“De aanhoudende migratie vormt een grote uitdaging voor onze samenleving. We mogen nooit vergeten dat de vreemdeling een mens is, met alle rechten en plichten daaraan verbonden. Ook zij die geen papieren hebben. We zijn ons bewust van de complexiteit van deze situatie. Maar we mogen geen muren van onverschilligheid en angst optrekken. Ook de migranten zelf mogen de plicht niet ontlopen zich te integreren in de samenleving die hen gastvrij ontvangt. Niet terugplooien op ons zelf en niet alleen onze eigen belangen zoeken: dat alleen kan de weg openen voor een toekomst waarin we het leven met elkaar delen en bouwen aan een menselijke samenleving. (…)
Ik was vreemdeling en gij hebt Mij opgenomen (Mt 25, 34)
Naar dit woord van Jezus willen wij, herders van de katholieke Kerk in ons land, ons blijven inzetten voor een cultuur van onthaal en ontmoeting, van respect voor de waardigheid van iedere mens zonder onderscheid. We geloven in de creativiteit en gedrevenheid van onze geloofsgemeenschappen en van de vele organisaties, solidariteitsacties en bewegingen binnen en buiten de Kerk. We zijn hen dankbaar en ze kunnen op onze steun blijven rekenen. We moeten ons blijven verzetten tegen de dreigende globalisering van de onverschilligheid waarvoor paus Franciscus waarschuwt.”
(bron: https://www.kerknet.be/bisschoppenconferentie/persbericht/‘ik-was-vreemdeling-en-gij-hebt-mij-opgenomen’-mt-2534)
De Belgische bisschoppen voegen ook de daad bij het woord en zochten naar een concrete weg om die kwetsbare naaste bij te staan. Dit gebeurt door een zogenaamde humanitaire corridor die hulp aan vluchtelingen op een bijzondere wijze mogelijk maakt.
“Humanitaire corridor"
150 Syrische vluchtelingen kunnen via een zogeheten humanitaire corridor naar België komen. Hierover werd een intentieverklaring ondertekend door staatssecretaris Theo Francken, voorzitter Hilde Kieboom van de Sint-Egidiusgemeenschap en kardinaal Jozef De Kesel namens de rooms-katholieke Kerk. Ook vertegenwoordigers van alle in ons land officieel erkende erediensten ondertekenden de verklaring. Het systeem van de humanitaire corridors garandeert dat de ontheemden op een menswaardige opvang in hun gastland en kunnen rekenen. Het verhoogt hun kansen om er zich succesvol te integreren. Het systeem zorgt vooral ervoor dat de vluchtelingen uit de handen blijven van mensenhandelaars en hun leven niet hoeven te riskeren over zee of langs levensgevaarlijke sluipwegen.
Geselecteerd op kwetsbaarheid
De gezinnen verblijven momenteel in erbarmelijke omstandigheden in Turkije of Libanon en zijn geselecteerd op kwetsbaarheid: het gaat om gezinnen met kinderen, mensen met een beperking of een medische problematiek en ouderen. Ze kunnen naar België komen met een humanitair visum. In de overeenkomst staat onder meer dat de betrokken gezinnen tijdens de duur van de asielprocedure niet door Fedasil, maar wel door religieuze organisaties en gemeenschappen in België worden opgevangen.”
(bron: https://www.kerknet.be/kerknet-redactie/nieuws/bisdommen-vangen-100-syri...)
CONCREET: wat staat ons te doen?
Momenteel is de vraag vanuit de bisschop van Gent aan ons gesteld om na te gaan of wij een gezin in onze parochie kunnen opvangen. Het huis van wijlen deken Rooms is, sinds het overlijden van Denise, aan het bisdom geschonken en wordt voorzien als (tijdelijke) vestiging van het gezin. Wij als parochie voorzien een stuk van de kosten (een deel van de kosten wordt betaald door de kerst-collecte vanuit alle Belgische parochies) en zorgen vooral voor een menswaardige opvang. Deze zal er vooral in bestaan om op een eenvoudig, menselijke wijze deze kwetsbare medemensen bij te staan met raad en daad opdat ze snel en goed zich zouden integreren in ons land.
In de komende weken zal er meer en meer duidelijk worden en hopen we u zo volledig mogelijk te informeren.