In de volksmond wordt deze periode vaak ‘de vasten’ genoemd. En ‘vasten’ is uiteraard één onderdeel van de veertigdagentijd. Door wat soberder te gaan leven, willen we stilstaan bij wat we dagelijks als gave mogen ontvangen. Het gaat dus niet alleen om het zich ontzeggen van iets, het is vooral wat ‘minderen’ om nadien bewuster te genieten van al het goede dat ons te beurt valt.
Naast het vasten wordt de veertigdagentijd ook gekenmerkt door een bijzondere aandacht voor onze naasten. Waar we in de advent, meer dan anders, de armoede in eigen land willen bestrijden; denken we in deze veertig dagen uitdrukkelijk aan de armoede in de derde wereld. Dit jaar worden we door Broederlijk Delen op weg gezet om de boeren in Burkina Faso te steunen in hun strijd voor een beter leven.
Een derde facet van de veertigdagentijd is dat van de spiritualiteit. Eigenlijk komt dit aspect ook aan bod in de andere twee. Onze inzet voor de naaste, ons sober leven … we doen dit omdat we willen stil staan bij schepping en Schepper. Het is een periode van ‘het oude afleggen’ om ‘het nieuwe aan te nemen’ wanneer we in de paaswake of op Pasen onze doopbeloften opnieuw uitspreken. Die belofte klinkt maar geloofwaardig wanneer we niet alleen op dat moment ‘meedoen met de rest’, maar ons juist voorbereid hebben. De Goede Week – waarin we de Heer van heel nabij mogen volgen – is daartoe zeker een mooie gelegenheid en kans. Maar ook enkele andere initiatieven willen we als parochiegemeenschap aanbieden. We zijn er misschien wat vroeg mee, maar zo kunnen we goed voorbereid zijn.
Ten huize van … Een aantal parochianen hebben zich bereid verklaard om op een avond of namiddag een groepje medegelovigen te ontvangen. ‘Ten huize van’ die gastvrouw of gastheer komen we samen om ons geloof te verdiepen. Dit gebeurt door een stukje vorming en inleiding maar ook – en vooral – proberen we samen tot (geloofs)gesprek te komen. We sluiten af met een gebed. Dit jaar kozen we voor het thema van ‘het Onzevader’. De vernieuwde woorden, zo klonk eerder al, zijn een uitnodiging om stil te staan bij de woorden die we bidden. We willen nu tijd maken en met elkaar spreken over dit gebed dat we zovele keren in stilte of in gemeenschap bidden. In de komende periode kan je jezelf inschrijven voor dit mooie en zinvolle project. De concrete datums en plaats van afspraak worden tijdig gecommuniceerd.
Gebed & soep Elke woensdagmiddag, beginnend op Aswoensdag 1 maart, ben je welkom in de dekenij (Kerkplein 4, Lokeren). We willen om 12.30 uur (stipt!) starten met een kort gebed. Vervolgens is er een tas soep met brood als sober maal. Om 13 uur sluiten we af. Op Goede Vrijdag willen we dit ook doen, op deze vastendag is de soepmaaltijd in stilte. Welkom op woensdagen 1-8-15-22-29 maart en 5-12 april. Welkom ook op Goede Vrijdag 14 maart.
De Goede Week Het is nog ver af … maar de tijd vliegt en daarom willen we nu al even stil staan bij die bijzondere geloofsdagen. Als één gemeenschap willen we de Heer volgen in zijn lijden, sterven en verrijzen. In deze dagen willen we als gemeenschap maar ook individueel herbronnen en kracht opdoen. We willen ons laten voeden door ons geloof.
Maandag 10 april om 19.30 uur is er in de Sint-Laurentiuskerk een veertigdagen-wake met zang, stilte en gebed. Aan het einde is er – voor wie wil – mogelijkheid tot het ontvangen van het sacrament van de verzoening
Witte Donderdag, 13 april, herdenken we de instelling van de eucharistie en de opdracht tot dienstbaarheid. De liturgie van deze dag vangt aan om 19.30 uur in de Sint-Annakerk (Heirbrug).
Goede Vrijdag, 14 april, komen we in de namiddag op verschillende plaatsen samen voor een kruisweg (meer info volgt later) en om 19.30 uur is er in de Sint-Annakerk de wake met kruisverering.
De Paaswake start om 21 uur bij het paasvuur. We ontsteken de paaskaars en vieren de verrijzenis van de Heer. Afspraak in de Sint-Annakerk. Na de viering biedt de parochieploeg u graag een receptie aan.
Reacties
Om reacties te zien en te reageren op dit artikel moet je je eerst even aanmelden via het menu bovenaan. Tot gauw.