Wij zeggen dank
20. Voorbede
Het laatste element van dit hoofdgerecht van het Woord is de voorbede. Waarom bidden we het op dit moment van de viering? Kunnen we de viering niet zomaar beginnen met bijvoorbeeld de woorden 'deze eucharistieviering wordt opgedragen voor deze intenties:…'? Wat is het verschil eigenlijk? Net zoals de geloofsbelijdenis een reactie is op het Woord dat in de lezingen wordt gehoord, zo is de voorbede dat ook. De voorbede is ook een antwoord op het Woord van God dat in geloof is ontvangen.
Lees met ons mee:
‘We leggen God voor wat er in ons leeft
aan vreugde en dankbaarheid, aan zorgen en verdriet.
Maar ook hier gaat het niet alleen en allereerst om onszelf.
Ons gebed is een dienst aan alle mensen:
we bidden voor de grote noden van de wereld en de kerk,
voor speciale groepen van mensen,
vooral voor hen die op één of andere manier te lijden hebben.
We bidden ook voor hen die ons dierbaar zijn,
en we vragen dat God aan allen zijn nabijheid toont.
In de voorbede zal duidelijk worden
of we de boodschap van de Woord werkelijk in ons opnemen
en of we ons samengeroepen weten
als vertegenwoordigers van de hele mensheid’.
(Vlg. Catechese bezinning over de eucharistie, Joris Polfliet, ICL, Kerknet).
En dit alles dankzij een van de vele geschenken die we bij de doop hebben ontvangen. We hebben toen het geschenk om priesters te zijn ontvangen. Ja, je hebt goed gelezen, jij en andere gedoopten zijn ook priesters. Deze manier van priester-zijn is iets anders dan het ambtelijke priesterschap. Als gedoopten zijn we allemaal priesters omdat we God kunnen aanspreken zoals Jezus dat deed, als geliefde kinderen. In het gebed bidden wij voor het heil van velen.
En onze smeekbeden worden gericht tot God, die voor zijn kinderen zorgt. God is een Vader die al weet wat we nodig hebben (Vlg. Mattheüs 6, 7-8). Daarom hoeven we hier niet de langste en meest complexe gebeden te formuleren. Daarnaast vergeet Hij niemand. Hij laat de zon opkomen voor goeden en slechten (Mattheüs 5, 45-48). Hij is altijd bereid om naar de gebeden van al zijn kinderen te luisteren en de geschenken te geven die het beste bij hen passen.
Laten we even stilstaan bij de woorden van mensen die tot God hebben gesmeekt en hun gebed naar echte liefde voor anderen hebben vertaald.
"Bidden is niet veel denken, maar veel liefhebben."
"Gebed is een kracht die de wereld kan veranderen. Het is een manier om God te betrekken bij de problemen van onze tijd en om Zijn vrede en gerechtigheid te vragen."
(Paus Johannes Paulus II).
"Gebed is geen ontsnapping aan de realiteit, maar een kracht om deze met andere ogen te zien."
"Gebed is de sleutel tot vrede.
Het is een manier om onze harten te openen voor Gods liefde en om die liefde met anderen te delen.”
(Heilige Teresa van Calcutta)
Pr. Orlando