Af en toe zien we in de vieringen een kinderkoor opduiken waarvan de jonge zangers met frisse stem en vol enthousiasme mooie liederen ten gehore brengen.
Wie zijn die zangertjes, hoe vaak repeteren ze, met hoevelen zijn ze…?
Allemaal vragen waarop we bij dirigente Isabel Gelaude te rade gingen.
Ook zij was heel enthousiast tijdens het gesprekje!
Na het nemen van het pasfotootje stelden we onze eerste vraag:
Isabel Gelaude ©Geert Defauw
Isabel, welke weg heb je afgelegd om het tot dirigente van een kinderkoor te brengen?
Dat is begonnen in mijn studentenperiode. Ik ben naar het Sint-Vincentiusinstituut te Gijzegem geweest. We hadden daar een schoolkoor en daar ontdekte ik dat ik heel graag zong. We hadden een fantastische dirigent, maar die stopte toen ik in het vijfde middelbaar zat. Toen dacht ik: “Nu gaan ze mijn hobby afpakken!” Ik trok mijn stoute schoenen aan en stapte naar de directie met de vraag of ik die functie mocht overnemen. Ze gaven mij de toestemming en zo leerde ik het “vak” geleidelijk. Maar toen ik na mijn zesde jaar afstudeerde, had ik weer het gevoel dat het nu stopte. Gedurende de proclamatie zat er iemand in het publiek tijdens het optreden van ons schoolkoor. Die had een kinderkoor in Impe en stelde me de vraag of ik daar niet wou dirigeren, want de dirigent stopte. Ik ging onmiddellijk akkoord en ik bleef dit doen tot onze dochter twee jaar werd. De combinatie met huisgezin en koor verliep moeilijk en dan ben ik even gestopt. In Lokeren begon ik wel stilaan met enkele activiteiten. Toen de dochter zeven jaar was, vond ze een CD met opnamen van mijn vroeger koor in Impe. Ze was meteen gewonnen om dat ook te mogen doen. Ik was ondertussen ook met catechesewerking bezig en ik ben bij de toenmalige deken Dewulf gegaan met de vraag of hij een kinderkoor zag zitten. Hij stond daar volledig achter!
Ondertussen bestaat het koortje een achttal jaar.
Zijn er raakpunten tussen je beroep en het leiden van een kinderkoor?
Helemaal niet. Beroepsmatig ben ik HR-coördinator bij ArcelorMittal. Dat is totaal iets anders. Voor mij is muziek maken vooral loslaten en mijn microbetjes doorgeven aan het jonge volkje. Dat vind ik heel leuk!
Uit hoeveel zangers bestaat jullie koor?
Er zijn vijftien kinderen, en hun leeftijd gaat van zes tot net zeventien. Door het grote leeftijdsverschil ben ik eerder geneigd om van een jeugdkoor te spreken. Een 17-jarige kun je geen kind meer noemen…
Zijn er ook muziekinstrumenten of wordt er alleen gezongen?
Neen, we hebben een drietal fluitisten, twee violisten en af en toe is er ook een gitarist en een pianist aanwezig. Die muzikanten zijn allemaal volwassenen. Ikzelf speel een beetje piano, maar dan kun je niet dirigeren natuurlijk. Ik heb graag de touwtjes in handen en zoek oogcontact met de zangers. Zo probeer ik iedereen bij de les te houden.
Hebben jullie al een naam voor het koor?
Ik daag u uit, want ik wil heel graag een naam! Voorlopig zijn we “Kinderkoor Lokeren”, maar ik zou liever een jongere dynamische naam krijgen. Er zou een verband kunnen zijn met de toren van de Sint-Laurentiuskerk. Dit is onze repetitieplek, de mooiste van Lokeren! Qua akoestiek is dat zalig om daar te mogen werken.
Ook een passend logo zou leuk zijn! Mensen die ideeën hebben, zijn welkom!
Welk repertoire van liederen hebben jullie?
We zingen vooral in de kerk, maar we zingen ook trouwmissen. We hebben er fantastische achter de rug en in juli zingen we een gospel trouwmis. Dan zingen we uitsluitend gospelliederen en dat wordt uniek! Ook met Kerst hebben we een volledig repertoire met kerstliederen. We zijn in rusthuizen gaan zingen. We hebben tot in Kortrijk gezeten! Binnenkort gaan we naar Dadizele en Oostakker om een viering op te luisteren.
Maar we proberen onze keuze voor de liederen te verbreden. Ik probeer voor een gezonde mix te zorgen. In de herfst hebben we bijvoorbeeld liedjes over een spin, over vallende blaadjes… Ook tijdens de opwarming zorg ik soms voor andere liedjes, zodat de kinderen niet voortdurend het gevoel hebben dat ze met religieuze dingen bezig zijn. Er zijn zovele alternatieven…
De beweging IJD heeft een mooie liederenbundel waaruit ik veel kan halen en op Nederlandse sites vind je ook mooie dingen. Onlangs heb ik Sela ontdekt. Dat is een Nederlandse groep die fantastische muziek maakt. We hebben daar een kerstlied uit gekozen dat wel moeilijk is om aan te leren, maar die gasten zingen dat supergraag! Ook van K3 en Disney hebben we al liedjes gezongen.
© Isabel Gelaude en Geert Defauw
Hoe verlopen de repetities?
Op zaterdag repeteren we van 12.45 u. tot 13.45 u. en in de voormiddag ben ik de ganse tijd bezig om het koor en het dirigeerwerk voor te bereiden. Vlak vóór corona heb ik de gelegenheid gekregen om vanuit de parochie een cursus te volgen i.v.m. koor en stem. Daarvan heb ik zoveel tips meegekregen die ik nu kan toepassen voor mijn koor.
Hoe vaak treden jullie in de kerk op?
Elke week optreden is niet haalbaar. Vroeger werkten we tijdens de hoogdagen samen met het Gregoriuskoor. Maar geleidelijk aan is dat verminderd en nu is het een beetje moeilijk om onze plek te vinden. Toch gaan we zingen op Beloken Pasen (week na Pasen), op twee vormselvieringen en op de eerstecommunievieringen van Staakte en Spoele. Ook de gezinsvieringen zingen we op Heirbrug.
Ik herinner me dat jullie gezongen hebben op de dankmis van Orlando na zijn priesterwijding…
Ja, dat was een heel leuke ervaring! En Orlando is ook altijd heel enthousiast. Hij neemt echt zijn tijd om naar de kinderen te luisteren en hij heeft een band met elk van hen.
En ikzelf heb hetzelfde gevoel: ik vind het superleuk om met die kinderen te werken. Ik probeer de “schoolse” situaties te vermijden en ik laat ze zichzelf zijn. Voor mij mogen er gerust nog enkele kinderen bijkomen. Ze moeten niet de mooiste stem hebben, maar ze moeten graag zingen.
Ik wil ook de ouders van harte bedanken. Ten slotte zijn zij ook betrokken partij om hun kind naar de repetities te brengen en andere verplaatsingen te doen. Sommigen zijn superenthousiast. En zo blijf ik gestimuleerd om deze taak met plezier te vervullen!
Bedankt, Isabel, voor deze interessante toelichting!
We hopen dat je deze belangrijke job nog lang mag uitvoeren…
Tot slot nog een oproep:
wie ideeën heeft voor een groepsnaam en een logo, mag die altijd doorspelen.
En het zou zeker interessant zijn mocht er een link zijn met de toren van de Sint-Laurentiuskerk!
Geert Defauw