Nog heel de maand september is het Scheppingsperiode en hebben we extra aandacht voor onze moeder aarde. Paus Franciscus kwam op 1 september, de “wereldgebedsdag voor de zorg voor de schepping” weer op onverwachte wijze uit de hoek, door samen met Patriarch Bartholomeus van Constantinopel boodschap tot de wereld te richten. Samen vroegen zij aan de wereldleiders om hun verantwoordelijkheid op te nemen voor de bescherming van het milieu en het herstellen van de gekwetste natuur.
Harvey en Irma
Dat er met ons milieu wel iets aan de hand is, werd de voorbije weken extra geïllustreerd. De klimaatverandering verergert de tropische cyclonen in die mate dat er wereldwijd gigantisch veel schade wordt aangericht en -o ironie- dat nu al de verzekeringsmaatschappijen laten weten dat de premies naar boven zullen moeten! Door de opwarming van het water in de oceanen met 1°C komt er 7% meer vochtigheid in de lucht bij verdamping. De opwarming van het oceaanwater is nu al 1,5°C. Gevolg: heviger stormen, intensere regenval en dus meer overstromingen. De orkanen Harvey en Irma, maar ook de moessonregens in Azië hebben het nog maar eens aangetoond. Honderdduizenden zijn getroffen. Voor wie is dat het ergste? Voor de rijken, die elders nog wel een ander huis hebben, of voor de armen, die niet weg kunnen en die geen spaarrekening hebben en meestal ook geen verzekering?
De boodschap van de Paus
Laten we even luisteren naar de boodschap van de paus en de patriarch. Ze noemen de verwoesting van het klimaat een teken van moreel verval, een scenario waarbij we onze roeping als medewerkers aan de schepping negeren:
“onze neiging om het delicate evenwicht van de ecosystemen te verbreken, onze ontembare drang om de beperkte grondstoffen te exploiteren, en onze hebzucht om onbeperkt winst te slaan uit vrijhandel , hebben ons vervreemd van de oorspronkelijke bedoelingen van onze Schepper. Wij beschouwen de natuur niet langer als een gedeelde gave, maar als ons bezit. We verbinden ons niet meer met de natuur met het doel haar in stand te houden; we overheersen haar om onze eigen belangen te dienen.” “het menselijk milieu en het natuurlijk milieu gaan er samen op achteruit en deze achteruitgang van de planeet weegt op de meest kwetsbare mensen.”
Samen bidden
Daarom klinkt ook hun oproep tot gebed:
“Inderdaad heeft ons gebed ook tot doel onze visie op de wereld te veranderen en bijgevolg de wijze waarop wij met deze aarde omgaan.”
Een warme oproep
“Het is onze plicht om de grondstoffen van onze planeet te gebruiken op een verantwoordelijke manier en dat betekent erkennen en respecteren van alle mensen en alle levende wezens.”
De Paus en de Patriarch herhalen dan ook hun dringende oproep en uitdaging om de zorg voor onze schepping op te nemen en te werken aan een duurzame en integrale ontwikkeling.
Wilfried Van Hove