Dit lijkt een ver-van-mijn-bed show te zijn, maar is het fundament voor de oplossing van vele van onze problemen. Laten we er enkele overlopen en zien hoe acties zoals Broederlijk Delen daarbij echt kunnen helpen.
De klimaatopwarming
We hebben het voortdurend over mobiliteitscrisis, broeikasgassen, extremen in het weer, … Maar we merken ook dat de landen die het meeste moeite hebben om hun uitstoot van broeikasgassen te beperken de landen zijn die proberen zich naar ons model te ontwikkelen. Daarvoor is veel energie nodig en zij beschikken niet over de nodige technologie om deze op een milieuvriendelijke wijze te produceren. Vandaar de nood om onze kennis en mogelijkheden met hen te delen. Tot iedereen mee is.
Het voedselprobleem
Bij ons draait het vooral rond voedselveiligheid. Een luxebekommernis voor miljoenen mensen die met moeite één maaltijd per dag kunnen genieten. Voor hen is de eerste zorg te overleven. Nochtans is er mogelijkheid genoeg om de huidige en toekomstige wereldbevolking te voeden met de landbouwcapaciteit die we nu hebben. Maar dan moeten we durven nadenken over de intensieve manier van aan landbouw doen, die gronden uitput waardoor de lokale boeren steeds nieuwe percelen moeten ontginnen. Dit pleegt roofbouw op onze planeet. Vandaar de noodzaak om opnieuw kleinschaliger te denken en de landbouwer het inkomen te geven waar hij recht op heeft, hier en in verre landen. Tot iedereen mee is.
Vluchtelingenprobleem
Europa kreunt – volgens sommigen – onder de druk van economische vluchtelingen. Maar ook in heel veel ontwikkelingslanden zijn de vluchtelingenstromen gigantisch. Met miljoenen verplaatsen mensen zich naar andere gebieden. Een reden voor deze migraties? Meestal conflicten en onzekerheid over de toekomst, maar ook een groot deel omdat de inwoners niet voor zichzelf kunnen zorgen, geen toekomst hebben in hun land. Daarom gaan vooral jongere mannen op de vlucht. Vandaar dat het nodig is om de lokale economieën te ondersteunen en niet onze economie ginds in te planten omwille van de lage lonen en het ontbreken van sociale bescherming. Tot iedereen mee is.
Welvaartsdoelstelling
Maar uiteindelijk draait het vooral om één doel: welvaart. Het moet steeds meer opbrengen, met minder mensen, in kortere tijd. Efficiëntie noemen we dat in ons taalgebruik. Of dit ook het WELZIJN van de mensen dient is erg de vraag. Kijk maar in onze eigen samenleving waar acties als Welzijnszorg nog nooit zó nodig geweest zijn: 1 op de 7 haalt het einde van de maand niet – in onze gemeenschap. Vandaar dat het tijd is voor een andere aanpak van onze economie. Tot iedereen mee is.
Campagne 2018
Broederlijk Delen focust in deze campagne op Oeganda Met Valerie, Allan en Conrad geeft het een beeld van het dagelijks leven in Oeganda. Zij zijn het typevoorbeeld van 72% van de Oegandese bevolking. Broederlijk Delen steunt hen via COSIL (Community Sustainable Initiatives Link = een bondgenootschap waar plaatselijke initiatieven worden ondersteund voor de uitbouw van de lokale gemeenschap). Niet met grote westerse initiatieven, maar met kleine persoonlijke spaarprojecten en ondersteuning groeit de plaatselijke gemeenschap uit tot een meer leefbare samenleving. Zij zijn minder afhankelijk van de export (kunnen in hun eigen inkomen en voedsel voorzien) leren zorgzaam en spaarzaam om te gaan met levensbronnen (hout – water – grond) en bouwen zo een stabielere toekomst uit.
Donut-economie
Op het startmoment van de actie Broederlijk Delen in Gent werd een pleidooi gehouden voor de “donut” economie. Hierbij staat de buitenring voor het planetaire plafond, de ecologische grenzen die we niet mogen overschrijven wil de aarde een leefbare plek blijven. De binnenste ring staat voor de sociale fundamenten waar we niet onder mogen gaan, anders komen de grondrechten van groepen in het gedrang. De toekomst zit binnen die twee ringen, de veilige en rechtvaardige ruimte om onze mensheid verder te ontwikkelen en daar te blijven. Dan behouden we het evenwicht tussen mens en natuur, tussen economie en ecologie, tussen efficiëntie en leefbaarheid. Vandaar de noodzaak om deze actie te steunen, in het voordeel van onszelf, omwille van de klimaatdoelen, de voedselzekerheid en de vluchtelingenstromen. Investeren in ontwikkeling is ook investeren in veiligheid. Tot iedereen mee is. Ook in zijn encykliek “Laudato si” schrijft Paus Franciscus: “Ecologische harmonie kan niet bestaan in een wereld gekenmerkt door onrechtvaardige sociale structuren”. Aan ons om een eerlijke prijs te betalen voor ons voedsel (Fair Trade), te kiezen voor een korte voedselketen (denk globaal – eet lokaal) en seizoensgericht te consumeren.
Bob Van Lancker
Bronnen:
http://www.broederlijkdelen.be/nl/foodwise/wat-kan-jij-doen/voedsel-kopen
http://www.broederlijkdelen.be/nl/het-verhaal-van-grace
http://fairtradebelgium.be/nl/over-fairtrade/fairtrade-klimaatverandering
https://www.kateraworth.com/