De parochieploeg | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Nieuws
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken
Heilige Laurentiusparochie Lokeren-Moerbeke

Heilige Laurentiusparochie Lokeren-Moerbeke

  • Startpagina
  • Contacten
  • Kerken & vieringen
  • Zoeken
  • Meer
    • Kerken & vieringen
    • Zoeken
    • Contactpunten Doopsel Eerste Communie Vormsel Huwelijk Overlijden Misvieringen Aanvraag misintentie Parochieblad - KERK & leven Gebruik parochiezalen Onze parochiegemeenschap, handig overzicht Kalender Schriftlezingen van de dag Facebook Instagram heiligelaurentiusparochie YouTube Bisdom Gent Dekenaat Lokeren Heilige Bavoparochie Privacy beleid

De parochieploeg

icon-icon-artikel
Gepubliceerd op donderdag 29 december 2016 - 17:00
Afdrukken

Wat is een parochieploeg?
Op de eerste verkennende bijeenkomst werd er een tekst besproken van (toenmalig) vicaris-generaal Paul Van Puyenbroeck over de aard van de parochieploeg. Deze tekst opende heel sterk met een citaat van E. Van Waelderen: “De grondvraag is niet ‘Hoe houden wij het allemaal draaiend?’ maar ‘Hoe kunnen wij mensen helpen leven naar Gods droom?’.” Dit is inderdaad het uitgangspunt van de parochieploeg en bij uitbreiding van de hele parochiegemeenschap. Het gaat niet om ons individu. Maar wel hoe wij – als individu – kunnen en mogen meebouwen aan die Godsdroom voor onze wereld.

De pastoor (de parochiepriester) heeft als taak om een groot stuk van die verantwoordelijkheid op te nemen. Daartoe is hij gevormd, daartoe is hij terdege voorbereid. Maar toch is hij geen alleenheerser:  de mede-verantwoordelijkheid van de gemeenschap is reëel, en dat is maar goed ook. De gemeenschap wordt in het bestuur en beleid van de parochie vertegenwoordigd door een kleine groep: de parochieploeg. Zij zijn veel meer dan ‘helpers’. In principe voeren zij zelfs niets uit: vanop een afstand denken zij na, plannen en evalueren zij om zo van de parochie een vruchtbare plaats te maken waar het geloof mag en kan groeien.

Het is uitermate belangrijk dat dit géén gesloten groep is die op zichzelf gericht is, of op de kerkplek waar men vandaan komt. Men moet een open ‘college’ vormen dat gericht is op de gehele parochie: Van Spoele tot Koewacht en van Oudenbos tot Kop! De leden moeten vanzelfsprekend dus goed geïntegreerd zijn in de gemeenschap die op zondag samenkomt om de eucharistie te vieren. Enkel zo kan zij de vinger aan de pols houden van wat er leeft in de gemeenschap.

Wie zit er in de parochieploeg?
Naast pastoor-deken Geert zetelen in de parochieploeg:
Peter Bourgonjon
Lieve Charels
Carine Claeys
Martine De Maesschalck
Chris Geerts
Marleen Helsen
Bert Schelfaut
Karin Van Damme

F2184b50.jpg

Parochieploeg

2de rij v.l.n.r. Martine De Maesschalck, deken Geert Cattrysse, diaken Bert Schelfaut, Peter Bourgonjon
1ste rij v.l.n.r. Carine Claeys, Karin Van Damme, Lieve Charels, Marleen Helsen, diaken Chris Geerts

Hoe gaan we te werk?
Naast een grote aandacht voor de kernopdrachten (liturgie, diaconie, verkondiging, gemeenschapsopbouw), heeft de parochieploeg in tweede instantie ook aandacht voor het dekenale niveau en wat daar kan gebeuren.

Het is belangrijk om te onderstrepen dat de parochieploeg primair een denk-groep is, veeleer dan een doe-groep. Dat merk je ook aan de vergadering. Na een gebed (waar we toch een klein kwartier tijd voor maken) is er altijd een inhoudelijk en vormende insteek van een half uur. Dit kan delen zijn rond stellingen, of het bespreken van een artikel of … Na dit vormend gedeelte beginnen we aan de echte vergaderagenda. We starten stipt om 20 uur, om 21 uur is er een korte pauze en wordt er een drankje uitgegoten en om 22 uur sluiten we af. Zo komen we maandelijks samen om te delen, om te plannen, om te dromen, om te bouwen aan die parochie van morgen.

Vaag gewauwel of concrete daden?
Hoewel het eerder een denk-groep is, blijft het niet alleen bij vage plannen of onhaalbare dromen. Tegelijkertijd met het denken en plannen willen we ook concrete stappen van gemeenschapsopbouw zetten. Dankzij het klankbord dat de parochieploeg is, worden de ‘nieuwe’ priesters goed ingelicht over gebruiken en wat er leeft onder de mensen. Alles wat gebeurt, en zeker datgene wat anders gebeurt dan voorheen, wordt bevraagd en geëvalueerd om zo naar de toekomst toe gericht te kunnen bijsturen en bijleren. Daarnaast worden ook evidente stappen gezet in de richting van die éne parochie.

Het meest ‘zichtbare’ dit pastorale jaar zal de éne Goede Week zijn die we vieren. Niet meer gesplitst in twee groepen over drie locaties. Maar één gemeenschap die samenkomt in die dagen om de Heer te volgen van Avondmaal naar Kruisberg naar Verrijzenis. Een gemeenschap die leeft en leven wil ontvangen van de Heer die ons samenroept.

Maar ook het nadenken over een “vrijwilligersfeest” waarop we alle medewerkers volgend werkjaar willen trakteren uit dank voor de inzet. Of het stroomlijnen van de communicatie en het wegwerken van dubbel werk …

In de komende weken en maanden zullen er meer en meer berichten vanuit de parochieploeg kenbaar gemaakt worden. De eerste verkennende gesprekken en vergaderingen zijn voorbij en langzaam maar zeker is de parochieploeg op weg om mét u te werken aan de toekomst.

Tot slot, om ons te hoeden voor “vaag gewauwel” is het uitermate belangrijk om te weten dat u de leden van de parochieploeg, alsook de priesters, altijd mag aanspreken. Wij willen voor u een luisterend oor zijn en meenemen naar het overleg wat er leeft in de gemeenschap. Alleen zo bouwen we, samen met velen, aan die Kerk van God.

Gepubliceerd door

Heilige Laurentiusparochie Lokeren-Moerbeke

Meer

Artikel

Deel dit artikel

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail

Lees meer

Enkele leerlingen en een begeleider tijdens een proefdruk van de banners. © Warre Dierickx
readmore

Jongeren tonen zondag vredesboodschap tijdens Gent-Wevelgem

icon-icon-artikel
Paus Franciscus tijdens de algemene audiëntie van woensdag 22 maart 2023 © VaticanMedia
readmore

Paus: ‘Als de Kerk zichzelf niet evangeliseert is ze museumstuk’

icon-icon-blog
De uitgescheurde miniatuur die de deugden van de gematigdheid en de ondeugden van overvloed illustreert. De miniatuur wordt vandaag bewaard in het J.P. Getty-museum, Los Angeles.
readmore

Pronkstuk uit Grootseminarie: het Valerius Maximus-manuscript

icon-icon-artikel

Reacties

Om reacties te zien en te reageren op dit artikel moet je je eerst even aanmelden via het menu bovenaan. Tot gauw. 

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2023 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook