Wij zeggen dank
15. Eer aan God
Heb je na 3 voorgerechten (intrede, begroeting en ‘Heer, ontferm U') al genoeg gegeten? Misschien wel. De Eucharistie vieren betekent deelnemen aan een lange en rijke geestelijke ‘brunch’. Daarom kunnen we het niet als fastfood eten.
Laten we het over nog een voorgerecht hebben: de hymne 'eer aan God' (het ‘Gloria’). We hebben het over een hymne die werd ingeleid door de lofzang van de engelen bij de geboorte van Jezus (Lucas 2, 14).
Vanwege zijn rijkdom en belang in de liturgie is het een hymne dat door geen enkele andere vervangen kan worden. Zoals je waarschijnlijk hebt gemerkt, is deze hymne vol vreugde, althans zo zou het gezongen mogen worden. De tekst zelf bevat de nodige ingrediënten om dit lied zo rijk en lekker te maken. Als de ingrediënten worden veranderd, zouden we dan de originele smaak proeven? Zouden we het over hetzelfde voorgerecht hebben of over een ander?
Laten we eens naar de tekst kijken:
Eer aan God in den Hoge, en vrede op aarde aan de mensen die Hij liefheeft.
Wij loven U.
Wij prijzen en aanbidden U.
Wij verheerlijken U en zeggen U dank voor Uw grote heerlijkheid.
Heer God, hemelse Koning, God, almachtige Vader,
Heer, eniggeboren Zoon, Jezus Christus
Heer God, Lam Gods, Zoon van de Vader;
Gij die wegneemt de zonden der wereld, ontferm U over ons.
Gij die wegneemt de zonden der wereld, aanvaard ons gebed.
Gij die zit aan de rechterhand van de Vader, ontferm U over ons.
Want Gij alleen zijt de Heilige.
Gij alleen de Heer.
Gij alleen de Allerhoogste: Jezus Christus,
met de Heilige Geest In de heerlijkheid van God de Vader.
Amen
Wij zingen deze hymne nadat we God om vergeving en hulp hebben gevraagd met de 'Heer, ontferm U'. We hebben het al eerder gehad over het belang van het zeggen van dag, bedankt, alsjeblieft en sorry. In de hymne ‘eer aan God’ vinden we een goed menselijk gebaar.
Dit goede gebaar gaat over hoe je met nederigheid kunt herkennen wanneer iemand ergens goed in is, wanneer iemand andere sterkte heeft. En we doen het niet om de persoon met lof te vleien. Het gaat erom dat je gelukkig bent omdat de ander is zoals hij of zij is. De andere persoon is al een geschenk voor je leven. Hoe goed is het om dit goede gebaar in de praktijk te kunnen brengen, omdat we soms meer woorden kunnen uiten om te veroordelen of te klagen dan om goede dingen te erkennen.
Met de hymne 'eer aan God' laten we God ons hart nederig maken. Want we erkennen dat Hij degene is die ons ontvangt, dat Hij de enige is die werkelijk heilig is en dat wij het zijn die Hem nodig hebben, dat we dankzij Hem bijeen zijn, eenvoudigweg omdat Hij is wie Hij is en wat Hij voor ons heeft gedaan. Met dit lied kunnen we ruimte in ons hart maken om het verwachte hoofdgerecht te ontvangen.
Realiseer je je hoe mooi en verrijkend het kan zijn om de Eucharistie te vieren?
Pr. Orlando