Heilige parochianen
HH Anna en Joachim
In de christelijke traditie worden Anna en Joachim vereerd als de ouders van de Heilige Maagd Maria en dus de grootouders van Jezus Christus. De belangrijkste bron voor de namen en het verhaal van Anna en Joachim is het apocriefe Proto-evangelie van Jacobus, een vroegchristelijk geschrift dat dateert uit de tweede eeuw na Christus. Dit evangelie, dat niet als onderdeel van de Bijbel wordt beschouwd door de meeste christelijke denominaties, vult de lacunes in de Bijbelse verhalen over de jeugd van Maria en haar ouders. Volgens het Proto-evangelie waren Joachim en Anna een vroom en rechtvaardig echtpaar dat lange tijd kinderloos bleef, wat in hun cultuur als een schande werd beschouwd. Ze baden tot God. Anna baarde vervolgens een dochter, Maria, die later de Moeder van Jezus zou worden.
Standbeelden van hen zijn te vinden in de Sint-Laurentiuskerk en in Sint-Annakerk. In de christelijke kunst worden Heilige-Anna en Heilige-Joachim vaak afgebeeld met specifieke symbolen die hun rol en hun deugden vertegenwoordigen:
Anna:
1) Een boek of een Schriftrol: Dit symboliseert haar rol in de religieuze opvoeding van Maria en haar kennis van de Heilige Schrift.
2) Maria als kind: Vaak wordt Anna afgebeeld met de jonge Maria aan haar zijde of op haar schoot, wat haar moederschap en haar toewijding aan haar dochter benadrukt.
3) Een groene mantel: De kleur groen staat vaak voor hoop en nieuw leven, verwijzend naar de latere geboorte van Maria.
4) Een staf of scepter: Dit kan haar waardigheid en haar afstamming uit het huis van David symboliseren. De Sint-Annakerk, Heirbrug, draagt de naam van de grootmoeder van Jezus.
Joachim:
1) Een herdersstaf: Dit verwijst naar zijn beroep als herder en symboliseert zijn zorgzaamheid en leiderschap.
2) Een offerlam: Dit herinnert aan de offers die hij in de tempel bracht en zijn vroomheid.
3) Een duif: Soms wordt een duif afgebeeld, die de goddelijke boodschap symboliseert die hij ontving over de geboorte van Maria.
4) Een baard: In de iconografie wordt Joachim vaak afgebeeld als een oudere man met een lange baard, wat zijn wijsheid en respectabiliteit benadrukt.
De feestdag van Heilige-Anna en Heilige-Joachim wordt in de Rooms-Katholieke Kerk gevierd op 26 juli. De gezamenlijke viering op 26 juli in de katholieke kerk benadrukt hun rol als een heilig echtpaar en de ouders van de Moeder Gods. De verering van Heilige-Anna en Heilige-Joachim is een krachtige herinnering aan de menselijke wortels van Jezus en het belang van de generaties die Hem voorgingen. Hun verhaal, hoewel grotendeels apocrief, heeft een diepe en blijvende impact gehad op de christelijke spiritualiteit en kunst, en ze blijven tot op de dag van vandaag geliefde heiligen.
Paus Franciscus zei: "Heiligheid is een gezamenlijke reis, twee aan twee. Dit is terug te zien in sommige heilige gemeenschappen. De Kerk heeft bij verschillende gelegenheden hele gemeenschappen heilig verklaard die op heldhaftige wijze het Evangelie leefden of het leven van al hun leden aan God opdroegen. [...] Er zijn eveneens veel heilige huwelijken, waarbij ieder een instrument van Christus was voor de heiliging van de partner. Samenleven of samenwerken met anderen is ongetwijfeld een pad van spirituele ontwikkeling. [...]. (Paus Franciscus, Gaudete et exsultate, n. 141)
Heiligen Anna en Joachim, bid voor ons.