Al een tijdje kunnen de zondagsvieringen in onze Sint-Annakerk nu ook vanop afstand meebeleefd worden.
Er bestaan nogal wat redenen waarom mensen uit onze parochie Lokeren-Moerbeke er niet in slagen om de eucharistie “live” mee te maken.
Daarvoor biedt de digitale techniek van “streaming” een mooie oplossing.
Wat is streaming?
Hoe zit dat technisch in elkaar?
Wat komt er allemaal bij kijken?
Met die vragen trokken we op zondag 19 februari naar het oksaal van de kerk om er de technici aan het werk te zien en hen daarna wat meer uitleg te vragen.
We spraken met Wouter Pauwels en Dirk De Bosscher. Eddy Nimmegeers kon er die dag niet bij zijn, maar hij behoort ook tot de vaste kern van de “streamers”.
Nadat we de technici tijdens de viering aan het werk zagen, konden we hen enkele vragen stellen.
Wouter Pauwels en Dirk De Bosscher © Geert Defauw
Hoe is het idee ontstaan om eucharistievieringen te streamen? Heeft dat iets met de coronaperiode te maken?
Wouter:
Eigenlijk is dat in de Sint-Laurentiuskerk begonnen. De voormalige priester Reynaldo begon met zijn eigen telefoon op Facebook te streamen. Dat was in het begin van de coronaperiode. Zo is de eerste stap gezet om wat materiaal aan te kopen. Die uitzendingen waren wel interessant voor mensen die wegens de coronamaatregelen niet aanwezig konden zijn in de kerk. Dit is ontstaan in 2021. Na de coronatijd moesten we even op adem komen en zo is er een tijdje geen streaming geweest.
En doen jullie dit nu elke week?
Dirk:
Elke week! Maar we zijn met drie, hé?
Hebben jullie een idee hoeveel “volgers” jullie hebben?
Dirk:
Nu hadden we live 9 mensen of gezinnen die keken op Facebook, en een viertal op YouTube. Achteraf zijn er zowat 60 kijkers… Dat is een van de voordelen van streamen: je kan achteraf zelf het moment kiezen waarop je kijkt.
Wat zijn jullie functies bij het streamen?
Dirk:
We doen alles door elkaar. We spreken af met Eddy. Wie de teksten gedurende de week komt klaarzetten, gaat ook “regisseren”. De andere hanteert de camera’s. En Wouter is altijd standby…
Wouter:
In de Sint-Laurentiuskerk zat ik praktisch alleen. De camera stond naast mij. Hier is dat natuurlijk anders. Maar we zitten hier hoog, buiten het zicht van de kerkgangers. En zo krijgen de kijkers ook een beter overzicht van de viering.
Hoe werkt zo’n streaming eigenlijk?
Wat komt er allemaal bij kijken?
Wouter:
We werken met een softwarepakket. Dit zorgt voor het uitlezen van de camera’s, zodat wij de beelden kunnen selecteren met eventuele ondertitels.
Dirk:
Nu werken we met drie camera’s: twee bovenaan en een op de vroegere preekstoel.
Wouter:
Die camera’s worden vanop afstand bediend. Met ons softwarepakket kiezen wij dan het juiste beeld – met of zonder ondertitels – en dat sturen wij dan door naar Facebook en YouTube.
Dirk:
In het begin moesten we soms een beetje zoeken om met dit systeem te werken, maar nu beginnen we het onder de knie te krijgen.
© Geert Defauw
Gebeurt het soms dat er iets misgaat?
Wouter:
Soms valt het beeld van een camera even weg. Ook het geluid is niet altijd gemakkelijk. Vroeger kwam dat binnen met kabels, maar nu werken we draadloos omdat de afstand te groot is. Het is niet altijd evident dat het perfect loopt, maar het gebeurt nu eenmaal als je live werkt…
Jullie werken ook met een vast startbeeld in het begin van de streaming, zie ik.
Wouter:
Dat klopt. We halen dat meestal uit het parochieblad bij de rubriek “Bezinning en Gebed”. Dat komt vaak overeen met het thema van de viering van die dag.
Ik merk ook dat jullie tijdens de communie zo weinig mogelijk mensen herkenbaar in beeld brengen.
Heeft dat te maken met de privacyregels?
Dirk:
Jawel, we letten daar zeker op. We filmen de mensen in de rug en we gaan daar discreet mee om. Toch kan het gebeuren dat er een gezicht even in beeld komt, bijvoorbeeld als de kinderen terugkomen van de nevendienst.
Zijn jullie van plan om die service te blijven aanbieden?
Dirk:
Dat is wel de bedoeling. Op de vorige vergadering liet deken Geert ons verstaan dat hij toch een blijvende service wou.
Wouter:
Ook de kindernevendienst is nu elke week voorzien en we merken dat het aantal kinderen hier toeneemt. En ook het aantal volwassenen is groter, doordat enkele kerken niet meer gebruikt worden voor de weekendvieringen. We komen nu meer samen vanuit verschillende geloofsgemeenschappen.
Bedankt, Wouter en Dirk, voor deze heldere toelichting!
En nu maar hopen dat jullie “uitzendingen” druk bekeken worden!
Geert Defauw
Hoe kan je de zondagsvieringen (her)bekijken?
De zondagsviering van Sint-Annakerk, Heirburg
kan je volgen als volgt:
- via FaceBook >> zoek naar “Dekenaat Lokeren” of
- via YouTube >> zoek naar “Parochie Heilige Laurentius” of
- via QR code (op foto hieronder) naar YouTube