BROEDERLIJK DELEN: VASTENCAMPAGNE 2023
De 25%-revolutie zoekt hardcore activisten!
Ons economisch systeem is belastend voor mens en planeet. Dat is geen mening, maar een feit. De vraag is alleen: hoe ga je daarmee om? Wij willen werk maken van een duurzame wereld zonder ongelijkheid. Door samen te werken, overal ter wereld, is dat perfect mogelijk.
Met 25% kunnen we het 100% anders doen. Klinkt goed, toch? Hoe talrijker ons aantal, hoe luider onze stem. De 25%-revolutie zoekt hardcore activisten om samen met ons het verschil te maken. Misschien zou jij jezelf nooit als activist benoemen – laat staan als hardcore activist?
"Spiritualiteit is de grondslag van alles wat mensen ondernemen. Het gaat immer over de manier waarop we naar de wereld, naar onszelf en naar de anderen kijken."
Broederlijk Delen draagt de boodschap uit dat iedereen die in actie komt voor verandering, een activist is. De methoden die je daarvoor kan gebruiken, zijn erg divers en uiteenlopend: een petitie tekenen, duurzaam leven, slogans scanderen op straat of burgerlijk ongehoorzaam zijn, soms zelfs op gevaar van je eigen leven. Het geheel is meer dan de som van de delen.
"De kerngedachte dat de wereld rechtvaardiger wordt als we steeds opnieuw delen en herverdelen, behoort tot het DNA van Broederlijk Delen."
De 25%-revolutie is voor iedereen. Wat ons verbindt, is ons geloof in rechtvaardigheid. Onze wil om impact te maken. En de bewuste stappen die we daartoe zetten, hoe groot of hoe klein die ook mogen zijn. In een wereld waar alsmaar meer afstand en apathie heerst, is dat best radicaal, toch?
Zo zijn we hardcore activist, elk op onze eigen manier.
Steun Broederlijk Delen
Wil je graag een gift doen aan Broederlijk Delen? Dit kan eenvoudig online, via het invulformulier op de website. Doe je liever een gift via een bankoverschrijving? Dat kan ook, op het rekeningnummer BE12 0000 0000 9292.
Als de som van jouw gift(en) minstens 40 euro op jaarbasis bedraagt, kan je tot 45% van jouw gift(en) recupereren via belastingvermindering. Voor een gift van 40 euro geniet je een fiscaal voordeel van 18 euro. Het kost je dus uiteindelijk slechts 22 euro.
Samen bidden en vasten, samen zorgen voor ons gemeenschappelijk huis
Er is een samenleving mogelijk waar evenwicht is en verbinding; tussen mens en omgeving, arm en rijk, plant en bebouwing. De pauselijke encycliek Laudato Si geeft antwoord op de schreeuw van de aarde en van de armen. Een antwoord van verbinding en hoop. Met een pleidooi voor ecologische economie, eenvoudige leefstijl, ecologische opvoeding, ecospiritualiteit en betrokkenheid op de gemeenschap.
Wij zien dat de aarde én de armen lijden en roepen om gehoord te worden. Arme mensen worden het hardst getroffen door de klimaatverandering en de aantasting van de natuurlijke leefomgeving. De ecologische crisis is ook een sociale en spirituele crisis. Als samenleving handelen we alsof de wereld bestaat uit losse elementen die elkaar beconcurreren. De werkelijkheid is dat alles met alles verbonden is, invloed heeft op elkaar, en elkaar nodig heeft.
Is dit niet het vasten dat Ik verkies: misdadige ketenen losmaken, de banden van het juk ontbinden, de verdrukten bevrijden, en ieder juk breken? Is het niet: je brood delen met de hongerige, onderdak bieden aan armen zonder huis, iemand kleden die naakt is, je bekommeren om je medemensen? Jes. 58,6-7
We zien een oplossing in een nieuwe visie op samen leven. Alles en iedereen is met elkaar verbonden. In een duurzame samenleving zijn naast technische oplossingen, onderlinge zorg en solidariteit fundamenteel. We wonen in een gemeenschappelijk huis, dat aarde heet en waar we allemaal deel uitmaken van het huishouden: plant, mens en dier. Binnen dit huishouden zorgen we voor elkaar en ons huis.
Paus Franciscus roept ons op tot een ommekeer, een ‘ecologische bekering’. Doorbreek de onverschilligheid; leef en werk vanuit een houding van respect en zorgzaamheid voor het welzijn van mens en aarde. En benoem de werkelijke oorzaken van de sociale en ecologische crises van vandaag.
We worden uitgenodigd onszelf weer te verbinden met onze spiritualiteit, ons hart, onze intuïtie en de omgeving waarin we leven. Dan kunnen we herijken wat belangrijk is en wat bijdraagt aan een waardevol leven.
Moge de vastenperiode u daartoe alvast inspireren.
En wat doen we dit jaar in onze parochie…?
- Er worden in de verschillende kerken waar een viering doorgaat vastenkalenders te koop aangeboden aan de prijs van drie euro. Ook liggen er affiches ter beschikking, neem ze mee en hang ze op.
- U bent uitgenodigd op een van onze gezellige koffiestopmomenten na de viering.
Sint-Laurentius: 11 maart /Sint-Anna Heirbrug:12 maart/ Eksaarde: 12 maart/ Moerbeke 19 maart
Er worden ook bijzondere omhalingen voor Broederlijk Delen gehouden.
- In de vastenperiode bent u tevens hartelijk welkom om elke vrijdagmiddag samen soep en brood te eten. De opbrengsten van deze sobere maar verbindende maaltijd worden geschonken aan Broederlijk Delen.
- Bob Van Lancker zal in de vieringen uitleg geven rond de actie van Broederlijk Delen. Als hij u weet te overtuigen, kan u nadien het manifest ondertekenen dat achteraan de kerk ligt. Zo word je ook een beetje activist.
- Op de website en op onze facebookpagina vindt u een link naar een promotiefilmpje van Broederlijk Delen, waar de 25 procent actie op een heel aanschouwelijke manier wordt uitgelegd.
- U vindt ook een link naar de documentaire “The Letter”: Een film met paus Franciscus over de gevolgen van de klimaatcrisis. In de film reizen een paar selecteerde mensen uit verschillende werelddelen naar Rome om te spreken met paus Franciscus. Ze vertellen over de gevolgen van klimaatverandering voor hun thuis.