Op zaterdag 4 november trokken 21 catechisten van de parochie Lokeren-Moerbeke er voor de derde keer op uit voor een moment van vorming en ontmoeting. Op die manier trachten ze zich voor te bereiden op de themanamiddag met vormelingen die op zaterdag 18 november plaatsvindt.
Vorig jaar viel de keuze wat locatie betreft op kasteel Mariahove in Bellem, waar prof. Peter Schmidt, priester, filoloog, theoloog en kanunnik van het Sint-Baafskapittel in Gent en een autoriteit op het vlak van exegese, ofwel Bijbelverklaring, de catechisten wegwijs maakte in de wondere wereld van de parabels. Dat verhaal was echter nog lang niet uitverteld (Zal het dat ooit?), waardoor professor Schmidt werd gevraagd om in een tweede deel ook dit jaar verdere inzichten te verschaffen over ‘Parabels: de ondefinieerbare kracht van het beeld’.
Plaats van de afspraak ditmaal was het Sint-Baafshuis in hartje Gent. Een prachtige en ideale locatie, in de schaduw van de Sint-Baafskathedraal, om geïnspireerd te worden door de woorden uit de parabels en de inzichten van Peter Schmidt. In Bellem speelde de man een thuismatch, maar ook het Sint-Baafshuis is hem als bibliothecaris niet vreemd, wat hem sinds 1973 een eigen parkeerplaats opleverde.
Het uitgangspunt deze keer was wat wij vandaag als gelovige met parabels kunnen doen.
Wat is onze vrijheid en creativiteit waarmee we parabels kunnen en mogen hanteren? Parabels bezitten geen definiërende taal, wel een poëtische taal die gelaagd is en niet is vast te pinnen op één mogelijke betekenis. Taal roept om actualisering. Of deze actualisering vruchtbaar en juist is, hangt samen met kennis. In welke mate kan je dus verhalen uit de Bijbel boetseren en wat zijn daarbij de grenzen? Je kan zodanig boetseren dat het misvormen wordt. De basis van de parabels moet gezocht worden in korte gelijkenissen, teruggaand op predikingen van Jezus over het Rijk Gods. Soms zelfs één of twee verzen in de Schrift. Reeds in de tijd van het Nieuwe Testament kwamen deze in verschillende contexten terecht. Om dit alles verder te ontleden werden de parabels bij Marcus, Matteüs en Lucas vergeleken.
Na een gezellige en lekkere broodmaaltijd met bijhorend gebak als dessert, maakte iedereen onder leiding van Dirk Goossens kennis met het catechetisch documentatiecentrum. Dirk gaf een overzicht van de vele beschikbare werkvormen en materialen, waaronder DVD’s, boeken, lesmappen en spelen die kunnen ontleend worden. Ook collega-catechist Paul Van Haute gaf een workshop over het in beeld brengen van parabels a.d.h.v. het werken met Bijbelse symboolpanelen.
Inspiratie genoeg dus na deze boeiende dag.
Bjorn Haegeman