Bouwen aan een "gastvrije" parochie | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken
Heilige Laurentiusparochie Lokeren-Moerbeke

Heilige Laurentiusparochie Lokeren-Moerbeke

  • Startpagina
  • Contacten
  • Kerken & vieringen
  • Zoeken
  • Meer
    • Kerken & vieringen
    • Zoeken
    • Welkom in onze gemeenschap! LITURGIE
      Bijbellezingen van de dagEucharistieviering voor scholen en jeugdbewegingenGebedsviering voor scholen en jeugdbewegingenAlgemene instructie van het Romeins MissaalLiturgische catecheseWij zeggen dankBloemen rond het altaarAfspeellijst huwelijksviering
      Een sacrament aanvragen
      KinderdoopVolwassendoopEerste CommunieVormselVerzoening en geestelijke begeleidingHuwelijkZiekenzalving
      Uitvaartliturgie
      OverlijdenVerloopLezingenLiedkeuzeBeleidstekstenUitvaart catecheseAfspeellijst uitvaartviering
      Eucharistieviering
      Aanvraag misintentieMisvieringenMisdienaarsKindernevendienstGelegenheidskoorMis de koffie nietVolg of herbekijk de zondagviering
      Koren
      GelegenheidskoorJeugdkoor De PepernotenMalaikaSint-Anna HeirbrugSint-GregoriusOrganisten
      VERKONDIGING
      Catechismus van de Katholieke KerkLeven vanuit de doopOpname in de gemeenschapEerste communie - aandachtspuntenHeilige parochianenWord met het Woord
      Alpha cursus
      VolwassenenJongeren
      Jongeren
      Vragen van jongerenMisdienaarsJeugdkoor De PepernotenAlpha YouthJongeren in Lourdes, Frankrijk 2025Wereldjongerendagen 2027 - Seoul, Zuid Korea
      Gebedsgroep H. Rafael DIACONIE
      Buitenlandse parochianenCommunie delen aan huisRouwzorgWelzijnszorgBroederlijk delenZiekenzorgGemeenschap Emiliani
      Parochieblad
      KERK & leven
      Sociale media
      OverzichtWhatsappInstagramFacebook
      Bedevaart naar Rome Onze parochiegemeenschap
      ParochieploegBegeleiders van past. domeinenHandig overzichtInhoud Website
      Beiaardconcerten Parochiezalen Agenda / Kalender Contactpunten DEKENAAT LOKEREN
      WebsiteHeilige Bavoparochie
      BISDOM GENT
      WebsiteBeleidsdocumentenHet kerkgebouw, betekenis en toekomstCCV GentCatecheseGezinspastoraalBedevaartenRoepingenPermanent diaconaatSynodale kerkOecumene
      ICC ICL KATHOLIEKE KERK
      VaticaanVatican NewsL´osservatoreromanoEWTN
      Privacy beleid Zoek op Kerknet

Bouwen aan een "gastvrije" parochie

icon-icon-artikel
Gepubliceerd op woensdag 28 juni 2017 - 7:52
Afdrukken

Over een paar weken ligt het pastorale werkjaar alweer achter ons … twee welverdiende zomermaanden lachen ons toe. Het eerste jaar van de “nieuwe” parochie in Lokeren en Moerbeke ligt dus bijna achter ons. Gesterkt door de ervaringen van dit eerste jaar, vol kennismakingen en ook al heel wat nieuwe initiatieven, mogen we dankbaar zijn voor het gedeelde leven en het gedeelde geloof. Er zijn immers veel mooie dingen gebeurd, het voorbije jaar. Niet altijd groots of spectaculair.

Ons Kerk-zijn toont zich wel vaker uiterst alledaags of gewoon
(en maar goed ook),
maar steeds doorleefd.

Het parochieblad wilde daarvan getuige zijn. Regelmatig konden we in kleine of grotere berichtjes lezen hoe veelzijdig de diamant van ons geloof geslepen is door tal van ervaringen. Of het nu was van de adventskaarsen die de ronde deden … de ten huize van … de ervaringen rond de Goede Week … de vele ontmoetingen: voor of na de viering, of elders in de parochie … activiteiten van vormelingen of eerste communicanten … Het leven werd gedeeld het voorbije jaar en dat geeft moed, smaakt naar meer – hoopvol mogen we kijken naar de toekomst!

Grondhouding van onze parochie
Voor volgend jaar (en de jaren daarna uiteraard) willen we als grondhouding van ons pastoraal werken een spiritualiteit van gastvrijheid voorop plaatsen. Deze pastorale grondhouding is niet enkel iets voor de priesters. Doorheen het doopsel delen we immers allemaal in het zogenaamde algemene priesterschap.

Elk van ons is dus geroepen om pastor, herder te zijn:
zorg te dragen in liefdevolle aandacht voor de naaste.

Dit pastor zijn is een taak die velen gelukkig al opnemen (denken we bijvoorbeeld maar aan de zorg voor eenzamen doorheen ziekenbezoek of -communie of de attente aandacht van catechisten voor vormelingen). Onze gemeenschap heeft – zeker in deze tijd – vele herders nodig: vrouwen en mannen die pastor willen zijn: zorgzaam, zorg dragend voor de medemens. Sommigen van ons zullen als herder vooraan lopen, mee de weg banen en anderen uit de wind zetten; sommige herders lopen achterop: ze hebben oog voor wie zwak is en niet altijd kan volgen; sommige herders lopen middenin de kudde om te enthousiasmeren en animeren … kortom: elk is geroepen om met de eigen talenten en charisma’s herder te zijn.

Het Licht van ons geloof gastvrij doorgeven aan de kinderen en jonge gezinnen: een opdracht voor ons allen. © Frank Bahnmüller

Gastvrije pastoraal
Echt pastor-zijn, mee de verantwoordelijkheid voor de gemeenschap opnemen, kan volgens ons maar vanuit een gastvrije grondhouding. Gastvrij zijn is niet oordelen maar verwelkomen. Gastvrij zijn is laten thuiskomen. Gastvrij zijn is beluisteren. Gastvrij zijn is rekening houden met de ander.

Het is de weg van “moeten” verlaten omdat we samen Kerk “mogen” zijn.

Als tochtgenoten mogen we samen het pelgrimerende Godsvolk vormen.
Die gastvrijheid ontkiemt hier en daar al … in de komende jaren hopen we dat ze verder mag ontluiken en openbloeien – dat onze gemeenschap in Lokeren en Moerbeke zich mag ontplooien als een oprecht gastvrije gemeenschap die door anderen wordt opgemerkt omdat we echte pastors zijn voor en met elkaar.

Elkaar ontmoeten met een hapje en een drankje is een goede gewoonte geworden in onze parochie © Geert Defauw

Enkele voorbeelden
Het voorbije jaar zocht de gemeenschap van Koewacht noodgedwongen een nieuw onderkomen. De kerk was voor de weekenddiensten al een tijdje gesloten, voor de initiatiesacramenten werd ze wel nog gebruikt. De nakende verkoop deed ons vorige zomer al de beslissing nemen dat voor de eerste communie en het vormsel zou worden uitgeweken naar de Sint-Antonius Abt-kerk van Moerbeke. Nadat wat koudwatervrees werd overwonnen, zijn de twee ‘aparte’ vormselwerkingen intenser gaan samenwerken. Met respect voor de eigenheid en manier van doen maar tegelijk elkaar versterkend waar dat mogelijk was en kijk … wat misschien nog niet zo gek lang geleden onmogelijk leek gebeurde nu quasi spontaan: de viering mocht samen gebeuren. Eenzelfde weg werd afgelegd met de eerste communicanten: doorheen in de instapvieringen mochten ze wat thuiskomen en wennen aan die andere kerk, op hun grote feest waren ze er klaar voor.

In de Goede Week mochten we – zo lazen we enkele weken geleden – op een heel andere en intense manier die heilige dagen beleven.

Het samen vieren bracht ons als gemeenschap niet alleen dichter bij elkaar: samen konden we ook de Heer heel dichtbij komen.

Dat dit mocht gebeuren in een open sfeer waar er zoveel ruimte was voor elkaar … waar we de genade mochten ontvangen een volwassen iemand in ons midden te vormen … waar we mochten genieten van stilte, gebed, soberheid maar tegelijk ook de uitbundigheid van Pasen en Licht.

Een van de meest indrukwekkende momenten in de viering van de Paaswake: de zending en zegening van de kaarsen voor de verschillende kerken van onze éne Parochie. © Danny Collewaert
De genade mogen kennen dat getuige te zijn van Nathalie haar vormsel.

Op Pinksteren mochten we in heel wat kerken opnieuw deze jonge gezinnen in ons midden begroeten. Minder in aantal misschien maar in plaats van ons bezig te houden wie er “moest” zijn en niet was … kunnen we ons misschien beter met evenveel energie storten op wie er wél was omdat ze voelden omdat zij aanvoelden dat ook zij er, als het past, bij mogen zijn. Gastvrij zijn, zeker naar jongeren en jonge gezinnen vraagt zulk een mildheid. In plaats van mopperen omdat ze er niet zijn, of mopperen omdat ze er wel zijn (en er rumoer is of de vaste plek is ingenomen), kunnen we ook blij zijn hen te mogen ontmoeten en iets mee te geven dat hopelijk vrucht mag dragen te gepasten tijde.

Gastvrijheid mochten we ervaren in de advent: vele geloofsvrienden stelden hun huis open om een ander te ontvangen. Zo deden de adventskaarsen hun ronde doorheen de straten van Lokeren en Moerbeke en mocht de Heer zich welkom weten … gastvrijheid was er zeker “ten huize van” de gastgezinnen die in de veertigdagentijd voor een spiritualiteitsavond andere parochianen welkom heetten.

De dekenij – dat majestueuze gebouw tussen bib en cultuurcentrum – opent zich ook regelmatig gastvrij … en dan niet enkel voor de schone schijn op tv. Ook komende zomer hopen we weer velen mensen te mogen ontmoeten op de beiaardconcerten en het Laurentiusfeest. In de veertigdagentijd was er elke woensdagmiddag soep.
Vormelingen, ouders van dopelingen, vergaderingen …

De dekenij wil een open huis van en voor de gemeenschap zijn, net zoals onze kerken.

De dekenij opent zich voor ontmoetingen met jong en oud.  © Herbert Vandersmissen
Ook dit jaar verwachten we weer vele gasten op de beiaardconcerten en het Laurentiusfeest  © Simon Lejeune

Mogen en niet moeten
Dat alles mag dus gebeuren. En tel maar eens in het vorige stukje van voorbedeelden hoeveel er “mag”/”mocht” gebeuren. Niet omdat het moet of het een strakke regel is. Wij mogen samen gelovig zijn en ons geliefd weten door God. Dat mag. Dat moet niet. Niemand is verplicht maar iedereen is wel welkom én verwacht. Regelmatig of af en toe. In goede dagen en in kwade dagen.

Kortom: een gastvrije parochie is open, niet gesloten.
Ze wil mensen laten thuiskomen, al is het maar even.

Ze wil eerst anderen beluisteren om daarna, pas in een tweede beweging, zelf te spreken over de eigen drijfveren en overtuiging zodat als derde stap gezocht kan worden naar wat en hoe er mag en kan gebeuren op dat moment, vertrekkende vanuit die eerste vraag.

Een gastvrije parochie kiest voor een pastoraal van het haalbare.
Een gastvrije parochie zet geen streepjes op een aanwezigheidslijst maar is wel oprecht bezorgd om wie er niet is.

Een gastvrije parochie laat het leven toe, gaat steeds in overleg met respect voor de anderen en voor elkaar. Rekening houdend uiteraard met het gemeenschappelijke project: we zijn geen eilanden voor en naast elkaar maar mogen samen één geheel vormen, we zijn geen kerk op ons eigen maar willen mee intreden in de lange stoet van mensen die – steeds in veranderende tijden – oprecht hebben gezocht naar hoe zij Kerk mochten zijn. Dat is de uitdaging die voor ons ligt en de weg die wij mogen gaan. Ga je mee?

Dank voor zoveel moois het voorbije jaar en hoopvol kijken we naar de toekomst die in alle gastvrijheid mag openbreken.

Deken Geert & priester Herbert

Gepubliceerd door

Heilige Laurentiusparochie Lokeren-Moerbeke

Meer

Artikel

Deel dit artikel

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail

Lees meer

Een gedeelde missie voor alle gedoopten
readmore

Gebedsintentie paus oktober 2024: voor een gedeelde missie

icon-icon-inspiratie
De pijn van de slachtoffers van milieurampen
readmore

Gebedsintentie paus september 2024: voor de schreeuw van de aarde

icon-icon-inspiratie
gebedsintentie paus augustus 2024: politieke leiders
readmore

Gebedsintentie paus augustus 2024: voor politieke leiders

icon-icon-inspiratie

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2025 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook