In de media wordt steeds meer aandacht besteed aan het “welzijn” van de mensen. Artikels over burn-out, me-time, life coach, wellness, gezond eten en drinken, belang van een kwaliteitsvolle slaap… Iedereen wordt overladen met tips en goede raad, do’s en dont’s.
Maar een andere realiteit komt de laatste maanden ook opnieuw in de media: besparingen, hogere kosten, kinderarmoede.
Daarom is het nodig dat Welzijnszorg elk jaar opnieuw ons bij de arm neemt en ons de wereld van de minder fortuinlijke mens toont.
Bewegingen uit alle hoeken van de maatschappij (zie foto) stellen een jaarlijkse armoedebarometer op. De resultaten daarvan werden enige tijd geleden gepubliceerd. 10 jaar geleden reeds beloofde de regering een halvering van de (kinder)armoede. Vandaag zijn er amper 30.000 armen minder (op 696.000 armen in Vlaanderen – mensen die minder dan 22.000 euro per jaar verdienen). De kinderarmoede is in die periode bijna verdubbeld van 7% naar 12%. 1 op de 7 kinderen leeft vandaag in Vlaanderen in armoede.
Ook de huidige regeringen pronken met maatregelen als tax-shift en vermindering van de belastingen voor de 20% armsten van ons land. De realiteit zegt ons dat enkel de extreem armen (leefloners en mensen zonder inkomen) er een beetje op vooruit gaan (20 à 30 euro per maand) maar dat werklozen en deeltijds werkende mensen er vaak flink op achteruit gaan (tussen de 50 en 110 euro per maand). Zij moeten wel de hogere kosten betalen aan elektriciteit (geen gratis kw/u meer – 21 % BTW i.p.v. 6% vroeger) en water (geen gratis m³ water meer – hogere belasting op waterzuivering en –afvoer) , maar kunnen niet genieten van de gunstregimes die leefloners kunnen aanspreken. De Tax-shift werkt alleen voor wie, door een hoger inkomen, ook belastingen betaalt.
Armoedebestrijding gaat ook via herinschakeling van mensen in het arbeidsmidden. Maar ook daar zien we dat de extra werkgelegenheid gaat naar mensen die reeds een (deeltijds) inkomen hebben en meestal niet naar volledig werklozen of leefloners. En langdurig werklozen worden vaak nog extra getekend door de snellere vermindering van hun uitkering. Nog steeds zit ongeveer 8% van de gezinnen zonder inkomen uit arbeid – evenveel als in 2006. Vooral laaggeschoolden, mensen met een migrantenachtergrond en jongeren hebben nog meer kans om uit de boot te vallen.
Maar laten we niet bij de financiële armoede alleen blijven. Er is vandaag de dag ook een enorme sociale armoede. Mensen leven in eenzaamheid, in angst, in onzekerheid. Mensen krijgen in dagen of weken geen ander mens te zien of te horen. De verontrustende berichten uit de woonzorgcentra geven geen fraai beeld van onze zorg voor oudere medemensen.
Wat kunnen wij daar aan doen als christelijke gemeenschap? Misschien terug wat meer in onze eigen mogelijkheden gaan geloven: mensen nabij zijn in onze buurt, in de familie, in onze werkkring. Terug tijd maken voor elkaar en een luisterend oor geven aan wie zijn verhaal wil vertellen. Een helpende hand uitsteken als we mensen in nood tegen komen. Of meedoen met de adventsactie van de parochie: adopteer een kaars. Daarbij gaat een kaars van deur tot deur om de paar dagen. Dit geeft binnen de parochie kansen tot ontmoeting en gebed in de huiskring.
We kunnen ook Welzijnszorg steunen door acties te ondernemen: Soep op de stoep – breiacties: mutsen breien om op smoothies te zetten – elke muts brengt 20 cent extra op - koop of verkoop HOOP (postelijn), KRACHT (keukenraap) en WARMTE (pompoen), zaadzakjes om te gebruiken in de groentetuin – sporten tegen armoede: door in te schrijven bij een evenement (verzamel minimum 50 euro voor Welzijnszorg) of zelf een sportevenement met je school, buurt, club… te organiseren, en het geld te storten op rekening van Welzijnszorg.
Het rekeningnummer van Welzijnszorg is BE 21 0000 0000 0303 – adres: Huidevettersstraat 165 – 1000 Brussel.
Het is tijd dat we ‘Samen tegen Armoede’ optreden met Welzijnszorg.
Bob Van Lancker