Bij het vormsel worden we door de heilige Geest voorzien van kracht en goede gaven om ons verder te ontplooien. Het (regelmatig) vieren van de eucharistie is het onderhouden van de relatie met God. Het is dan ook een groot feest wanneer kinderen voor het eerst deze vreugde mogen ervaren, wanneer zij voor het eerst mogen aanzitten aan de tafel van de Heer …
Door deze drie sacramenten wordt men dus “deel van het geheel”, deel van de kerkgemeenschap van God. Deze drie sacramenten willen initiëren, mensen laten thuiskomen in het geloof. Het zijn dus geen individuele op zichzelf staande gebeurtenissen. Deze gemeenschapsdimensie is in de voorbije decennia wat op de achtergrond geraakt. Nu we in de Kerk een crisis doormaken willen we de klemtoon opnieuw leggen waar ze hoort.
Het doopsel, de eerste communie, het vormsel zijn dus nooit een doel op zich: ze willen kansen geven, initiërende momenten zijn.
Met drie op weg
De eerste communie is een familiegebeuren. Het is een belangrijke dag voor het kind en de kring waarin het mag opgroeien. De ouders en gezinnen zijn het die de vraag stellen naar deze rituelen en sacramenten en wij, als parochiegemeenschap, willen daar graag een zinvol aanbod doen. Elkeen die bij ons aanklopt is welkom, wij willen graag gastvrouw en gastheer zijn. De voorbereiding gebeurt in Vlaanderen traditioneel door de school. Daar zijn we blij om en tot op heden is er geen aanleiding om dit te veranderen. Deze drie partners (gezin-kerk-school) staan in voor het eerste-communie-traject en elk heeft daarin een eigen aandeel, taak en verantwoordelijkheid. De eerste communie is dus geen louter schoolfeest. Het is ook geen louter familiefeest. Net zo min is het een louter parochiefeest. Het is een feest, dat zeker, maar wel eentje waar iedereen zijn aandeel in heeft en waar het perspectief niet ligt op die éne dag ergens na Pasen maar wel het geheel van het christelijk geloof en christelijk leven in onze kerkgemeenschap.
De route – het reisdoel – de reiziger(s)
Het reisdoel is zoals eerder gezegd niet het sacrament van de eerste communie. We kijken verder en ruimer. Gedurende het voorbereidingsjaar willen we écht initiëren.
Goed nieuws zaaien, laten proeven van “hedendaags” kerkelijk leven en op weg zetten zodat de ervaringen die worden opgedaan vroeg of laat wel vrucht zullen dragen.
Samen met de ouders, samen met de school willen we als parochiegemeenschap in Lokeren en Moerbeke ons steentje daartoe bijdragen. We gaan mee op weg, de route is misschien niet helemaal bekend, maar we reizen mee … getuigend, zaaiend, bemoedigend!
Concreet
In oktober zullen de ouders van de mogelijke eerste communicanten worden uitgenodigd op een informatieavond. Daar zal het “eerste communietraject” toegelicht worden. Wanneer ouders zich bereid verklaren en zich kunnen vinden in ons aanbod kan de inschrijving gebeuren. De reis kan beginnen. Op een aantal momenten zullen we doorheen het jaar deze gezinnen ontvangen in ons midden. Tijdens een instapviering. Of tijdens een catechesemoment. Zo doen wij ons deel in de voorbereiding. Op school zal onder de goede zorgen van de juf of meester ook een en ander worden voorbereid. De liederen worden aangeleerd, het verhaal van Jezus wordt verteld en verklaard, … En thuis wordt er gewerkt met de eerste-communie-doos. Bij elke ontmoeting krijgt de eerste communicant een attribuut én opdracht mee. Bijvoorbeeld: een gebedskaartje met het Onzevader. De opdracht is dan om samen met mama en papa, broer en zus dat gebed eens te bidden. Of een kaarsje. In de kring van het gezin kan dit kaarsje dan gebrand worden voor een overledene of ter intentie van … Kortom: ook het gezin wordt betrokken en meegenomen op de reis die we aanvatten in oktober. Zij zijn niet meer louter toeschouwer maar mededeelnemer in dit mooie verhaal.
De viering
De viering van de eerste communie krijgt door dit uitgebreidere voorbereidingstraject ongetwijfeld meer diepte en rijkdom. Door een grotere betrokkenheid van het gezin, door de nu reeds gewaardeerde medewerking van de scholen zal het een mooi gebeuren zijn in het hart van onze vierende gemeenschap.