Onthulling schilderij Heilige Laurentius | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Nieuws
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken
Heilige Laurentiusparochie Lokeren-Moerbeke

Heilige Laurentiusparochie Lokeren-Moerbeke

  • Startpagina
  • Contacten
  • Kerken & vieringen
  • Zoeken
  • Meer
    • Kerken & vieringen
    • Zoeken
    • Contactpunten Doopsel Eerste Communie Vormsel Huwelijk Overlijden Misvieringen Aanvraag misintentie Parochieblad - KERK & leven Gebruik parochiezalen Onze parochiegemeenschap, handig overzicht Kalender Schriftlezingen van de dag Facebook Instagram heiligelaurentiusparochie YouTube Bisdom Gent Dekenaat Lokeren Heilige Bavoparochie Privacy beleid

Onthulling schilderij Heilige Laurentius

icon-icon-artikel
Gepubliceerd op donderdag 1 juli 2021 - 7:55
Afdrukken

 

“De marteldood van de H. Laurentius”
               Hendrick De Somer 
           (Lokeren, 1602 – Napels, 1656)

 

De auteur van het werk, Hendrick De Somer, werd gedoopt in de Sint-Laurentiuskerk in 1602. Op jonge leeftijd ging hij naar Napels om zich in de schilderkunst te bekwamen bij de befaamde José de Ribera. Hij werd er een zeer gewaardeerd kunstschilder. Beiden waren sterk beïnvloed door de stijl van grootmeester Michelangelo Merisi Caravaggio.

Zijn werken, waarvan er meer dan zeventig werden bewaard, kunt u ook vinden in bekende musea als het Vaticaans Museum, het Rijksmuseum Amsterdam, het Musée des Beaux Arts te Nice, het Puskinmuseum te Moskou, de Hermitage te Sint-Petersburg, en enkele musea in Rome en Napels.

Slechts tweemaal was de H. Laurentius hoofdfiguur in zijn doeken. Eén ervan is nu, na vele omzwermingen, naar Lokeren gekomen. Veel toevalligheden en de gebundelde inspanningen van Lokeraars Erik Bielen en Andy Nimmegeers brachten het naar onze stad. En dank zij de middelen van een privésponsor kon de Kerkfabriek van de dekanale kerk dit werk aankopen.

Het zal ten eeuwigen dage in onze kerk opgehangen blijven, in de nabijheid van het Laurentiusaltaar.

“De marteldood van de H. Laurentius”, Hendrick De Somer (Lokeren, 1602 – Napels, 1656)
“De marteldood van de H. Laurentius”, Hendrick De Somer (Lokeren, 1602 – Napels, 1656)

Schilderij “De marteldood van de H. Laurentius” plechtig onthuld

F2184c33.jpg

Schilderij “De marteldood van de H. Laurentius” plechtig onthuld  © Geert Defauw

F2184d33.jpg

Schilderij “De marteldood van de H. Laurentius” plechtig onthuld  © Geert Defauw

© Geert Defauw

  1. Yves Cools, lid van de Kerkraad, verwelkomt en verzorgt de bindteksten.
  2. Eddy Impens, voorzitter van de Kerkraad, vertelt iets over de werking van de raad en de aankoop van het schilderij.
  3. Giovana Tama van het restauratieatelier IPARC legt uit hoe de restauratie verliep.
  4. Philippe Van Cauter, artistiek directeur van het SMAK, benadrukt de culturele waarde van dit schilderij.
  5. Andy Nimmegeers, een van de bezielers van het project, krijgt bloemen van Mieke Laureyns.
  6. Het moment van de waarheid: de onthulling door Eddy Impens en deken Geert Cattrysse.
  7. Andy Nimmegeers, Eddy Impens en Geert Cattrysse poseren fier voor het meesterwerk.
  8. Nadien volgt een gezellige receptie.

Op dinsdag 10 augustus, precies op de naamdag van de Heilige Laurentius, werd tijdens een academische zitting het schilderij “De marteldood van de Heilige Laurentius” van de hand van Hendrick De Somer op plechtige wijze onthuld.

Yves Cools mocht als lid van de Kerkraad Sint-Laurentius de talrijk opgekomen aanwezigen verwelkomen. Hij verontschuldigde een van de bezielers van het hele project, Erik Bielen, die door ziekte niet aanwezig kon zijn. Daarna mocht hij de drie sprekers aankondigen. Maar eerst wees hij op het majestueuze orgel waaruit even later heerlijke 17de-eeuwse muziek weerklonk, meesterlijk bespeeld door Jo Van Eetvelde.

Na een daverend applaus was het de beurt aan Eddy Impens, voorzitter van de Kerkraad. Hij lichtte de werking van deze raad toe en vertelde hoe het schilderij uiteindelijk door de kerkfabriek kon aangekocht worden.

Uiteraard moest het kunstwerk eerst gerestaureerd worden. Dit kwam tot stand door het restauratieplatform IPARC (International Platform for Art Research and Conservation). Een team rond Obrecht De Boer zorgde hiervoor. Woordvoerster Giovana Tama legde aan de hand van een PowerPointpresentatie uit hoe zo’n maandenlange restauratie verloopt. Het is echt meer dan hier en daar wat bijschilderen! Enkele stappen in het restauratiewerk: eerst wordt de bestaande verflaag geconsolideerd, het vernis, oude retouches en overschilderingen worden verwijderd, het werk wordt structureel behandeld, er wordt geretoucheerd en ten slotte wordt er een eindvernis aangebracht. Een hele klus!

Dan mochten we ons verheugen in de komst van Philippe Van Cauter, de artistiek directeur van het SMAK van Gent. Hij legde vooral de nadruk op de esthetische en culturele waarde van dit werk. En hij belichtte enkele belangrijke kenmerken van deze barokschilder en zijn meesterwerk.

Hij had het misschien niet verwacht, maar toch vonden we dat Andy Nimmegeers het verdiende om even in de bloemetjes gezet te worden. Samen met Erik Bielen “ontdekte” hij het schilderij, dat in Napels tot stand kwam. En zo gebeurde het dat Mieke Laureyns hem letterlijk en figuurlijk in enkele mooie bloemetjes mocht zetten. Proficiat, Andy!

Maar eindelijk brak het moment van de waarheid aan... Precies om 20.34 uur trokken Eddy Impens en deken Geert Cattrysse de witte doeken weg van het gerestaureerde meesterwerk! Even later mochten ze samen met Andy fier poseren voor de nieuwe aanwinst van de Sint-Laurentiuskerk. Ook het stadsbestuur van Lokeren was aanwezig bij deze onthulling, een culturele meerwaarde voor de stad!

Daarna volgde nog een gezellige receptie, terwijl de aanwezigen in groepjes het werk konden bewonderen. Alles verliep probleemloos en covidproof, en vele mensen uit onze grote parochie Lokeren-Moerbeke waren onder de indruk van het hele evenement.

Mocht Hendrick De Somer aanwezig zijn bij de onthulling van zijn meesterwerk, hij zou aangenaam verrast zijn bij de eer die hem te beurt viel, en die eer is terecht!

Geert Defauw

Gepubliceerd door

Heilige Laurentiusparochie Lokeren-Moerbeke

Meer

Artikel

Deel dit artikel

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail

Lees meer

Enkele leerlingen en een begeleider tijdens een proefdruk van de banners. © Warre Dierickx
readmore

Jongeren tonen zondag vredesboodschap tijdens Gent-Wevelgem

icon-icon-artikel
Paus Franciscus tijdens de algemene audiëntie van woensdag 22 maart 2023 © VaticanMedia
readmore

Paus: ‘Als de Kerk zichzelf niet evangeliseert is ze museumstuk’

icon-icon-blog
De uitgescheurde miniatuur die de deugden van de gematigdheid en de ondeugden van overvloed illustreert. De miniatuur wordt vandaag bewaard in het J.P. Getty-museum, Los Angeles.
readmore

Pronkstuk uit Grootseminarie: het Valerius Maximus-manuscript

icon-icon-artikel

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2023 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook