Wij zeggen dank
28. Lam Gods
Gevolgd door de vredeswens zingen we het Lam Gods driemaal. Waarom betekent het eigenlijk? Het Lam Gods, een beeld dat diep geworteld zit in de christelijke traditie, is meer dan alleen een dier. Het is een krachtig symbool dat doorheen de Bijbel en de kerkgeschiedenis een centrale rol speelt.
In het Oude Testament vinden we al verwijzingen naar lammeren als offerdieren. Het offeren van een lam was een ritueel dat diende om vergeving te verkrijgen voor zonden. Het lam werd gezien als een plaatsvervanger, dat de plaats innam van de zondaar. Zo werd de schuld van het volk op het lam gelegd en door het offeren van het dier werd de relatie met God hersteld.
In het Nieuwe Testament krijgt het beeld van het Lam een diepere betekenis. Johannes de Doper wijst op Jezus met de woorden: "Zie het Lam Gods, dat de zonde van de wereld wegneemt" (Johannes 1,29). Hier wordt Jezus expliciet gelijkgesteld aan het offerlam. Zijn kruisdood wordt gezien als het ultieme offer, waarmee de zonden van de hele mensheid worden vergeven.
In de eucharistieviering is het Lam Gods een centraal onderdeel. Het feit dat de voorganger tijdens de eucharistieviering driemaal de woorden "Lam Gods, dat wegneemt de zonden van de wereld" uitspreekt, voordat de gelovigen de communie ontvangen, heeft een rijke symbolische lading. Door de aanroeping driemaal te herhalen, wordt de aandacht gevestigd op de volledige omvang van Christus' verlossend werk. Het benadrukt dat Hij niet alleen de zonden van een enkeling, maar van de hele wereld wegneemt. De driemaal herhaalde aanroeping nodigt de gelovigen uit om zich volledig over te geven aan Gods genade.
Om dieper op deze woorden in te gaan, hebben we een artistiek werk niet ver van ons vandaan. Het wereldberoemde schilderij van de gebroeders Van Eyck, 'Het Lam Gods', dat in de Gentse Sint-Baafskathedraal hangt, is een prachtig voorbeeld van de diepe betekenis die aan het Lam Gods wordt gehecht.
Dit meesterwerk is een visuele verbeelding van de Hemelse Stad en toont het Lam Gods als het middelpunt van alle gebeurtenissen. In de Eucharistie benaderen we Christus met hoop zoals de mensen in het artistieke werk het Lam benaderen. De vele symbolen die in dit schilderij verwerkt zijn, verwijzen naar de verlossing en de nieuwe hemel en nieuwe aarde die beloofd zijn.
Het Lam Gods is dus meer dan alleen een dier. Het is een krachtig symbool dat ons herinnert aan de liefde van God en aan het offer van Jezus Christus. Doorheen de eeuwen heeft dit symbool kunstenaars, theologen en gelovigen geïnspireerd. Het herinnert ons eraan dat we door de dood en verrijzenis van Christus aan een nieuw leven deelnemen.
Zalig zij die genodigd zijn aan de maaltijd van de Heer:
zie het Lam Gods dat wegneemt de zonden der wereld.
Pr. Orlando
![Korte catechese voor iedere kerkganger © Pixabay Korte catechese voor iedere kerkganger © Pixabay](https://www.kerknet.be/sites/default/files/styles/width_640/public/F2184e49_2.jpg?itok=nuu4-qgO)