeven weeën van de H. Maagd voor. Klik hier voor meer informatie over de kleine ommegang.

Contactadres

Bedevaarten O.-L.-Vrouw van Kerselare p.a. Edelareberg 42, 9700 Oudenaarde Tel. 055 31 74 03 (18.00 u. - 20.00 u.)
bedevaartsoord.kerselare@gmail.com

Gebed tot Onze-Lieve-Vrouw van Kerselare

Wees gegroet Maria, Wij zijn blij dat we u te Kerselare reeds zolang mogen groeten en vereren.
Wij danken u dat gij hier naar ons bidden en smeken luistert als een echte moeder.
Maria, gij zijt altijd aanwezig midden onder ons, gij ziet ons bezig en gij houdt van ons.
Gij straalt als wij gelukkig zijn, gij zijt bedroefd als wij lijden, gij helpt ons als wij in nood zijn.
Maria, wij dragen u al onze inzet op, ons lukken en mislukken.
Wij geven u ons werk, ons gezin, onze kinderen, onze priesters en religieuzen; maakt gij er het beste van, Heilige Maria
Samen met u willen wij ook Gods Zegen vragen over onze streek, opdat de liefde van u en uw Zoon Jezus zou mogen heersen in het hart van allen.
Moeder Maria, wees met ons elke dag. Wees gegroet, Maria …
Onze-Lieve-Vrouw van Kerselare, bid voor ons.

Lied van Onze-Lieve-Vrouw van Kerselare

Kerselarelied of Kevelaerelied?
Sinds eeuwen zingen de pelgrims bij het beëindigen van de Lange Ommegang of van een plechtige dienst het Kerselarelied: “Maria wij komen, tot U altegaar, uw beeltenis bezoeken in talrijke schaar”.
De oorsprong van deze melodie is niet met zekerheid gekend. Zeker is wel dat dit lied ook in andere bedevaartsplaatsen wordt gezongen o.a. in Nederland en vooral in Kevelaer in Duitsland.
Kevelaer is een gekend bedevaartsoord in de Duitse deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen, gelegen in het district Kleef op 6 km van de Nederlandse grens. Dit bedevaartsoord ontstond op 1 juni 1642 toen een marktkramer, Hendrik Busman, een eenvoudige bidzuil bouwde op een wegknooppunt in Kevelaer. In de bidzuil werd een schamel devotieprentje beschermd opgehangen. Dit prentje van O. L. Vrouw is de wonderdadige afbeelding geworden waaraan talrijke mirakelen worden toegeschreven.
Kerselare is als bedevaartsoord 100 jaar ouder dan Kevelaer. (15de eeuw 1451) Kevelaer is 17de eeuws, 1642.
Is het Kerselaerelied door Kevelaer overgenomen of is het tegengestelde gebeurd, wie zal het zeggen?
Het lied wordt ook als kerstlied gezongen met aangepaste tekst. Dit lied heeft in elke geval de eeuwen getrotseerd en behoort tot ons Vlaams erfgoed. Dat het overal gezongen wordt en de harten blijft raken is het belangrijkste.
De componist Norbert Rosseau (1907-1975) schreef in 1951 een driestemmige bewerking op deze melodie "Maria van den Kerselaar" voor het zangkoor van Edelare. 

O_gij_die_tot_Kerselaar.jpg

Kerselarelied

Voor het correct weergeven van deze inhoud dien je (sociale) content cookies te aanvaarden.

Lees meer

Hoe ondersteun je dementerenden? © Freepik
Lees meer

Ethiek van euthanasie bij vergevorderde dementie

icon-icon-evenement
Belgische jongeren - WJD Portugal 2023 © Don Bosco
readmore

Jaarrapport van de katholieke Kerk in België 2024

icon-icon-persbericht
Een gedeelde missie voor alle gedoopten
readmore

Gebedsintentie paus oktober 2024: voor een gedeelde missie

icon-icon-inspiratie

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2025 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook